Thierry Neuville nyerte a Japán rally VB futamot
WRC

Múlt hétvégén rendezték a 2022-es rally világbajnoki szezon utolsó fordulóját az aszfaltos utakon zajló Japán rally. A futamot előszőr 2020-ban akarták megrendezni, akkor a covid járvány elvitte azt. Utána 2021-ben újra próbálkoztak, de akkor is lefújták azt a járvány miatt. Mindkét évben a Monza rally ugrott be helyére. 

tn_3.jpg

Idén végre sikerült megtartani a futamot és a rendezők próbáltak kitenni magukért ami többé kevésbé jól sikerült. 

A három nap alatt 19 db gyorsaságit jelöltek ki 283 km hosszban melyekből 3 db-ot törölni kényszerültek. A versenyre mindössze 36 páros nevezett. 

poszter.jpg

Jó pár versenyzőnek akadt gondja a verseny során. Dani Sordo Hyundai i20-a rommá égett a 2. gyorsaságin, Kajetanowicz ugyanitt kiesett így elbukta a WRC2-es bajnoki címét, Ogier pedig defektet szedett össze így jelentős időhátrányba került. Craig Breen ismét hibázott és a 4. gyorson le eset az útról a Ford Pumával így ő bukta a pénteki napot, de szombaton szuperrallyval visszaállt a versenybe. Gus Greensmith Ford Pumáján a kardántengely sérült meg, Ott Tanak pedig a Hyundai i20 váltójával szenvedett. Péntek estére egy Evans, Neuville, Rovanpera, Tanak, Katsuta élboly alakult ki. 

so_1.jpg

Szombaton Rovanpera nyalt be egy defektet, Breen pedig egy lassú defektet szedett össze. Greensmith-nek a kormányszervóval akadt gondja, de többen kaptak időbüntetést is késésekért, így járt Rovanpera és Suninen is. Szombat estére az élmezőny Neuville, Evans, Tanak, Katsuta, Ogier sorrendben végzett. 

A vasárnap vesztese Elfyn Evans aki benyalt egy defektet ezzel elbukta a dobogós helyét. A jókora esőzés miatt sokan szenvedtek, hogy a kemény keverékű gumikkal nagyon csúszkáltak az autók emiatt alaposan össze kuszálódtak a pozíciók. Az esős power stage-en is meglepő eredmény született, az első öt plussz pontokat érő helyen Breen, Miele, Suninen, Neuville, Zaldivar sorrendben értek be  versenyzők. 

cb_1.jpg

A Japán rallyt végül Thierry Neuville nyerte meg a Hyundai i20-szal, második lett csapattársa Ott Tanak míg a harmadik helyen a helyi hős Takamoto Katsuta ért célba a Toyota Yaris Rally1-gyel. 

A Japán rally végeredménye így végződött, 

1. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 2h43m52.3s
2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m11.1s
3. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m11.3
4. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m23.6s
5. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +4m05.1s
6. Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4m07.4s
7. Gregoire Munster/Louis Louka (Hyundai i20 N Rally2) +7m50.8s
8. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally2) +8m12.4s
9. Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +8m25.6s
10. Heikki Kovalainen/Sae Kitagawa (Škoda Fabia Rally2 evo) +8m59.8s
11. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +10m40.8s  

previewjapan02.jpg

Szöveg: Tommy

Fotók: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo racing, M-Sport, Pirelli

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr3017982922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása