Holnaptól Szardínián folytatódik a rally világbajnokság
WRC, WRC2, WRC3

Holnap kezdődik és vasárnapig tart a rally világbajnokság aktuális fordulója a Rally Italia, azaz a 20. Szardínia rally mely a versenynaptár hatodik idei helyszíne. A verseny a sziget klasszikusan murvás utjain fog zajlani. A verseny 2004-ben váltotta az addigi olasz rally VB futamot a Sanremo rallyt. A gyors, de keskeny utak szélét fák, bokrok, sziklák szegélyezik így nem szabad hibázni, mert egy megpörgés vagy túlcsúszás komoly kárt okozhat az autókban. Mint a legtöbb murvás rallyn itt is minden nap első körében szenvedni fognak az elől rajtolók az úttakarítással. A várhatóan 30 C fok körüli időjárás pedig komoly kihívások elé állítja a versenyzőket is, mert az autókban ennél jóval melegebb lesz. És a nagy meleg az autókat is jobban megviseli mind a motort mind a sebességváltót is figyelembe véve. 

neuville_a5eac_frz_1400x788.jpg

A Szardínia rally Top 3 érdekessége:

  1. A pénteki Monte Lerno gyorsasági mely az idén 49,92 km hosszú lesz és azt kétszer is teljesítenie kell a párosoknak.
  2. A Micky’s Jump ugrató mely a rally VB egyik ikonikus helyszínévé vált, és ami a Monte Lerno-i gyorsaságinak egyik része. A versenyautók legendásan magasra és messzire ugratnak, az út szinte eltűnik alóluk.
  3. Vasárnap délután Olbiában a célceremónia. A trófeák átvétele és a himnuszok elhangzása után a győztes csapat hagyományosan beugrik a kikötő tengervizébe hűsölni egyet.

A szervizpark, a versenyközpont az idén Olbia kikötőjében lesz Szardínia keleti partján.  

A Szardínia rally legsikeresebb két versenyzője a két Sebastien-, Loeb és Ogier, ők mindketten négyszer tudtak itt futamot nyerni.

kalle_c5858_frz_1400x788.jpg

A program csütörtök reggel 9:01-kor kezdődik a shakedown szakasszal, ez 2.87 km hosszú lesz, majd este 18.05-kor egy 3.2 km-es városi szuperspeciállal kezdetét veszi a verseny.

Pénteken három gyorsasági szakasz vár a mezőnyre melyeket kétszer (10.71 km, 8.41 km, 49.90 km) kell teljesíteniük.  A versenyzőknek reggel, napközben és este is lesz szervizlehetőségük. A napi össztáv majd 348 km lesz ebből 138 km a gyorsaságik hossza.

Szombaton négy gyorsasági szakasz (16.28 km, 19.57 km, 21.95 km és 9.04 km) vár a mezőnyre melyeket szintén kétszer kell teljesíteniük. Itt napközben és este lesz lehetősége a versenyzőknek szervízelniük valamint a napközbeni tankoló zónák várnak rájuk. A szombati össztáv 562 km körül alakul, ebből bő 135 km a gyorsaságik hossza.

Az utolsó vasárnapi napra két gyorsasági szakasz vár a talpon maradt párosokra melyeket ezen a napon is kétszer kell teljesíteniük. A verseny és a nap utolsó gyorsaságija lesz a külön pontokért is zajló Power Stage. A napi össztáv itt 255.5 km-t tesz majd ki melyből 46 km a gyorsaságik össztávja. Ezen a napon csupán egy tankolózóna lesz, szervízlehetőség már nem.

A Szardínia rally három napja alatt mindösszesen 19 db gyorsasági szakasz vár a mezőnyre picivel több mint 322 km hosszban. A rally össztávja 1170 km-t tesz ki.

A verseny rajtszámos nevezési listáján 74 db autó szerepel, ebből 9 db a csúcs kategóriás Rally1-es autó. Ez négy Toyotát (Ogier, Rovanpera, Evans, Katsuta), három Hyundai-t (Neuville, Lappi és Sordo) valamint két Fordot (Tanak, Loubet) jelent.

A Rally2-es autóknál ismét rajthoz áll két magyar egység, egyikük a Herczig Norbert – Ferencz Ramón páros, akik Skoda Fabia Rally2 Evo-val neveztek a WRC2-be. Másikuk szintén Skoda Fabia Rally2 Evo-val neveztek, de ők a WRC2 Mastersbe, ők a László Zoltán – Zsíros Gábor kettős.

A rally világbajnoki sorozat gumiabroncs beszállítója a Pirelli erre a futamra is elvisz pár ezer darab versenygumit.

A Rally1-es hybrid csúcs gépek a Pirelli Scorpion KX WRC abroncsot kapják HA – kemény és SA – lágy kivitelben. Az időjárás előrejelzések alapján meleg, száraz idő várható így a Pirelli elsősorban a keményebb keverékű HA jelölésű gumit ajánlja. Amennyiben alacsonyabb lesz a hőmérséklet és még az eső is eleredne akkor pedig inkább a lágyabb keverékű SA jelölésűt.

Az alsóbb kategóriás Rally2-es (R5) és a Rally3-as autók a Pirelli Scorpion K gumikat kapják szintén kemény (K4B jelöléssel a Rally2-es autóknak és K4A jelöléssel a Rally3-as autóknak) és lágy (K6B a Rally2-es autóknak és K6A a Rally3-as autóknak) keverékben.

previewsardegna02-2.jpg

A https://www.wrc.com/en/wrcplus/rally-tv/-on lesz élő közvetítés, aki tudja nézze, biztos jó verseny lesz ez is.

Szöveg: Tommy

Fotó: Pirelli, www.wrc.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr6318135896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása