E hétvégén újra rallycross EB lesz Nyirádon!
EuroRX, WorldRX, Nyirád, Rallycross

Ezen a hétvégén (április 29-30.) megkezdődik a 2023-as FIA Rallycross Európa bajnokság a Nyirád Racing Centerben ahol az EB mezőny és a magyar versenyzők részvételével várhatóan szenzációs futamoknak nézünk elébe.

A gyors, technikás és dimbes dombos Nyirádi pálya, a Vörös Katlan csaknem egy évtized után, tavaly tért vissza az Euro RX naptárába. Nevét a burkolatlan területek talajának a színe után kapta mivel a pálya az egykori bauxitbánya helyén épült. A nyirádi pálya a versenyzők és a nézők körében egyaránt népszerű, az amerikai versenyző legenda, Tanner Foust „kedvenc európai pályájának” nevezte.

A Vörös Katlan most újra csatára készül – összesen 32 db Euro RX1-es és Euro RX3-as versenyautó érkezése várható, plussz a több ezer rajongó akik várhatóan lelkesen buzdítják majd hőseiket.

eurorx1_action_nyirad_2022_1_b28df_frz_1400x788.jpg

Az EURO RX1 mezőny, a nagyok:

Az Euro RX1 mezőnyének élén a címvédő Anton Marklund áll, aki idén pályafutása negyedik bajnoki koronáját kívánja begyűjteni. A SET Promotion csapatban versenyző svéd pilóta az elmúlt idényben diadalmaskodott Nyirádon, az akkori két másik dobogós pilóta, Enzo Ide és Ulrik Linnemann is visszatér Nyirádra.

A kétszeres rallycross Európa bajnok, norvég Andreas Bakkerud elég későn adta le nevezését és most a Kárai Motorsport által felkészített Audi S1-gyel áll rajthoz a háromszoros autocross Európa bajnok, Kárai Tamás csapattársaként.

Az Euro RX1-ben további magyar pilóták is lesznek, például a korábbi országos bajnok Kiss László vagy Benyó Máté, aki nemrég megnyerte a hazai rallycross bajnokság szezonnyitóját Máriapócson.

Az Euro RX1-ben egyébként hat magyar versenyző áll majd rajthoz.

A tavalyi Euro RX1 bajnokság második helyezettje, a lett Jānis Baumanis egy full lettországi csapattal tér vissza, míg a német René Münnich is esélyesként jön Nyirádra a jól bevált SEAT Ibizában. A nagyra értékelt fiatal Sivert Svardal tavaly döntős volt Nyirádon, a szintén pimaszul fiatal, de nagyon tehetséges Patrick O’Donovan – a brit rallycross tavalyi bajnoka pedig egy bivalyerős ex-Hansen Motorsport Peugeot 208 WRX-szel támad a hétvégén. Édesapja – a 2007-es brit címvédő Ollie O’Donovan – is csatlakozik hozzá a mezőny egyedüli Proton Iriz RX-szével.

ollie_odonovan_eurorx1_nyirad_2022_fb000_frz_1400x788.jpg

Az EURO RX3 mezőny, a kicsik:

Az Euro RX3-ban a többszörös bajnok Volland Racing négy darab Audi A1-est hoz magával melyeket Damian Litwinowicz, Espen Isaksætre, Nils Volland és João Ribeiro fognak kormányozni. Ők mindannyian esélyesek a dobogós helyezésre. Hozzájuk hasonlóan a magyar Szíjj ’Jolly’ Zsolt Audiját is a Volland Racing szervizeli majd.

damian_litwinowicz_eurorx3_nyirad_2022_1_8feb2_frz_1400x788.jpg

Noha az elmúlt néhány szezonban kétségtelenül az Audi volt a legjobb Euro RX3-as gép, a Volland Racing vitathatatlanul az eddigi legkeményebb kihívással néz szembe. A csehek ásza, Jan Černý tavaly közel volt a nyirádi győzelemhez, a szintén Škoda sztár, Jens Hvaal a tavaly novemberi nürburgringi Euro RX bajnoki debütálása során tette le névjegyét.

A korábbi francia junior rallycross bajnok, David Bouet Renault Clióval hajt majd Nyirádon. Ficza Ferenc – aki korábban részt vett az FIA túraautó világbajnokságon is – a közelmúltban sikeresen váltott át a pályaversenyzésről a rallycrossba és tavaly megelőzte a többszörös címvédőt Roman Castoral-t is a magyar bajnokság Super Touring Cars - 2000 osztályában.

Egy biztos, bárki is nyer vasárnap Nyirádon annak ez lesz az első Euro RX3-as győzelme!

A verseny időbeosztása várhatóan így néz majd ki,

ttable.jpg

A pályarajz pedig így,

map.jpg

A vasárnapi eseményeket élőben közvetíti az RX+.

Szöveg: Tommy és https://www.fiaworldrallycross.com/world-rx/

Fotók, infók: https://www.fiaworldrallycross.com/world-rx/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr4118110288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása