Jó hétvégéje volt Kiss Norbertnek a Hungaroringen

A tavaly több mint két évtized után hazánkba visszatérő FIA Kamion Európa bajnoki sorozat 2016-ban ismét a Hungaroringre látogatott.

20160825_102441.jpg

A hétvégét megelőző csütörtök délelőtt volt az esemény hivatalos sajtótájékoztatója az 56-osok terén. Ez sem a megszokott nagyközönség elől elzárt, szigorú regisztrációhoz kötött eseményként került megrendezésre. Aki a meghívottakon felül tudomást szerzett róla vagy véletlenül arra járt nyugodt szívvel odaállhatott az összegyűlt társasághoz és meghallgathatta a verseny szervezőjét, a védnököket és a versenyzőket ki mit gondol a 2016. évi Kamion EB futamról. A szervezők elkötelezettségét mutatja, hogy már ide kihozattak három versenykamiont és három GT versenyautót. Már ezek látványa sem volt mindennapi Budapest belvárosában de az igazi jó értelemben vett cirkusz csak délután kezdődött. A magyar futamot szervező cég ugyanis nem szívbajos és olyat találtak ki ami itthon biztos, de talán külföldön is párját ritkítja. Az történt kérem szépen, hogy délután rendőri kísérettel több versenykamion, GT autó és kupás Suzuki vonult fel lábon a Hungaroringről az 56-osok terére ahol szépen sorba állítva várták, hogy a nézőközönség megcsodálhassa őket. A versenyzők a helyszínen megvárták míg véget ér a fesztivál és addig becsülettel osztogatták az autogramokat és álltak oda a közönséghez egy-egy szelfi fotó erejéig. Sötétedés táján indult vissza a díszes társaság igazi élőhelyére az épített versenypályára.

fb_img_1472160727421.jpg

Egy ilyen nem mindennapi sajtó és közönség szédítő nap után essék pár szó a hétvége fellépőiről is.      

A hétvége főszáma pedig természetesen a Kamion EB volt. Az idei magyar futamra 16db nevezés érkezett amiből végül 15db kamion állt rajthoz. Mindenki aki egy kicsit is nyomon követi a Kamion EB történéseit képben van vele, hogy hazánk fia a kétszeres Európa bajnok Kiss Norbert a szezon elején eligazolt a német Tankpool24 csapathoz. Ők nem MAN-nal versenyeznek hanem Mercedesszel ami jóval gyengébb technika mint az MAN. Ment is a nagy szájtépés a hír hallatán, hogy mire volt ez jó, versenyképtelen a technika, a csapat és semmi jó nem származik ebből. Ehhez képest a Tankpool24 csapatnál van a kamion sport legnagyobb technikai elméje és természetesen Kiss Norbert a maga tehetségével. Többek között nekik köszönhetően is, de az idei évben a magyar futamig várakozásokon felül teljesített a gárda. A magyarországi hétvégéig több dobogós helyet szereztek illetve a Nogarói versenyhétvégén még egy futamgyőzelem is összejött így mire hozzánk ért a versenysorozat Kiss Norbert már a bajnoki tabella negyedik helyén tanyázott. Türelmetlenül várta mindenki, hogy fog teljesíteni hazai pályán a másik híres Norbi, Kiss Norbert. De erről majd később!

20160827_155903.jpg

Addig essék pár szó a betétfutamokról. Ugyanis hiába van egy hétvégén naponta két - két kamion verseny futam kell a töltelék program a nézőknek, hogy ne legyenek unalmasak a futamok közti szünetek. Tavalyhoz hasonlóan az idén is a Suzuki Swift kupa volt az egyik betétfutam, igen az egyik, mert e mellé egy igen komoly versenysorozatot sikerült a Hungaroringre hozni. Ez pedig egy Blancpain GT széria ami magában elment volna egy hétvégi programnak. A mezőnyben olyan autókat láthattunk mint a Ferrari 458 és 488, Mercedes-AMG GT3, BMW M6 GT3, Audi R8 LMS, Nissan GT-R Nismokat, Bentley Continental GT3 és Lamborghini Hurracánokat. Igen jól olvassák a többes számot, mert legalább kettő mindegyikből volt, de az Audiból és a Mercedesekből ennél sokkal több száguldott a pályán. Végül is 35db autó állt a rajtvonalra így parázs csatákra lehetett számítani. A sorozat szabályai szerint mindegyik autót két versenyző vezeti, egy amatőr és egy képzett profi pilóta. Profi pilótából volt pár jól ismert név a rajtlistán. Itt volt az egykoron az F1-ben is megfordult, de igazából a DTM-ben nagy sikereket elérő, ötszörös bajnok Bernd Schneider. De az egyik BMW M6-ban a WTCC-ből jól ismert Nick Catsburg tekerte a kormányt, míg az egyik Audi R8-ban a holland Robin Frijns versenyzett, akinek a neve az F1-ből lehet ismerős. A Bentleyket versenyeztető angol M-Sport csapat neve pedig a rali sportból cseng ismerősen, hiszen jó pár éve ők futtatják a Ford raliautóit a rali VB-n. Tőlük itt volt az egykori Brit rali bajnok - csapatfőnök Malcolm Wilson és egykori raliversenyző fia Matthew is. Ahhoz képest, hogy a sorozatban nem olcsó autókkal versenyeznek azért próbálják féken tartani a költségeket. Például egy gumibeszállító van, és nem lehet karbon-kerámia féktárcsát használni csak acélt. A versenyenkénti egy kötelező boxkiálláskor versenyzőt és kerekeket kell cserélni. A kerékcseréket egyszerre csak két szerelő végezheti, a többiek csak a kezük alá dolgozhatnak. A versenyző cserekor az ülés betéteket is cserélik, itt nem működhet közre szerelő csak a két versenyző segíthet egymásnak. Mivel ezek az autók alapvetően nem egyformák sem karosszériájuk sem motorfelépítésük sem teljesítményük  szerint ezért a szabályok a súly/lóerő aránnyal próbálják egyforma szintre hozni őket. Amelyik turbós arra turbó, amelyik szívó arra szívócső szőkítőt raknak, mindezt úgy méretezve, hogy az autók súlyát és teljesítményét is figyelembe veszik ezek méretezésekor. A versenyfutamuk repülő rajttal indul ezzel is hozzá téve az egyébként sem hétköznapi látványhoz és élményhez. Tehát ha valaki csak emiatt a versenysorozat miatt látogatott volna ki a Hungaroringre már az is jóleső érzéssel mehetett volna haza, hogy sok szépet és izgalmasat látott.

20160827_114214.jpg

A Suzuki Swift Cup Europe szériában a már jól ismert autók indultak de most a magyar mezőny mellett az osztrák bajnokság is tiszteletét tette. A legnagyobb különbség talán az volt az autókban, hogy volt köztük 1,3 és 1,6 literes motorral szerelt verzió is. Itt annyi autó volt, hogy az álló rajtos procedúra alkalmával a mezőny vége bőven a célegyenes ráfordító kanyarba ért.             

20160827_114447.jpg

Ahogyan tavaly úgy az idén sem csak egy szimpla autóverseny volt a Kamion EB hanem egy az egész családnak programokat kínáló fiesztát hoztak össze a szervezők. A laikusoknak úgy tűnhetett, hogy az egész Hungaroring a kamionos szakma egyfajta zarándokhelyévé változott a hétvége idejére. Rengeteg ismert szállítmányozó cég, márkaképviselet, vagy a teherfuvarozáshoz köthető beszállító, gyártó vagy szolgáltató költözött ki a Ringre. Ez némiképpen meg is határozta a nézőközönség összetételének nagy részét. Mindenféle rossz indulat nélkül írom ezt, mindenhol jó kedélyű emberekbe lehetett botlani, akik az elcsípett szófoszlányok alapján szakmájuk miatt kötődnek a teherautó iparhoz, de az autósporthoz nem feltétlenül van közük. Semmi rosszindulat nincs a szavaimban de kérem, hogy higgye el nekem mindenki, hogy olyan rendezvényeket láttam már életemben, hogy van viszonyítási alapom.     

20160828_120048.jpg

A jó kedélyű felnőtteken kívül a gyerkőcöket is rengeteg program várta. Találhattak Talmácsi mini motorokat, Csodák Palotáját, Western falut meg ki emlékszik már mi minden mást.

Ennyi bevezetés után megpróbálok foglalkozni kicsit a versenyekkel is, hiszen ez a hétvége elsősorban mégiscsak az autóversenyekről szólt.

20160827_150553.jpg

A szombati első kamion versenyfutamot Jochen Hahn nyerte meg, míg Kiss Norbert a második helyen végzett, a magyar OXXO csapat kamionjával Ryan Smith pedig a harmadik helyezett lett. A nap második futamát a szőke német hölgy Stephanie Halm húzta be, második lett a francia Anthony Janiec míg a dobogó legalsó fokára a cseh Frankie Vojtisekkel szoros csatát vívó és az utolsó kör utolsó kanyarja után még egy versenybalesetbe is belekeveredő Kiss Norbert ért fel.

20160827_140813.jpg

A vasárnapi első versenyen Kiss Norbert az első rajthelyről indulhatott de Jochen Hahn  MAN-jével nem tudta tartani a lépést és Hahn már a célegyenes végén átvette a vezetést amit nem adott ki a kezéből és ezt a futamot is megnyerte. Második lett Kiss Norbert, míg a harmadik helyre Adam Lacko futott be a Freightliner-rel. A vasárnapi második futamon Kiss Norbert a hetedik helyről indult, de most nem tudta magát átverekedni mezőnyön így az ötödik helyen ért célba. A verseny után derült ki, hogy Gerhard Körber és Ryan Smith is túllépte a repülőrajtnál engedélyezett, a rajtvonalnál maximum 70km/órás sebességet ezért mindketten 30-30 másodperc büntetést kaptak. Ezzel viszont Kiss Norbert feljött a harmadik helyre értékes pontokat szerezve ezzel a bajnokság értékelésében. Tehát a vasárnapi második futam végeredménye az lett, hogy Adam Lacko, Anthony Janiec és Kiss Norbert.   

20160827_134919.jpg

Nagyon jó hangulatú és tényleg izgalmas versenyfutam volt mindegyik, szinte minden kör minden percében történt valami izgalmas.

A hétvégi betétfutamnak a Blancpain GT sorozatnak szombaton volt egy kvalifikációs versenye és vasárnap tartották az igazi versenyfutamot. Egy órán keresztül zajlott a versengés, volt közben egy kötelező kerék és pilóta csere. Érdekes volt hallgatni a különféle autók hangját. Az Audi R8 és a Lamborghini Hurracán V10-es motorja iszonyatosan üvöltöttek, míg a BMW és a Mercedes AMG V8-asa klasszikus V8 hangon szólt de hangra gyengébbnek tűntek míg a V10-esek. De csak hangra voltak gyengébbek mert a futamot a Mercedes AMG-vel versenyző Dominik Baumann/Maximilian Buhk kettős nyerte meg. Második helyen az Audi R8-cal versenyző Enzo Ide/Christopher Mies páros ért célba míg a dobogó harmadik fokára a szintén Audi R8-cal versenyző Will Stevens/René Rast kettős állhatott fel.

img_20160828_201645.jpg

Kompletten nézve nagyon jó versenyhétvége volt a 2016. évi Magyar Kamion EB és fesztivál és úgy tűnik 2017-ben is visszatér hazánkba a versenysorozat. A Kamion EB és Fesztivál idei eseményeire szombaton 11 ezren, míg vasárnap 21 ezren látogattak ki, így összesen 32 ezer néző szurkolt élőben Kiss Norbertnek és a Magyar OXXO csapat angol pilótájának Ryan Smith-nek.

fb_img_1472160774015.jpg

20160825_095347.jpg

20160827_084819.jpg

20160827_081210.jpg

20160827_172207.jpg

20160827_172400.jpg

20160827_114520.jpg

20160827_105612.jpg

20160825_104012.jpg

20160825_190058.jpg

Szöveg: Tommy

Fotók: Tommy, internet

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr1011676653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása