Hétvégén Korzikán a rali VB

tour_de_corse_1992_ford_sierra_cosworth.jpg

Most hétvégén október 1-4. között lesz a 2015-ös WRC szezon 11. futama Korzika szigetén. Ez a tizenhárom futamos WRC bajnokság második aszfalt burkolatú versenye. 

A francia rali VB futam hét év távollét után tér vissza a mediterrán szigetre miután 2010-2014 között Elzász régiójában voltak a versenyek. A sziget nyugati partján fekvő Ajaccióban lesz a csütörtöki rajt és a vasárnapi cél ceremónia. Pénteken a sziget északi részén Bastia környékén lesznek a gyorsaságik míg szombaton a déli részen Porto Vecchiohoz közel száguld a mezőny. A szervizpark a sziget közepén fekvő Corte városban lesz felállítva. 

tdc_tabla.JPG

A gyorsasági szakaszok gyorsak, keskenyek és kanyargósak. Nagyon pontosan kell vezetni, a legkisebb hibát is kemény büntetés követhet amit az utakat szegélyező sziklák vagy a másik oldalról a mélység ad a versenyzőknek. Az itteni aszfalt minőség meglehetősen durva és nagyon csiszolja a gumiabroncsokat így a gumiválasztás és használat tekintetében komoly feladat elé vannak állítva a csapatok és a pilóták.

A jelenlegi mezőny nagy része még nem versenyzett Korzikán vagy ha igen kisebb autókkal és alacsonyabb nívójú bajnokságok keretében. Ezért mindenkinek új itinereket kellett írniuk a versenyre való felkészülés során. 

A versenyautók aszfalt specifikációra vannak állítva, nagy 18-as kerekekkel, nagy fékkel, leültetve, hogy ezzel stabilabbak és jobban ki egyensúlyozva legyenek.   

Az egy-egy szekcióba rakott gyorsaságiknak különböző karaktere van, ez az autók beállításában gyakran kompromisszumot követel meg a csapatoktól.

A franciák rali VB futama 1973 és 2008 között Korzika szigetén volt. Az utakon soha véget nem érő fordulók miatt a 10.000 kanyar versenyének is hívják a futamot. 

A hegyi tájak lélegzetelállító látványt nyújtanak a nézőknek és a résztvevőknek egyaránt. A pályák egy része átmegy a szűk hegyi falvakon ami komoly látványosság lehet a nézőknek.

tdc2.JPG

Szöveg: Tommy

Fotó: Internet

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr327874646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása