Francia abszolút, és magyar kategória győzelem a rally EB-n
ERC

A múlt hétvégén pénteken és szombaton a Spanyolországhoz tartozó Gran Canaria szigetén zajlott a 2023. évi FIA rally Európa bajnokság, az ERC aktuális fordulója a 47. Rally Islas Canarias.

Ez volt a bajnoki szezon második fordulója mely a sziget igencsak kanyargós aszfalt útjain zajlott.

bonato_1.jpg

Csütörtök 12.15-kor volt a shakedown majd a kvalifikáció ahol a spanyol Jose Antonii Suárez volt a leggyorsabb, a magyarok közül Csomós Miklósék a harmadik helyen végeztek, míg László Martinék a 17.-en.

Este pedig már az első gyorsaságit is megtartották, ami egy nem egészen 2 km-es városi szuperspeciál volt. Ennek az volt a legfőbb érdekessége, hogy a szakaszt bevezették egy 8000 fő befogadására képes kosárlabda csarnokba ahol a videós, fotós beszámolók alapján jókora hangulat uralkodott. Itt Hayden Paddon, Andrea Nucita és Simon Wagner sorban végzett az első három, Csomós Miklósék a 17., László Martinék a 8., míg Hangodi Bendegúzék az 52. helyen végeztek.

Pénteken három gyorsasági várt a mezőnyre (14.95 km, 10.41 km és 19.00 km hosszban) melyeket kétszer kellett teljesíteniük, reggel napközben és este is volt lehetőség szervizelni. A napi gyorsasági össztáv 90,6 km-t tett ki. A napi harmadik gyorsaságin Csomós Miklósék benéztek egy balkanyart és a szalagkorlátot átszakítva estek egy jókorát, de úgy, hogy a Skoda Fabia Rally2 Evo-nak a komplett motor/váltó együttese kiszakadt az autóból és az autó komplett eleje megsemmisült, de a többi rész sem maradt éppen karcmentes. Az élen eleinte Yoann Bonato és Andrea Nucita küzdött egymással, délutánra ez egy Yoann Bonato – Hayden Paddon csatára váltott, ami gyakorlatilag kitartott a futam végéig. A nap végén Yoann Bonato, Hayden Paddon, Mathieu Franceschi sorrendben fordult az első három, László Martinék a 21. helyről várhatták a másnapot. Hangodi Bendegúzék az ERC4 kategória 2. helyén álltak ekkor.    

paddon_4.jpg

Szombaton szintén három gyorsasági (8.99 km, 27.74 km és 13 km hosszban) várt a mezőnyre melyeket itt is kétszer kellett teljesíteniük és a péntekhez hasonlóan itt is reggel napközben és este is volt lehetőségük a szervizelésre. A napi gyorsasági össztáv 99,46 km-t tett ki. Az élen folytatódott Yoann Bonato (Citroen C3 Rally2) és Hayden Paddon (Hyundai i20 N Rally2) csatája, kevés kivételtől eltekintve ők uralták a nap gyorsaságikat. A két nap alatt a 13 db gyorsasági szakasz és a mintegy 190.06 km megtétele után a francia Yoann Bonato – Benjamin Boulloud kettős nyerte meg a versenyt. Mögöttük végzett az új-zélandi Hayden Paddon – John Kennard páros, míg a harmadik helyre a spanyol Efrén Llarena – Sara Fernadez duó ért be. László Martinék feljöttek a 16. helyre. Az ERC4 kategóriában Hangodi Bendegúzék viszont kategória győzelmet arattak.

dobogo_1.jpg

A verseny végeredménye így alakult,

vege_11.JPGKövetkező futam a murvás utakon zajló 79. Lengyel rally lesz május 20-21-én. Mikolajki versenyközponttal

Szöveg: Tommy

Fotó: https://www.fiaerc.com

Eredmények: https://www.ewrc-results.com/final/79918-rally-islas-canarias-2023/

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr7718119394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása