Hétvégén szezonzáró a WRC sorozatban

rallytabla.JPG

Most hétvégén lesz az idei évi rali világbajnoki sorozatnak, azaz a WRC-nek a tizenharmadik egyben szezonzáró futama a nagy-britanniai Wales rali. 

A négy gyári csapat közül a VW a szokásos csapatával áll rajthoz. Köztük az immár háromszoros világbajnok Sebastien Ogier - Julien Ingrassia kettőssel, az idén három futamon győzedelmeskedő és az összetettben második helyen álló Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila párossal illetve a legutóbbi spanyol ralit megnyerő Andreas Mikkelsen - Ole Floene legénységgel. A VW Motorsport az idei szezonban 12-ből 11 futamon győzedelmeskedett és feltett szándéka, hogy ezt a futamot is megnyerjék. Ha ez sikerül ugyanazt érik el mint 2014-ben, akkor a 13 futamból 12-t megnyertek. Az idei évben 24 dobogós helyezést értek el a csapat versenyzői, ezzel már most sikeresebbek mint a tavalyi évben. A három versenyzőpáros év végi pozícióját már senki sem veszélyezteti és egymás között is csak Mikkelsenéknek van matematikai esélyük megelőzni Latvaláékat. Ezért is, és persze az iszonyú rutinjuknak is köszönhetően valószínűleg nyomás nélkül, felszabadultan fognak csatába állni. 

02_vw-20150425-7550.jpg

A Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team-nél sincs semmi változás a pilóta párosokat illetően. Gyári pontszerzőként a Mads Ostberg - Jonas Andersson páros és a hazai hős Kris Meeke - Paul Nagle kettős fogják irányítani a DS3 WRC-ket. Közülük Ostbergék a negyedik helyen tanyáznak míg Meeke-ék az ötödiken. Meeke-nek van még némi esélye Ostberget behozni de ez is inkább csak matematikai esély, mert a verseny végére túl sok pozíció különbségnek kell lennie kettőjük között ahhoz, hogy Meeke feljöjjön a negyedik helyre. A harmadik DS3 WRC-t ismét a Stéphane Lefebvre - Stéphane Prevot kettős fogja harcba vinni. Mivel a Citroen versenyzőinek nagyrészt elúszott ez az évük (is) egy dolguk maradt csupán, hogy a csapat becsületét mentsék amennyire még lehet. A csapat bajnokságban 206 ponttal állnak a második helyen de nyomukban lohol a Hyundai Shell World Rally Team 202 ponttal.

ds3.JPG

Itt tehát még van keresnivalója a Hyundai-nak is. Próbálnak is mindent megtenni a csapat bajnokság második helyének megszerzéséért. A kissé frusztrált Neuville-t ezúttal visszaültetik Paddon autójába, így ő a Hyundai Mobis World Rally Team-nek gyűjtheti a pontokat. Dani Sordóék ülnek át Neuville autójába míg Sordo autóját Hayden Paddon-ék kapják meg, ezért ők fognak harcolni a Hyundai Shell World Rally Team csapatbajnokságban megszerezhető második pozíciójáért. Ezen a versenyen is négy autót indít a Hyundai. A kettes számú alakulat autójába ismét beüllhetnek Kevin Abbringék akik most Neuville-ék csapattársai lesznek. Egyébként ha ügyes lesz és egy kis szerencse is mellé társul Neuville a jelenlegi hatodik helyéről feljöhet akár a negyedik helyre is, de ehhez sok mindennek kéne smakkolni az meg ugyebár nem jellemző mostanában szegény Neuville-re..

thierry-neuville-rally-gb-2014.jpg

A negyedik gyári csapat az M-Sport World Rally Team is sok teszttel készült hazai futamára a Wales ralira. Mindkét párosuk Evansék és Tanakék is próbálgatták az autót a szörnyű angol időjárás átkozta murvás pályákon. Ebből már ki is derült, hogy itt nincs játékos csere, marad az Elfyn Evans - Daniel Barritt páros és az Ott Tanak - Raigo Mölder kettős. Nekik a csapatbajnokságban már semmi változást nem fog hozni ez a verseny, maradnak a negyedik helyen. Versenyzőik kis szerencsével és jó versenyzéssel javíthatnak még egy-két pozíciót de nagy csodák már nem lesznek ezen a futamon.   

ford.jpg

Maga a Wales rali az egyik legtradicionálisabb futam a VB sorozatban. Az első versenyt 1932-ben rendezték, ez egy klasszikusan murvás futam, megjósolhatatlan időjárási körülmények várnak a versenyzőpárosokra. Lehet napsütés és por, eső és sár de nem lehetetlen, hogy néha jég vagy hófoltokkal is találkozzon az ember fia de sokszor köd is nehezíti a tisztánlátást. A gyorsasági szakaszok nagy része a fákkal és farakásokkal szegélyezett erdei utakon zajlik.   

A mezőnyre 1470km össztáv vár, ebből 310km a 19db gyorsasági szakasz hossza, a szervízpark Deeside városában lesz. Rajt csütörtökön, cél vasárnap.

Szöveg: Tommy

Fotók: VW Motorsport, Hyundai Motorsport, M-Sport World Rally Team, Citroen Racing

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr298065892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása