FIA Kamion Európa bajnokság magyarországi fordulója

_nur1043.jpg

Szeptember 4. és 6. között zajlik a tíz fordulós FIA Kamion Európa bajnokság hetedik fordulója a Hungaroringen.

A verseny széria lebonyolításáról tudni kell, hogy szombaton és vasárnap is két-két versenyfutam van. Hazai szemmel a 25 év után Magyarországra visszatérő versenysorozat nem is kezdődhetett volna jobban. A bajnokságban egyetlen magyar versenyzőként a címvédő Kiss Norbert a szombati esős időmérő futamokon megszerezte a pole pozicíót. Ezt a kiváló részeredményt alaposan meg koronázta mert gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott úgy, hogy a mezőnynek semmi esélye sem volt őt még csak megközelíteni sem. A második helyezett Adam Lackonak közel 8 másodpercet adott a futam végére ami így leírva lehet, hogy nem tűnik soknak de élőben nézve nagynak nézett ki a két versenykamion közötti különbség, a harmadik helyen Jochen Hahn végzett.

_nur1393.jpg

A napi második versenyben az első nyolc pilóta fordított sorrendben rajtolt, így Kiss Norbert a nyolcadik helyről vágott neki az összecsapásnak. Norbi ennek ellenére itt is megmutatta profizmusát és a nem túl hosszú versenyfutam alatt a harmadik helyig tudott feljönni, így a második futam után is dobogóra tudott állni. A futam érdekessége, hogy Stephanie Halm személyében a kamion EB történetében először egy hölgy versenyző aratott futamgyőzelmet, második helyezett David Vrsecky lett. 

20150905_131245.jpg

Köszönhetően a sok évnyi magyarországi kihagyás miatt de rengeteg ember volt a depóban és környékén. Mindenki nagy örömmel nézte, fotózta és beszélt a kamionokról. Tényleg nagy dolognak tűnik, hogy visszatért hazánkba a kamion EB szériája. A versenyfutam rajtja előtt szépen megteltek a lelátók is és előkerültek a már jól ismert Norbi feliratú zászlók és transzparensek csak most éppen nem Michelisznek hanem Kissnek szóltak a biztató szavak, dudák, szirénák, hangos Norbi skandálások. 

20150905_133207.jpg

A pénteki sajtótájékoztató alkalmával lehetőségem nyílt beszélni a szervező cég egyik munkatársával. Elmondta, hogy irgalmatlanul sok energiájuk és munkájuk meg persze pénz fekszik benne, hogy a kamion EB visszatért Magyarországra. A befektetett munka és pénz ellenére viszont mindent megtettek azért is, hogy a nézőknek ez ne kerüljön csillagászati összegekbe. A verseny alatt látogatható büfékben például maximalizálták az innivalók árait, egy sör 490.-Ft-ba, míg egy fél literes Cola, Mirinda vagy ásványvíz 300.-Ft körüli összegbe kerül. Ez kezelhető összegnek tűnik a Hungaroringen már megszokottakhoz képest.

Vasárnap újabb időmérő és két újabb versenyfutam várt a kamionosokra és a nézőkre egyaránt. Ismét Kiss Norbert bizonyult a leggyorsabbnak így ő indulhatott a pole pozícíóból. Szépen el is jött a rajttól és az első kanyarból már ő fordult elsőnek ami után el is kezdte lerázni az őt üldözőket. A második körben kigyulladt Adam Lacko kamionja ezért a mentés idejére leállították a versenyt. Szerencsére nem történt nagy baja Lacko Freightliner-ének amit a második futamra rendbe is tudtak tenni. Az első futamot viszont újra kellett rajtoltatni, lehetett kezdeni elölről a szurkolást Norbinak. Az új rajt is jól sikerült, Norbi itt is elsőnek fordult a célegyenes végén így szépen le tudta rázni üldözőit. Ezzel a futammal meg lett a hétvége második győzelme az OXXO csapatnak, második lett Jochen Hahn harmadik pedig Stephanie Halm. A szabályok értelmében a második versenyen Kiss Norbi a nyolcadik helyről rajtolt ahonnan egészen a második helyig verekedte előre magát. A futamot Antonio Albacete nyerte a harmadik helyen David Vrsecky ért célba.

Igen sikeres hétvégét tudhat maga mögött Kiss Norbi és az OXXO csapat, két győzelem és még két dobogós helyezést hoztak össze a hétvége folyamán több mint 30.000 néző előtt zajlott futamokon.

_nur2683.jpg

Jó volt látni a depóban és a piros felvezető kamionban az egykori kamion versenyzőt Krasznai Jánost is. Nagyon jó fej emberke, mindenkivel leállt sztorizni, fotózkodni, lelkesen osztogatta az aláírásokat. A rajtrács ceremónián egy kis időre az ő nevét is skandálni kezdte a nézők tömege.  

Egész hétvégén rengeteg egyéb program várta a kilátogatókat, gyerekfoglalkoztatók, kitelepült az állatkert a Tropicarium,a Csodák palotája. Volt Suzuki Swift kupa betétfutamként, driftbemutató és mindenféle egyéb bazáros mi szem szájnak ingere.

_nur2660.jpg

Összeségében nagyon jól sikerült a hétvégi kamionos rendezvénysorozat. Remélhetőleg az FIA és a csapatok tetszését is elnyerte a rendezés színvonala és nem kell a következő versenyre újabb huszonöt évet várni.

 

Szöveg: Tommy

Fotók: Tommy, internet 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr747763564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása