Pénteken kezdődik a Rally Hungary és a Veszprém rally!
ERC, ORB, ORC

Holnap kezdődik és vasárnapig tart a 2024. évi nyolc futamos rally Európa bajnokság, azaz az ERC első fordulója a Veszprém központú 5. Rally Hungary, ami négy, Kelet Magyarországon megrendezett Rally Hungary után elsőként látogat az új helyszínre és az új utakra.

A Rally Hungary, a nagy abszolút értékelés mellett beleszámít az FIA ERC3, az FIA ERC4, az FIA Junior ERC és az idén újonnan bevezetésre kerülő Ford Fiesta Rally3 Trophy-ba is.

rangapeter_0221.jpg

A nyilvános program péntek 11:00-kor kezdődik a szabadedzéssel mely Királyszentistván mellett lesz és 4,6 km hosszban jelölik majd ki. Ezt követi ugyanott az ERC mezőny részére a kvalifikációs rész, ami 14:16-kor kezdődik és ennek tétje a szombati rajthely választás, ami roppant fontos a murvás utakon! Utána a bemelegítő shakedown-nal folytatódik a program, a helyszín változatlan.

Hivatalos és főleg ünnepélyes rajtceremónia nem lesz. E helyett péntek este 18:05-kor a Királyszentistván mellett kialakított, 2.05 km hosszú, a már a versenybe is beleszámító szuperspeciállal, az első gyorsaságival kezdetét veszi az 5. Rally Hungary. Biztos, hogy ez egy rendkívül népszerű és látványos gyorsasági lesz, ahol egyszerre két autót indítanak és a pálya nagy része biztonságos helyről nézhető. Lesz szuper enduro show, több büfé, ajándékshop és WC is. Jó kis program lesz ez, menjen aki tud!

Szombaton egy rövid, 10 perces szerviz után hat gyorsaságit kell teljesítenie a párosoknak. Ez három gyorsasági kétszeri teljesítését jelenti. A szakaszok név szerint a Hegyesd 15.30 km, a Kislőtér 27,4 km és a Várpalota 8,4 km hosszban.  A három gyorsasági teljesítése után lesz egy 30 perces szervizpark Veszprémben, utána a három gyorsaságit még egyszer meg kell futnia a srácoknak. A napot egy 45 perces szerviz zárja majd. Szombaton közel 423 km-t megy majd a mezőny, ebből 102,2 km-t tesz ki a gyorsaságik hossza.

Vasárnap egy 10 perces reggeli szervizt követően hat gyorsasági vár a talpon maradt mezőnyre. Ezek az Iszka 15,34 km, a Tés 10,25 km és a Nagylőtér 18,5 km hosszban, melyeket ezen a napon is kétszer kell teljesíteniük. Az utolsó Nagylőtér gyorsasági lesz a külön pontokért is zajló power stage szakasz. Vasárnap bő 343 km körül alakul a napi penzum ebből 88,18 km lesz a gyorsaságik hossza.

A Rally Hungary három napja alatt közel 796 kmt-t tesz meg a mezőny, ebből 192,43 km lesz a mért gyorsaságik hossza. A célceremónia vasárnap 18:15-kor kezdődik Veszprémben.

rally_hungary_logo_2024_new_datumos.png

A Rally Hungary az idén murvás utakra vált, melyek igencsak különböző minőségűek és stílusúak. A hozzáértők a szombati hegyesdi pályát a jobb minőségű skandináv utakhoz, pld, a Finn rallyhoz hasonlítják, míg a lőtéri gyorsaságik közül van, ami az Akropolisz rallyra emlékeztet és van olyan, ami pedig a portugál vagy szardíniai utakhoz hasonló minőségű. Alapvetően jó poros utak szoktak ezek lenni, de ha komolyabban esik az eső akkor rettenetes dagonya kerekedhet rajtuk. Az előrejelzések szerint kellemes, 20 C fok körüli, száraz tavaszi idő várható a hétvégére, néhol egy-egy elszórt kis csapadékkal tarkítva.

A rally világbajnoksággal, a WRC-vel ellentétben a rally Európa bajnokságon, az ERC-n több gumigyártó is beszállít a bajnokságba, így a Michelin, a Pirelli, a Hankook vagy az MRF gumi kínálatából válogathatnak a versenyzők.

A verseny ERC értékelésébe 24 országból 52 nevezés érkezett, az ERC bajnoki címéért harcoló összes versenyző eljön Veszprémbe, köztük a 2023-as ERC bajnokság abszolút első három helyezettje, Hayden Paddon (1.), Mārtiņš Sesks (2.) és Mads Østberg (3.) is. De sok magyar versenyzőpáros is nevezett az ERC értékelésbe! Az 52 autóból 28 db a Rally2-es autó, 4 db a Rally3-as és 20 db a Rally4-es autó. A Citroën, a Hyundai, az M-Sport Ford, az Opel, a Peugeot, a Škoda, a Toyota és a Volkswagen révén nyolc különböző autómárka képviseli majd magát a különböző kategóriákban.

norbert-michelisz-hungary01.jpeg

A futam, 30. Veszprém rally néven, egyúttal a hazai ORB1/ORC mezőnyének is az első fordulója lesz. Ők a pénteki szabadedzést, a kvalifikációt és a shakedownt kivéve ugyanazt a programot teljesítik, mint az ERC mezőnye, ami jóval több, mint egy hazai rally bajnoki futam ezért a Veszprém rally 1,5x szorzóval számít bele a hazai rallybajnokság értékelésébe. A csupán a hazai értékelésbe számító Veszprém rallyra 29 db nevezés érkezett, ehhez jönnek még hozzá azok, akik az ERC-ben és itt is érdekeltek. Nem sok, de egy Veszprém rallyn sosem volt nagy tolongás a rajtvonalon.

A földrajzi adottságai miatt a Veszprém rally mindig is a jobban nézhető futamok közé tartozott. Mivel itt lesz a komplett Európa bajnoki mezőny és egy murvás rally mindig is látványos dolog, aki csak tud, menjen és nézze élőben a versenyt. Akinek ez nem sikerül annak marad az élő közvetítés a https://www.rally.tv/ oldalon.

Szöveg: Tommy

Fotó: https://rallyhungary.com/, https://fiaerc.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr4418375041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása