Újra lehet Ír WRC futam?
WRC

2007 és 2009 után, 2025-ben visszatérhet a rally világbajnoki sorozat Írországba. A legutóbbi két alkalommal Sligo városa látta vendégül a WRC sorozatot, ha 2025-ben ismét visszatér a világbajnokság Írországba akkor ennél eggyel összetettebb módon lesz az lebonyolítva. A versenynaptárba való visszatérésére vonatkozó ajánlat szerint rotációs rendszert használna a szervezőbizottság és az Ír Motorsport szövetség. Ennek megfelelően ha nem tudnak egy fix helyszínt kiválasztani akkor három előre kiválasztott régió, felváltva rendezheti az Ír rallyt.

ir.JPG

A múlt héten az Ír Motorsport szövetség, az ország motorsportot irányító testülete három lehetséges szervizparkot/versenyközpont helyszínt vizsgált meg a WRC Promoter mellett: Waterford városát, a Kerry megyei Tralee-i Munsteri Műszaki Egyetemet és a Limerick Racecourse-t.

A három ajánlattevő közötti rotációs rendszer mellett döntöttek. Minden lehetséges fogadó régiót megkérdeznek, hogy melyik évben ki szeretne otthont adni; ha nem tudnak megállapodni akkor sorsolással döntik el azt.

Egyelőre azonban az esemény lebonyolításához szükséges anyagi finanszírozás megteremtése, konkretizálása van folyamatban.

Aiden Harper, az Ír Motorsport szövetség elnöke a következőket nyilatkozta: „Minden helyszínnek rengeteg a mondanivalója, és mindegyik helyszín egy kicsit más módon mutatja be országunkat. De Írország minden területe önmagában is látványos, és mindegyik terület kihívásokkal teli gyorsasági szakaszokat és gyönyörű televíziós háttereket kínál. Mindezeket a dolgokat figyelembe kellett venni.”

Bár már megszületett a döntés arról, hogy hol rendezik a várható írországi WRC fordulót, még mindig sok lépést kell megtenni a visszatérés biztosításához; mindenekelőtt a finanszírozást.

„Még mindig számos lépést kell megtennünk, az FIA-hoz benyújtott kérelmektől kezdve a biztonsági ellenőrzéseken, a kijelölt szakaszokon és a Motorsport Világtanács FIA általi jóváhagyásáig. Ezek mindegyike előre eltervezett módon zajlik, hasonlóan az élet bármely területéhez itt is elsősorban a szükséges állami finanszírozás biztosítása a kulcskérdés. A kormányunk kérése az, hogy a három évre biztosított 15 millió euróért cserébe 300 millió eurós megtérülést szeretnének látni. Ez a folyamat jelenleg is zajlik. Ajánlatunk jelenleg a Turisztikai, Kulturális, Művészeti, Gaeltacht, Sport és Média Tanszék Főbb Sportrendezvények Osztályának felső vezetése előtt van.

ir_rally2.JPG

A WRC, a rallyvilágbajnokság gépei azonban már 2024-ben megérkezhetnek az ír partokra; A Hyundai Motorsport pilótája, Thierry Neuville tavaly azt mondta a DirtFish-nek, hogy a néhai Craig Breen előtt tisztelegve részt kíván venni a Raven’s Rock Rallyn, mégpedig Patrick 'Paddy' Croke-kal a jobbján, és ha lehet állandó munkaeszközével a Hyundai i20 N Rally1-el.

Szöveg: Dirtfish és Tommy

Fotók: Sutton Images, Eurosport

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr10018298925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása