Tanak nyerte a Szardíniai WRC futamot

Az M-Sport csapat észt versenyző párosa Ott Tanak és Martin Jarveoja nyerte meg a Ford Fiesta WRC-vel a rally VB szardíniai futamát.

szardinia_5.jpg

A verseny négy napja során 19db gyorsasági és bő 312 murvás gyorsasági km várt a mezőnyre. Mind a négy gyári alakulat 3-3db autóval állt rajthoz. Köztük egy újdonság volt, mégpedig az, hogy a Citroen erre a versenyre Andreas Mikkelsent ültette be Lefebvre C3 WRC-jébe.

A verseny csütörtökön kezdődött egy 2km-es szuperspeciállal ahol a várakozásoknak megfelelően semmi említésre érdemes dolog nem történt.

szardinia_3.jpg

Pénteken már rendes verseny várt a párosokra ami meg is tizedelte a mezőny egy részét. Kris Meeke a Citroennel az 5. gyorson esett egy akkorát, hogy megsérült az autó bukócsöve így ő nem tudta folytatni a versenyt. Csapattársa Breen egy ugratást követően úgy oda verte a C3 WRC alját, hogy kilyukadt a váltóház minek köszönhetően ő is skippelte a pénteki napot. A tavalyi Fiesta WRC-vel induló Prokopp a 4. gyorson esett ki a pénteki küzdelmekből. A Fordos Evans szintén a 4. gyorson fejezte be a pénteki versenynapot. Hanninen a Toyota Yaris WRC elejét csapta össze a 9.-en de nem esett ki a versenyből. Sordónak turbót kellett cserélni az i20 WRC-ben így ő is jól hátra csúszott az összetettben. 

A szombat és talán az egész verseny egyik nagy vesztese a Hyundaios Paddon aki a 12. gyorsig vezette a futamot de a 13.-on úgy odaverte az autó jobb hátsó kerekét, hogy szétszakadt az egész és a helyszínen javíthatatlanná vált az autó, így ő búcsúzott a szombattól. Nap estére Tanak állt az élre mögötte Neuville és Latvala jött a sorban és hozzá kell tenni azt is, hogy Lappi a második WRC futamán már gyorsokat is nyert miközben feljött a negyedik helyre. Neki pénteken elment a 2. fokozat a váltóból amivel vesztett időt így ha az nem történik meg lehet, hogy dobogóra is állhatott volna. Mikkelsennek az első difije tört el míg többen panaszkodtak a folyamatosan változó tapadási körülményekre. 

szardinia_4.jpg

Vasárnap 2x két gyorsasági várt a mezőnyre melyből az utolsó a külön pontokért zajló power stage volt. Paddon visszaállt, megnyerte az nap elsőt majd a harmadikon szemből telibe talált egy kőfalat és rommá törte az i20 WRC-t. Lappi behúzta a harmadik és a negyedik, power stage gyorsokat is. Ezzel ő lett a verseny legtöbb, szám szerint 6db gyorsaságit nyerő versenyzője. Nagy tehetség ő, ezt eddig is tudhattuk és úgy látszik nem ijedt meg a WRC-től sem.

szardinia_2.JPG

A Szardínia rallyt végül és végre megnyerte a gyári Ford Fiesta WRC-vel induló Ott Tanak. Kijárt már neki ez a győzelem, főleg a tavalyi Lengyel rally óta, de bukott már el több futamot is, megérdemelten nyert.

A Citroen Racingnél a hétvégén betelt a pohár Kris Meeke eredménytelenségével és a soron következő Lengyel Rallyról visszaléptette őt és ott az ő helyére ül be Mikkelsen ismét a C3 WRC-be.  

A WRC2 kategóriát a Skoda Fabia R5-tel induló Jan Kopeczky nyerte meg tisztességes, több mint két perces előnnyel.

szardinia_1.jpg

A verseny végeredménye az alábbiak szerint alakult,

  1. Tanak - M. Jarveoja - Ford Fiesta WRC3:25:15.1
  2. M Latvala - M. Anttila - Toyota Yaris WRC+12.3
  3. Neuville - N. Gilsoul - Hyundai i20 Coupe WRC+1:07.7
  4. Lappi - J. Ferm - Toyota Yaris WRC+2:12.9
  5. Ogier - J. Ingrassia - Ford Fiesta WRC+3:25.3
  6. Hänninen - K. Lindstrom - Toyota Yaris WRC+3:38.5
  7. Østberg - O. Floene - Ford Fiesta WRC+6:31.8
  8. Mikkelsen - A. Jaeger - Citroën C3 WRC+8:07.8
  9. Camilli - B. Veillas - Ford Fiesta R5+11:15.8
  10. Kopecky - P. Dresler - Škoda Fabia R5+11:21.4
  11. C Veiby - S. Skjaemoen - Škoda Fabia R5+13:37.8
  12. Sordo - M. Martí - Hyundai i20 Coupe WRC+17:02.8

Az egyéni és a csapat VB állása az alábbiak szerint néz ki,

  1. Sébastien Ogier - 141 pont
    2. Thierry Neuville - 123 pont
    3. Ott Tänak - 108 pont
    4. Jari-Matti Latvala - 107 pont
    5. Dani Sordo - 70 pont
    6. Elfyn Evans - 53 pont
    7. Craig Breen - 43 pont
    8. Hayden Paddon - 33 pont
    9. Juho Hänninen - 29 pont
    10. Kris Meeke - 27 pont
    11. Esapekka Lappi - 17 pont
    12. Andreas Mikkelsen - 16 pont
    13. Mads Østberg - 12 pont
    14. Stéphane Lefebvre - 10 pont
    15. Teemu Suninen - 5 pont
  1. M-Sport WRT - 234 pont
    2. Hyundai Motorsport - 194 pont
    3. Toyota Gazoo Racing WRT - 146 pont
    4. Citroën Total Abu Dhabi WRT - 101 pont

Következő verseny a Lengyel rally lesz június 29. - július 02. között.

Szöveg: Tommy

Fotók: M-Sport, Citroen Racing, Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing, Skoda Motorsport

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr6412589145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása