Egy férfi irigylésre méltó Szafari rally rekorddal
WRC

Ahogy múltak a hetvenes- és közeledtek a nyolcvanas évek, ha valaki meg akarta nyerni a Szafari Rally-t, csak egy ember volt erre a feladatra: Shekhar Mehta.

A kenyai pilóta a mai napig  a legsikeresebb az FIA rally világbajnokság, leghosszabb, afrikai futamának történetében – ötször nyerte meg azt. Ez eggyel több, mint Björn Waldegård, és kettővel több, mint Juha Kankkunen valamint Colin McRae győzelmeinek a száma. Mehta első sikerét 1973-ban érte el, abban az évben, amikor a rally világbajnokságot először bemutatták.

kmehta.jpg

Két évvel korábban még a második helyen végzett, viszont a '73-as versenyen Harry Källströmmel holtversenyben végzett az élen. A végén azonban Mehta Datsun 240Z-je került a dobogó legfelső fokára miután riválisánál kevesebb büntetést gyűjtött be a rally során.

1973 után hat évet kellett várnia a második győzelemre, de ez az 1979-es siker beindította a veretlenségi sorozatát, amely sorozatban négy Szafari rally győzelmet jelentett számára. De az 1979-es győzelem volt az, amely megmutatta Mehta tempóját, türelmét és kitartását. Datsun 160J-je kétszer is elakadt a sárban a Kenya hegy lejtőin, kétszer pedig ki is kellett őt húzni, hogy Hannu Mikkola Mercedese előtt érjen célba.

Mehta mind az öt győzelmét egy Datsun volánja mögött aratta, de nem mindegyik volt botrányoktól mentes. 1981-ben a csapattársa, Rauno Aaltonen nemtetszését fejezte ki az itiner, a roadbook hibái miatt, és ha neki adnak igazat, akkor Shekhar előtt megnyerte volna a versenyt. De nem így lett. Három hónapnyi huzavona és a párizsi Nemzetközi Fellebbviteli Bíróság meghozta döntését és Mehta nyert.

mehta.jpg

Shekhar Mehtának rendkívüli képessége volt arra, hogy látta/olvasta maga előtt az utat, felismerte a körülményeket és nagyon érezte az általa vezetett autó határait. Ráadásul amikor kellett a megfelelő időben nagyon-nagyon gyors volt.

Visszavonulása után Mehta a WRC bizottságának elnöke volt, még Magyarországon is járt, amikor egy Budapest rallyra meghívták a szervezők. Shekhar Mehta 2006-ban halt meg.

Szöveg: www.wrc.com, Tommy

Fotó: www.wrc.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr3618362585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása