November 25., az Angol rallysport ünnepnapja és a gyásznapja is

RS_HU_Richard_Burns_006_jpg_jpg.jpg

2001. november 25-én az az évi utolsó rally VB futamon az angol rallyn a Richard Burns - Robert Reid páros megnyerte a rally világbajnokságot, Richard Burns személyében addig és azóta is az egyetlen angol versenyzőként. 

2005. november 25-én pedig Richard Burns 34 éves korában agy daganat miatt meghalt...

RS_HU_Richard_Burns_001_jpg_jpg.jpg

Richard 1995 és 2003 között gyári versenyzője volt a Subarunak, a Mitsubishinek, és a Peugeotnak. 2003-ban az angol rally előtti napokban saját Porschéját vezette mikor rosszul lett. A vele utazó Markko Martin meg tudta állítani az autót és Richardot kórházba szállították. Hetekkel később agyrákot diagnosztizáltak nála és bár bíztak a csodában de az nem következett be és ezzel véget ért egy tehetséges fiatal ember rally versenyzői pályafutása. Természetesen mindenféle kezeléssel próbálkoztak de a betegséget nem tudták meggyógyítani és 2005. november 25-én 34 éves korában Richard Burns eltávozott az égi gyorsasági szakaszokra.

RS_HU_Richard_Burns_005_jpg_jpg.jpg

Richard Burns 104 WRC futamon indult, 10db versenyt nyert meg, 34-szer állhatott fel a dobogó valamelyik fokára, 351 VB pontot szerzett és 277 szakasz győzelmet jegyeznek a neve mellett. 

RS_HU_Richard_Burns_017_jpg_jpg.jpg

Barátnője Zoe Scott és közeli hozzátartozói megalapították a Richard Burns Foundationt amellyel a Richardhoz hasonló betegségben szenvedőkön szeretnének segíteni, http://www.richardburnsfoundation.com/ .

RS_HU_Richard_Burns_096_jpg_jpg.jpg

Ez az alapítvány hivatalos videója,

Ebben a videóban a híres atlétát Linford Christie-t autóztatta meg a 2001-es Monte Carlo Rally shakedownján,

Ez pedig egy videó Richard emlékére,

Szöveg: Tommy

Fotók és videók: internet

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr156935673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása