Patrick O’Donovan egy Hansen féle Peugeot Supercar-ral indul Nyirádon (is)
EuroRX, WorldRX, Nyirád, Rallycross

A brit Patrick O’Donovan 2023-ban az FIA Rallycross Európa bajnokság Euro RX1 kategóriájában fog indulni, egy a Team RX Racing által felkészített Peugeot 208 WRX supercar volánja mögött, a #YellowSquad támogatásával.

O’Donovan az elmúlt két szezonban ismerős arc volt az FIA Rallycross Világbajnokság színterén, mint az FIA RX2e bajnokság egyik főszereplője. A bajnokságban 2021-ben és 2022-ben is a negyedik helyen végzett mialatt kétszer is döntőt tudott nyerni.

patrick_odonovan_eurorx1_nyirad_2022_467c9_frz_1400x788.jpg

A mindössze 18 éves versenyző ezzel egyidejűleg minden idők legfiatalabb brit rallycross bajnoka lett, amikor tavaly az utolsó fordulóban megszerezte a hazai koronát, egy a riválisainál jóval idősebb autóval és egyúttal egy sereg korábbi bajnokot legyőzött első szezonjában.

Patrick O’Donovan tavaly májusban Magyarországon, Nyirádon – egyszeri Euro RX beugróként - is lenyűgöző teljesítményt mutatott az Euro RX1-ben. Az Euro RX sorozatban való bemutatkozása alkalmával egy öregedő Ford Fiestával egészen az elődöntőig jutott, de ott egy gumidefekt elvette tőle az esélyt, hogy a döntőbe jusson.

kevin_hansen_patrick_odonovan_2023_eurorx1_announcement_1_02982_frz_1400x788.jpg

A feltörekvő brit sztár e hónap végén (április 29-30.) visszatér Nyirádra a 2023-as Európa bajnokság nyitófutamára. A Team RX Racing megszerzett egy gyakorlatilag legújabb specifikációjú Supercart, amelyet a Hansen Motorsport épített és versenyzett vele a rallycross VB-n, a World RX-ben egész 2021 végéig. O’Donovan ezzel az autóval versenyzik majd Nyirádon és a teljes szezonban.

„Ez egy igazi vadállat autó és nagyon jó érzés olyan helyzetben lenni, hogy versenyképes felszereléssel indulhatunk az Euro RX-ben” – lelkendezett. „Nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy felmérjük mit tegyünk idén és úgy gondolom, hogy ez egy nagy előrelépés a karrieremben. Végső soron az a célom, hogy részt vegyek a világbajnokságon és remélhetőleg a címért harcoljak, szóval ezek az évek arról szólnak, hogy minél több tapasztalatot szerezzek – és úgy gondolom, hogy a 208 WRX-szel az Euro RX1-ben versenyezve pontosan ezt fogom elérni.”

patrick_odonovan_2023_eurorx1_announcement_f4b8a_frz_1400x788.jpg

„Az RX2e-ben töltött időmből ismerek néhány pályát és alig várom, hogy versenyezzek végre. Különleges volt a múlt héten elmenni a Hansen műhelybe és bár idén a saját csapatunkban vezetjük az autót szoros a kapcsolatunk és csodálatos a #YellowSquadhoz tartozni.”

A #YellowSquad a Hansen Motorsport égisze alatt futó fiatal versenyzőknek szóló program amely rengeteg tapasztalathoz és szakértelemhez biztosít hozzáférést O’Donovan-nek. A csapattulajdonos Kenneth Hansen a rallycross történetének legsikeresebb pilótája, 14 Európa-bajnoki címmel a háta mögött. Idősebbik fia Timmy Hansen pedig a 2019-es rallycorss világbajnok, öccse, Kevin pedig a 2016-os rallycross Európa-bajnok valamint többszörös WRX verseny győztes.

patrick_odonovan_2023_eurorx1_announcement_2_ce4e4_frz_1400x788.jpg

A 208 WRX-szel a múlt héten, a svédországi Hansen műhely közelében történt rövid bemutatkozás mindkét fél számára biztató jeleket mutatott az előttük álló szezon kilátásait illetően.

„Sok elemzést végeztünk azzal kapcsolatban, hogy mit legyen Patrick-kal ebben az évben” – árulta el Ollie O'Donovan, a Team RX Racing csapatfőnöke aki 2023-ban szintén az Euro RX1-ben fog versenyezni. „Patrick sokat tanult az RX2e-ben és nagyon jól érezte magát. Mint láttuk lenyűgözően teljesített a brit bajnokságban tehát logikusnak tűnt, hogy Supercar-ral versenyezzen ami segít neki még több tapasztalatot szerezni. Úgy gondolom, hogy ezzel a csomaggal a lehető legjobb lehetőséget adjuk neki és remélem, hogy élni tud vele. Nemrég jobban megismertük a Hansen családot, és nagyon bízom bennük és ebben a programban. Nagy élmény volt meglátogatni a műhelyüket és látni az ebben a szakmában eltöltött évek eredményeit. Apaként számomra is nagyon különleges lesz Patrickkal együtt a rajtrácson lenni, nagyon bízom benne, hogy az élmezőnyben, de legalább annak közelében fog versenyezni ebben a szezonban.”

kevin_hansen_patrick_odonovan_2023_eurorx1_announcement_f4e02_f_1400x788.jpg

„Nagyon örülünk, hogy Patrick szerepel a 2023-as felállásunkban” – tette hozzá Kevin Hansen, a #YellowSquad alapítója. „Tavaly az egyik éllovas volt az RX2e-ben és ő a brit lett rallycross bajnok a Supercar-ban, szóval az biztos, hogy a rallycross jövőbeli sztárjai közé tartozik. 18 évesen rendkívül tehetséges így rendkívül izgatottak vagyunk, hogy bekerült a #YellowSquad családba.

„A Team RX Racing az egyik korábbi, benzin motoros Peugeot 208-asunkkal fog versenyezni, kíváncsian várjuk, hogyan boldogul majd, de támogatni fogjuk őt versenyzői ambícióiban. Remélhetőleg az Európa bajnoki címért tud menni – a korához képest megvan a tehetsége és a tapasztalata és tudjuk, hogy a 208-as egy jó autó, szóval reméljük meg tudja lovagolni a lehetőségeket és győzelmeket tud majd szerezni.”

Szöveg: Tommy, https://www.fiaworldrallycross.com/world-rx/

Fotók: https://www.fiaworldrallycross.com/world-rx/

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr618093816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása