Ott Tanak elhagyja a Hyundai Motorsportot
WRC

Miután a tegnapi napon végetért a rallyvilágbajnokság aktuális fordulója a Katalán rally robbant a bombahír, hogy a Hyundai Motorsport mondhatni egyes számú versenyzője az észt Ott Tanak a szezon végén elhagyja a csapatot.

Tanak 2019-ben szerzett rally világbajnoki címet a Toyota csapatnál a Yaris WRC-vel és ezután meglepő módon átigazolt a Hyundai Motorsporthoz ahová vele tartott a navigátora Martin Järveoja is. 2020-ban a szezonnyitó Monte-Carlo rallyn esett egy hatalmasat majd a Svéd és a Mexikó rallykon második helyezést értek el. Ezek után a Covid járvány miatt szeptemberre tolódott rally világbajnokságon megnyerte hazai futamát az Észt rallyt. 

2021-ben megnyerte az Arctic Rallyt, de utána elég nyögvenyelősen folytatódott a szezonja, volt pár dobogós helyezése, végül a bajnokság ötödik helyén fejezte be a szezont. 2021-ben Tanak és a Hyundai Motorsport is inkább már az idei Rally1-es hybrid versenyautó fejlesztésére koncentrált. 

tanak_4.jpg

Az idei új Hyundai i20 N Rally1 hybrid versenyautó egyébként elég ütőképes lett. Tanak megnyerte vele a Szardíniai, a Finn és a Belga rally VB futamokat a Görög rallyn aratott hármas Hyundai győzelemnél pedig a második helyezett volt. Az idei rally világbajnoki címet már elbukta, jelenleg a második helyen áll, de ezt még elveheti tőle csapattársa Thierry Neuville.

Tänak döntése, hogy három szezon után megválik a Hyundai Motorsporttól akkor született meg amikor a csapat már a 2023-as pilóta összeállításán dolgozott. A Hyundai csapat tiszteletben tartja Tanak döntését és az időnként felmerült nehézségek ellenére inkább a sok pozitív pillanatra emlékezik együttműködésük történetében.

tanakk.jpg

Julien Moncet csapatfőnök elmondta: "Ott Tanak távozása csalódás számunkra, de ezt a döntést el kell fogadnunk és tiszteletben kell tartanunk. Kétségtelenül ő a világ egyik legjobb rallye pilótája hiszen volt szerencsénk együtt megmegtapasztalni azokat a győzelmeket amelyeket az elmúlt három szezonban gyűjtöttünk be. Néha kicsit hullámvasút volt a közös munkánk. 2020-ban az első közös munkaévünket érintette a járvány, ebben az évben pedig az új hibrid szabályozással kellett szembe néznünk amelyek komoly kihívást jelentettek mindenki számára. Ott Tanak igazi küzdő és próbálta magát és a csapatot is folyamatosan fejleszteni annak érdekében, hogy mindannyian rátaláljuk a nyerő utakra. A közelmúltban sok pozitív lendületet kaptunk/adtunk a Hyundai i20 N Rally1-gyel. Hiányozni fog nekünk, de ez egyben lehetőség arra is, hogy a csapatunk újjáépüljön. Eléggé benne voltunk már a 2023-as csapat összeállításban így ez a döntés bár nem az amit szerettünk volna, de más lehetőségeket nyit meg előttünk a következő szezonra való felkészülés során. Ott és Martin a legjobbakat kívánjuk a jövőjükhöz."

Ott Tänak elmondta: „Ez egy személyes döntés amelyet alapos megfontolás és a csapat iránti tisztelet mellett hoztam meg. Úgy érzem azonban, hogy pályafutásom azon szakaszában vagyok ahol új kihívás elé kell állnom. Az elmúlt három szezonban jó partneri kapcsolat alakult ki közöttünk és büszke vagyok arra amit elértünk. Keményen dolgoztunk együtt, hogy leküzdjünk néhány nehéz pillanatot és ahogy idén is megmutattuk jó irányba haladtunk. Az idei szezon második fele megmutatta milyen teljesítményszintet érhetünk el ha műkődnek a dolgok, de számomra eljött az ideje valami újnak. Köszönöm a csapat megértését és minden jót kívánok.”

Hogy mi lesz Ott Tanakkal a jövőben még nem tudni. Pletykálják, hogy eligazol az M-Sport Ford csapathoz akiknek nagyon kéne már egy fix ütőképes versenyző, de ők mindig anyagi problémákkal küzdenek Tanak pedig világbajnokként biztos nem akar minimál bérért versenyezni. Azt is pedzegették, hogy visszamenne a Toyotához, de ott eléggé teltház van a versenyzőket tekintve. A legrosszabb pletykák szerint akár vissza is vonulhat, reméljük nem így lesz mert ő még egy elég versenyképes pilóta. 

Szöveg: Tommy és Hyundai Motorsport

Fotók: Hyundai Motorsport

     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr5317961256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása