Ma kezdődik a Mexikó rally
WRC

2020 után visszakerült a rally világbajnokság versenynaptárába a Mexikó rally mely a szezon első murvás fordulója is egyben, és ami ma veszi kezdetét. Egy igazán lenyűgöző versenyről van szó melyet az ország ötödik legnagyobb városa, León lát vendégül, ami Mexikóvárostól 400 km-re északnyugatra található. A gyorsasági szakaszok a Sierra de Lobos és a Sierra de Guanajuato hegyek ritka levegőjébe és a lenyűgöző tájba kapaszkodnak fel.

Az idei bajnokság első két futama a Monte-Carlo Rally és a Svéd Rally hűvös, hideg időjárási körülmények között zajlott. De most, hogy a bajnokság begurul a nyári melegbe, a mexikói Leónba a WRC csapatok előkotorhatják a nyári sapkájukat.

Mint WRC futam, először 2004-ben rendezték a Guanajuato Rally México-t. A covid járvány okozta két év kényszer szünet után az idén ismét szerepel a versenynaptárban ez a verseny mely mindig az ember és a gép igazi próbája.

wrc_rally-mexico-2023_cover_6a19a_frz_1400x788.jpg

Guanajuato állam 2700 méteres tengerszint feletti magasságában a fárasztó kavicsos utakon a versenyautók nehezen kapnak levegőt, emiatt vesztenek motorteljesítményükből miközben a versenyzők a poros, homokos utakon küzdenek a stopper ellen.

Ez egyben az egyetlen rally a WRC naptárban, ahol a győztes legénységet egy pár cowboy csizmával ajándékozzák meg… 

Sébastien Loeb és Sébastien Ogier az egyetlen pilóta, aki többször is megnyerte a versenyt, mindketten hat - hat győzelemmel vezetik a ranglistát.

loeb_mexico_-organiser_pic-_014a4_frz_1400x788.jpg

A Mexikó rally Top 3 momentuma:

  • A 30°C-hoz közelítő hőmérséklet és a nagy tengerszint feletti magasság további megterhelést jelent a motorokra, ez egy valóban brutális próbatétel az ember és a gép számára.
  • Nem szabad kihagyni a karneváli hangulatot a csütörtök esti rajtceremónia során. Ezt gyorsan követik a híres guanajuatoi utcai gyorsasági szakaszok egymás utáni menetei.
  • A pénteki 3. és 6. szakasz az El Chocolate, nevű egy olyan falun halad át ahol a feljegyzések szerint már közel 4000 éve használnak kakaóbabot csokoládé készítéséhez!

A szervizpark székhelye a leóni Rally Campuson található.

A verseny rövid története:

Először 1979-ben rendezték meg a rallyt, 1998-ban költözött Leónba és 2004-ben csatlakozott a WRC-hez.

A 2007-es Mexikó rali a WRC történetének legrövidebb rallye volt, a teljes táv kevesebb mint 850 km volt. Az etap / gyorsasági arány mondjuk nem volt rossz, mert a 850 km össztávból 366 km volt a gyorsasági, ami az össztáv 43 százalékát tette ki.

Sébastien Loeb zsinórban hat győzelmet aratott 2006 és 2012 között (2009-ben a rally rotáció miatt a futam kimaradt a VB sorozatból).

A 2023. évi Mexikó rallyra mindössze 31 páros adta le nevezését. Ebből 10 db autó a csúcs Rally1-es, 15 db a Rally2-es, 2 db a Rally3-as és 4 db a Rally5-ös autó.

A verseny lebonyolításban nincs újdonság. Csütörtök reggel bemelegítős shakedown majd este a rajtceremónia után a Guanajuato városban tartandó, már az értékelésbe is beleszámító gyorsasági szakasz következik kétszer egymás után, mindössze 2,5 km hosszban.

rb_street_stage_40d7e_frz_1400x788.jpg

Pénteken három rendes gyorsaságit kell kétszer teljesíteniük majd este még két városi szakasz vár a mezőnyre, a napi penzum így 124 km körül alakul majd.

Szombaton is három rendes gyorsaságit kell szintén kétszer teljesíteniük a párosoknak valamint ezen a napon is lesz három rövid városi szakasz, a napi versenytáv majd 127 km-t tesz majd ki.

Vasárnapra pedig négy gyorsasági szakasz marad, ebből a napi utolsó lesz a külön pontokért is zajló power stage. A napi versenytáv így 61,5 km körül alakul majd.  

A 2023-as Mexikó rally gyorsasági szakaszainak össztávja terv szerint 312,7 km lesz majd.

A bajnokság hivatalos gumibeszállítója a Pirelli a Rally1-es autóknak egyféle mintázatot szállít, kétféle keménységben. Ezek a Scorpion KX WRC-k SA (puha) és HA (kemény) keverékben. A Rally2-es versenyzők a Scorpion K-t kapják K4B (kemény) és K6B (puha) keverékben. A Rally3-as autók szintén a Scorpion K-t választhatják K4 (kemény) és K6 (puha) keverékben.

previewmexico-03.jpg

A hét órányi időeltolódás miatt kissé fárasztó lesz ezt a versenyt élőben nyomon követni, de aki érzi magában az erőt az a https://www.wrc.com/en/wrcplus/all-live/ oldalon megteheti majd.

Szöveg: Tommy és www.wrc.com

Fotók: www.wrc.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr2218073010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása