Jövőre a Kanári szigetre megy a WRC sorozat!
WRC

A mai napon megerősítették, hogy 2025-ben és 2026–ban visszatér a rally világbajnokság Spanyolországba csak épp nem a Katalán rally képében, hanem a Kanári szigetekhez tartozó Grand Kanáriára ahol hosszú évtizedek óta rendeznek rally Európa bajnokságot, mostani divatos nevén ERC-t.

Ezzel a Kanári szigeti rally követi a sorban a Lett és a lengyel rallyt, amik épp az idén váltottak ERC futamról WRC futamra. Az 1977-ben első alkalommal rendezett Kanári szigeti rally sokszor volt Európa bajnoki futam, de 2016 óta folyamatosan az ERC sorozat része. 2026-ban rendezik majd az 50. versenyt, ami akkor világbajnoki futam lesz, tehát az lesz a kanári szigeti rally történetének a csúcsa. A tervek szerint 2025-ben kizárólag Grand Kanárián zajlik majd a rally VB futam, de 2026-ban az 50. évfordulós verseny lehet, hogy átmegy majd a szomszédos szigetek valamelyikére is.

kanari_wrc.jpg

A mai bejelentés Grand Kanárián egy sajtótájékoztató keretében történt ahol a WRC Promoter valamint a Todo Sport mellett részt vett rajta többek között Fernando Clavijo, a Kanári szigetek elnöke, a Grand Kanária Szigetek Tanácsának elnöke, Antonio Morales és az FIA Motorsport Világtanács tagja valamint a Real Federación Española de Automovilismo (RFEDA) elnöke, Manuel Aviñó is.

„Sok ember, sok éves munkájának jutalma, hogy a Kanári szigeti rally bekerül a rally világbajnokság, a WRC versenynaptárába. Ez több generáció régóta áhított célja volt, és ez most a WRC Promoterrel együttműködve elérhető közelségbe került” – mondta Germán Morales a rendezvényt szervező Club Deportivo Todo Sport vezérigazgatója.

„Amióta a rally Európa bajnokságban szereplünk, azóta biztosak vagyunk benne, hogy a verseny vezetése, szervezése alkalmas arra, hogy a futamot világbajnoki versenyként is meg tudnánk szervezni. És most, 2025-ben és 2026-ban eljön az ideje annak, hogy bizonyítsuk rátermettségünket a világbajnokságban is.” – mondta Jona Siebel, a WRC Promoter ügyvezető igazgatója.

kanari_wrc2.jpg

„Lelkesen várjuk, hogy Spanyolország visszakerüljön a WRC versenynaptárba, és bátorítsunk mindenkit, hogy egy világosan meghatározott stratégiával lehetőség van arra, hogy egy ERC rally versenyből, WRC futam válhat, ahogy ez 2024-ben történik Lettországgal és Lengyelországgal és 2025-től a Kanári szigeti rallyval. ”

Az ERC-ből a WRC naptárba való áttérés további előnyt jelent majd, mert várhatóan a rajongók ezrei kombinálják majd össze a nyaralásukat egy pörgős és akciódús rally világbajnoki futam megtekintésével, egyfajta nyárindító kalandként.

A rally jó minőségű sima, de kanyargós aszfaltfelületekkel várja a mezőnyt, amelyek sokat emelkednek és süllyednek a vulkáni eredetű szigeten. Míg a tengerparti hőmérséklet egész évben kedvező strandolási időjárást ígér, a versenyzőknek fel kell készülniük a hegyekben kanyargó utak környékén uralkodó változékony időjárási körülményekre.

kanari_wrc3.jpg

A rally világbajnokság, a WRC legutóbb 2022-ben látogatott Spanyolországba, akkor a Katalán tengerparti üdülőhelyen, Salouban zajlott a rally.

*A versenynaptárba való végleges bekerülést a Motosport világtanács ülésén fogják jóváhagyni.

Szöveg és fotók: www.wrc.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr8318351573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása