Most hétvégén lesz Nyirádon a rallycross VB és EB
WorldRX, EuroRX, Nyirád

E hétvégén, július 27-28-án Nyirádon lesz az idei FIA rallycross Európa és világbajnoki sorozat második állomása a Kárai Trans World RX of Hungary rendezvény. Mint FIA világbajnoki sorozat, a Forma1 után ez a legrangosabb nemzetközi autóverseny kishazánkban, nem beszélve az Európa bajnoki mivoltáról is, ami a nagy létszámú mezőnyének köszönhetően szintén emeli a rendezvény színvonalát.

Európa egyik leghosszabb és leghagyományosabb rallycross pályája, a mai pálya trendekhez képest „old-school” Nyirád Racing Center a Dunántúlon található, Nyirád község mellett, nem messze Tapolcától és mindössze 25 kilométerre a Balatontól.

Az országos bajnoki futamok mellett Nyirád 2006 és 2013 között hét alkalommal adott otthont az FIA rallycross Európa-bajnokságnak, ahol Kenneth Hansen, Sverre Isachsen, Timmy Hansen, Andreas Bakkerud, Timur Timerzyanov és Reinis Nittis kaliberű pilóták nyertek. Közülük sokan a kontinens bajnoki címet is begyűjtötték a nyirádi trófea után.

worldrx-karai-trans-worldrx-hungary-2024.jpg

A versenypálya egy egykori bauxitbánya helyén épült, és a környezetben uralkodó vöröse talaj valamint a pálya kialakítása, domborzati viszonyai miatt a Vörös katlan becenevet kapta. A technikás kanyarívek és a komoly szintbeli különbségek a nyirádi pálya meghatározó vonásai.

Az óramutató járásával ellentétes irányban kialakított standard versenykör 1220 méter hosszú – a „Jokert” is figyelembe véve ez 1290 méterre nő –, a murvával szemben kicsivel több aszfalt burkolattal. A pálya szélessége – helyenként akár 16 méter is megvan– számos jó előzési lehetőséget kínál, és segíti a látványos versenyzést.

A hivatalos versenyprogram szombaton és vasárnap lesz, de azt megelőzően, a tavalyi évhez hasonlóan, július 25-én 17:30-tól idén is lesz Tapolcán egy városi parádé! A szervezők idén is sok szeretettel várnak mindenkit Tapolca főutcájára, a rallycross Világ-és Európa-bajnokság hétvégéjének megnyitó ünnepségére. Ha szeretnéd közelebbről megismerni a hazai és nemzetközi versenyzőket, valamint testközelből megcsodálni versenyautóikat, akkor ez egy remek lehetőség, ott a helyed!  

A versenyprogramok szombat reggel 8:30-kor a szabadedzésekkel kezdődnek, és mivel elég sok autó lesz a négy mezőnyben, (a világbajnokságban a World RX és az RX2e, az Európa bajnokságban pedig az Euro RX1 és az Euro RX3) ezt követően egész nap folytatódnak a programok melynek a napi csúcspontja a WorldRX döntője lesz.

Vasárnap reggel 8:35-kor a szabadedzésekkel kezdődnek a programok. Délelőtt a selejtezők zajlanak majd és ebéd után az elődöntőkkel folytatódik a program, majd a döntőkkel fejeződik be a hétvégi menetrend.  

worldrx012024lmgroup484.jpg

A nevezési lista szerint a World RX-ben mindössze kilenc autó áll rajthoz, de ez nem Nyirád hibája, az ezt megelőző höljesi hétvégén is hasonló volt a létszám. Amint az már ismert itt mennek az egykor supercarnak hívott, kb. 600 lóerős négykerék meghajtású csúcsgépek. Ezek sokáig benzines autók voltak majd bevezették az elektromos autókat, amik szépen elriasztották a nézők nagyrészét a pályák mellől, úgyhogy az idén a technológiák csatája néven újra engedik a belső égésű motorral hajtott autókat. Ezek már nem hagyományos benzinnel mennek, hanem szintetikus üzemanyaggal, de ez nem von le semmit az általuk nyújtott élményből. Hagyományos belső égésű motorral hajtott autóval indul pld. Johan Kristoffersson, Ole-Christian Veiby (mindketten VW Polo) és Wieszt Jankó (Renault Mégane) is. Velük ellentétben Timmy és Kevin Hansen, Niclas Grönholm és Klara Andersson mindannyian elektromos meghajtású autókkal indulnak.

A teljes, rajtszámos nevezési listát alább láthatjátok.

wrx_1.JPG

Az egyen autókkal bonyolított RX2e-ben még ennél is kevesebben, mindössze öten indulnak, köztük a magyar Lajos Gyula „Luigi”. Alább láthatjuk az ő nevezési listájukat.

wrx2e.JPG

Az Európa bajnokságban a nagyok, a Supercarok, az Euro RX1 között tizennyolc autó nevezett, köztük jó sok, szám szerint nyolc magyar pilótával. Ezek az autók mind hagyományos, belső égésű turbómotorral szereltek és négykerékhajtásúak. Alább láthatják a nevezési listájukat.

erx.JPG

Az 1,6 literes, szívómotorral hajtott, elsőkerék hajtású Euro RX3-ban is tizenhat nevezés láthatunk és itt is jó pár magyar versenyzőnek szurkolhatunk, szám szerint nyolcnak, köztük a korábbi Európa bajnok Szabó Krisztiánnak is. Íme az ő nevezési listájuk.

erx2.JPG

Aki tud, menjen Nyirádra rallycross VB-t és EB-t nézni, jó mulatság lesz ez, aki nem tud, vagy nem akar a helyszínen szurkolni annak marad a https://www.rally.tv/live_tv.   

További hasznos információkat itt lehet találni¸ https://www.fiaworldrallycross.com/c/event/bcTY_K-rai-Trans-World-RX-of-Hungary-1?menu=overview_details_menu vagy itt, https://www.nyiradracing.world/hu/.

wrx012024lmstart35.jpeg

Szöveg: Tommy és https://www.fiaworldrallycross.com/

Fotók: https://www.fiaworldrallycross.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr2618451523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása