Pénteken kezdődik a Rally Hungary!
ERC, ORB

Holnap kezdődik és vasárnapig tart a 2023. évi nyolc futamos rally Európa bajnokság utolsó fordulója a nyíregyházi központú Rally Hungary, ami egy év szünet után tér vissza Magyarországra. Előtte 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben látogatott Kelet Magyarországra a rally Európa bajnokság, azaz az ERC.

rallytabla_2.jpg

A nyilvános program péntek 12:30-kor kezdődik a szabadedzéssel ahol a Rally2-es autóval nevezett FIA és ERC1 prioritású versenyzők vesznek részt. Ezt követi nekik a kvalifikációs rész, ami 14:45-kor kezdődik és ennek tétje a szombati rajthely választás. 15:30-tól pedig a bemelegítő shakedown kezdődik, amin bárki részt vehet. Mindennek a helyszíne a Nyíregyházától délre kijelölt 4.08 km hosszú szakasz lesz.

Hivatalos és főleg ünnepélyes rajtceremónia nem lesz. E helyett péntek este 18:00-kor a Rabócsiringen kialakított, 2.4 km hosszú, a már a versenybe is beleszámító szuperspeciállal, az első gyorsaságival kezdetét veszi a Rally Hungary. Ez egy rendkívül népszerű és látványos gyorsasági ahol egyszerre két autót indítanak és a pálya nagy része biztonságos helyről nézhető. Sok betétfutamot szoktak beiktatni, pld. rallycross autókat és az ötszörös Kamion Európa bajnok Kiss Norbertet is láthatjuk majd az MAN versenykamionnal. Aki korábban már látta őt itt, közel a nézőkhöz az biztos nem felejtette el a látottakat!

mads.jpeg

Szombaton hét gyorsaságit kell teljesítenie a párosoknak. Ez három gyorsasági kétszeri teljesítését és egy nyíregyházi városi gyorsaságit jelent. A szakaszok az Újhuta – Nyíri 19.95 km, a Füzér – Abaújvár 24.33 km, az Aranyosivölgy – Erdőbénye 10.17 km és a Nyíregyháza városi 9.67 km lesznek. A négy gyorsasági teljesítése után lesz egy szervizpark Nyíregyházán, utána az első három gyorsaságit még egyszer meg kell futnia a srácoknak. A napot egy 45 perces szerviz zárja majd. Szombaton majd 470 km-t megy majd a mezőny, ebből bő 118 km-t tesz ki a gyorsaságik hossza.

Vasárnap négy gyorsasági vár a talpon maradt mezőnyre. Ezek az Óhuta – Fóny lesz 10.80 km hosszban, mint 1. és 3. gyorsasági és a Sárga Borház nevezetű körgyors amit délelőtt két körben kell teljesíteni, így az 25.35 km hosszú lesz míg délután, utolsó, power stage szakaszként csak egy kört kell rajta menni ami így 12.68 km-t tesz majd ki. Vasárnap 343 km körül alakul a napi penzum ebből majd 60 km lesz a gyorsaságik hossza.

mikkels.jpg

A Rally Hungary három napja alatt 882 kmt-t tesz meg a mezőny, ebből jó 180 km lesz a mért gyorsaságik hossza. A célceremónia vasárnap 16:45-kor kezdődik Nyíregyházán.

A Rally Hungary alapvetően aszfaltos verseny, de azt minden hazánkfia rally rajongója tudja, hogy ez nem pld. a Kanári szigeteki vagy olaszországi, jó minőségű aszfaltot jelent, hanem inkább a bakhátas, ütött-kopott, néhol murvára hajazó, balkáni aszfalt burkolatot kell ezalatt érteni. Egy biztos, az idén kb. egy hónappal előbb lesz a verseny, mint az elmúlt három alkalommal ezért némileg melegebb lesz az időjárás, az előrejelzések szerint csapadékmentes is, és nem lesz annyi tapadást befolyásoló lehullott falevél sem a gyorsaságikon mint azelőtt.

mgr_images_gm20211023_047_1.jpg

A versenyre 83 nevezés érkezett, ebből 36-an neveztek az ERC értékelésbe. Az abszolút bajnoki cím a Barum rallyn már eldőlt sajnos, ezért az újdonsült kontinens bajnok Hayden Paddon nem is indul nálunk. Ő új-zélandi létére az első ember, aki nem Európaiként megnyerte a rally Európa bajnoki címet. Martins Sesks második helye biztosnak tűnik, de Mads Östberg vagy Efrén Llarena még odaérhet, ha mindent megnyernek nálunk és Sesks hibázik valamit. A harmadik helyért lehet még komolyabb csata, mert azt Östberg, Llarena, Franceschi, Bonato vagy Mares is behúzhatja, de ha nagyon nem jön ki a lépés akár Sesks is visszacsúszhat oda.

A Rally Hungaryt élőben közvetíti majd a https://www.rally.tv/. Aki nem tudja élőben, a helyszínen nyomon követni a futamot az nézze itt, biztos jó móka lesz ez.

mixi_4.jpg

Szöveg: Tommy

Fotó: https://rallyhungary.com, https://fiaerc.com/, 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr3918227985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása