Mārtiņš Sesks is Toyotával fog rallyzni az idei ERC sorozatban
ERC

A tavalyi rally Európa bajnoki/ERC szezonban abszolút második helyen végzett, lettországi, Mārtiņš Sesks az idén autót vált és a hivatalosan 2024-ben debütált Toyota Yaris Rally2-vel fog versenyezni a komplett kontinens bajnoki szezonban. A korábbi Junior ERC bajnoknak idén is Renārs Francis lesz a navigátora és továbbra is a lettországi Sports Racing Technologies adja a versenyzésének a technikai hátterét. A 24 éves Sesks az MRF gumiabroncsgyártóval - amely gumi márka 2023-ban két ERC futamgyőzelemben is segítségére volt – valamint a Latvijas Mobilais Telefons-szal, a nemzeti telekommunikációs és technológiai óriáscéggel, és a Storent Grouppal, a Baltikum vezető felszerelés kölcsönző cégével fog együttműködni.

martins-sesks.jpg

„Tavaly egy sikeres ERC szezont zártunk, ami az év végi második helyezést jelentette számunkra” – mondta Sesks e hét kedden a lett fővárosban, Rigában tartott ERC szezon ismertető beszédében. „Azonban az ERC sorozatban való előrelépéshez meg kell erősödnünk és új kihívásokat kell keresnünk. Mivel a versenyszéria napról napra erősödik, többek között az egykori és vagy jelenlegi WRC-s versenyzők részvétele/ERC-re váltása miatt, a mi részvételünk is maximális fejlesztést igényel. Ezt segítheti elő a Sports Racing Technologies által biztosított vadiúj Toyota GR Yaris Rally2-es versenyautó és a csapattal való együttműködésünk.

„Az új autó miatt természetesen lesz egy tanulási folyamatunk, mert a csapatnak és nekünk is meg kell ismerkednünk az új autóval. Nem titok, hogy mi főleg a murvás rallykon teljesítünk jobban ezért nagy kihívás lesz számunkra, hogy a nyolc futamos bajnokságban csupán három ilyen verseny lesz, öt helyszín pedig aszfalt burkolatú utakon zajlik majd, melyekből kettő (Wales és a Lengyel) új helyszínek lesznek. De a murvás versenyek közül a szezonnyitó Rally Hungary is újdonság lesz nekünk és az Észt rallyt is inkább a rally VB-ről ismertük eddig. Tudjuk és elismerjük, hogy nincs tapasztalatunk ezeken a rallykon. Ennek ellenére elkötelezettek vagyunk, alapos felkészültünk és tudván, hogy kemény munka vár ránk, de bízunk benne, hogy erős szezont tudunk majd teljesíteni.”

martins-sesks2.jpg

Mārtiņš fő támogatói így nyilatkoztak,

Juris Binde, a Latvijas Mobilais Telefons elnöke kijelentette, hogy a cég „részt vett és továbbra is részt vesz az ígéretes lett raliversenyző karrierjének legjelentősebb pillanataiban, beleértve a 2024-es ERC szezont is”.

Guntis Grīnbergs, a Storent Group vezérigazgatója elmondta: „A Storent csapatát Mārtiņš személyisége és eredményei inspirálják. Martinshoz hasonlóan mi is erős egyéniségek vagyunk, akik hiszünk a képességeinkben, felelősségteljesen végezzük munkánkat, és arra törekszünk, hogy a legjobbak legyünk a területünkön.”

Sesks még tinédzser volt, amikor 2016-ban debütált az ERC-ben, épp szülővárosában, a Liepāja rallyn. Két évvel később Junior ERC bajnokká vált és 2019-ben megszerezte első dobogós helyezését is.

Az FIA Junior WRC bajnokságban szerzett tapasztalatainak megszerzése után Sesks 2022-ben visszatért az Európa bajnokságra és hazája versenyén, a Tet Rally Liepājan mind a 12 gyorsasági szakaszt megnyerve learatta első ERC futamgyőzelmét. A 2023-as szezont két futamgyőzelemmel és két dobogós helyezéssel zárta, a 2024-es évet pedig a bajnoki cím megszerzésére teszi fel a várhatóan nem gyenge mezőnyben.

Az immár teljesen murvás utakon kijelölt veszprémi székhelyű, 5. Rally Hungary április 12-14. között nyitja meg a 2024. évi ERC-szezont ahol Sesks mellett a finn Mikko Heikkila is Toyota Yaris Rally2-vel fog indulni.

Szöveg: www.fiaerc.com és Tommy

Fotó: www.fiaerc.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr918361217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása