Idén is Nyirádon kezd a rallycross EB!
EuroRX, WorldRX, Nyirád, Rallycross

Tavaly után idén is Magyarországon, Nyirádon kezd az FIA rallycross Európa Bajnokság mezőnye, épp az április 29-30-i hétvégén.

A teljesen elektromos WorldRX alá beszervezett EuroRX mezőnyben még benzines, turbós Supercarok szerepelnek illetve a szintén benzines EuroRX3-as, első hajtású, egykori Super1600-as autók leszármazottai.

Tehát itt még nem a trolibusz hangját hallja az ember, hanem igazi üvöltős, csühögős, lángoló, durrogó, benzin és olajszagú versenyautókat!

jb_dubourg_eurorx_nyirad_2022_d5a4b_frz_1400x788.jpg

Az FIA Rallycross Európa bajnokság története 1973-ig nyúlik vissza, és jelenleg két bajnoki címet kínál – egyet az RX1-es autók (2000 köbcentiméter) és a másikat az RX3-as autók pilótái számára (1600 köbcentiméter). Európában ez a legmagasabb rangú rallycross sorozat mielőtt valaki belépne az FIA rallycross világbajnokságba.

A World RX 2014-es megjelenéséig az Európa bajnoki cím volt a legnagyobb elismerés, amelyre bármely rallycross pilóta vágyhatott. A 14 szeres bajnok Kenneth Hansen a valaha volt legsikeresebb rallycross pilóta. A svéd versenyző a professzionalizmus új szintjét hozta a szakágba és elhomályosította a norvég Martin Schanche hat bajnoki címét.

A Rallycross Európa bajnokság egyik legszebb korszakát élte 1987 és 1992 között, amikor a rally VB-ről kitiltott „B” csoportos autók uralták a versenypályákat. Ebben az időszakban a finn Matti Alamäki mesterhármast vívott ki egy Peugeot 205 T16 E2-vel. Ez az éra 1992-ben ért véget, akkor az angol Will Gollop nyerte meg a bajnokságot.

Az 1993-ban bemutatott „A” csoport alapú autók a mai RX1-es autók közvetlen ősei. Az első évben – 1993-ban - a francia Jean-Luc Pailler nyerte meg a bajnokságot egy Citroën BX-szel. A rally és ralikrossz veteránja, Per Eklund 1999-ben – 53 évesen – egy Saabbal szerezte meg a koronát, míg az orosz Timur Timerzyanov 2012-ben és 2013-ban győzött, majd 2014-ben fellépett a világbajnoki sorozatba.

Az RX3 a jelenlegi utánpótlás sorozat az európai szinten. Az FIA rallycross Európa bajnokság, számos jelenlegi és már visszavonult világbajnoki pilóta próbatere volt.

Aki tud és akar, menjen idén is Nyirádra, tavaly jó buli és jó verseny volt, gyaníthatóan idén is az lesz. Jegyek már kaphatóak a https://nyiradracing.hu/jegyek/ weboldalon. A https://nyiradracing.hu/hirek/ tájékoztatása szerint a hétvégi bérletek a verseny mindkét napjára érvényesek, de kaphatók napijegyek szombatra és vasárnapra egyaránt. Minden bérlet és jegy belépésre jogosít a depó területére. A VIP bérletek valamint a VIP jegyek a VIP lelátóra biztosítanak elhelyezést, elkülönített VIP parkolóval és természetesen VIP ellátással, a felnőtt mellett junior kategóriában is. A hétvégi bérletek illetve a napijegyek ülő vagy álló helyre szólnak, és ebben a kategóriában is kaphatók junior belépők. A jegyek száma minden szektorban és árkategóriában korlátozott, ezért érdemes minél hamarabb megvásárolni. 

eurorx3_action_hell_2022_116de_frz_1400x788.jpg

Alább a https://www.fiaworldrallycross.com/world-rx/ hivatalos ajánlóját olvashatjátok.

Európa egyik leghosszabb és leghagyományosabb rallycross pályája, az „old-school” Nyirád Racing Center a Dunántúlon található, mindössze 25 kilométerre a híres Balatontól.

Az országos szintű rendezvények mellett Nyirád 2006 és 2013 között hét alkalommal adott otthont az FIA rallycross Európa bajnokságnak, így Kenneth Hansen, Sverre Isachsen, Timmy Hansen, Andreas Bakkerud, Timur Timerzyanov és Reinis Nitis kaliberű pilóták nyertek itt.

A versenykör egy egykori bauxitbánya helyén található, a lezáratlan felületek jellegzetes vörös színe miatt a „Vörös katlan” becenevet kapta. Ez – technikai íveivel és drámai magasságváltozásaival együtt – Nyirád egyik meghatározó vonása.

Az óramutató járásával ellentétes irányban futva a standard kör 1220 méter hosszú – a „Jokert” figyelembe véve ez 1290 méterre nő –, kevés aszfaltozott résszel, ez inkább egy kavicsos, murvás versenypálya. Szélessége – helyenként akár 16 méter is – számos jó előzési lehetőséget kínál, és segíti a látványos versenyzést.

worldrx-calendar-map-2023_2.jpg

Szöveg: Tommy, https://www.fiaworldrallycross.com/world-rx/, https://nyiradracing.hu  

Fotók: https://www.fiaworldrallycross.com/world-rx/

 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr4118073920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása