2026. végéig maradnak a hibrid Rally1-es autók
WRC

A tegnapi FIA motorsport világtanács ülése szerint 2026. végéig maradnak a rally világbajnokágon jelenleg futó, csúcskategóriás Rally1-es hibrid meghajtású versenyautók.  

A február 28-i FIA motorsport világtanács ülés után még arról volt szó, hogy a 2025-ös WRC szezonban már nem lesz benne a hibrid rendszer a Rally1-es autókban.

4maux_4.jpg

Az érdekelt csapatok azonban elég nagy ellenállásba kezdtek, mert nem erről volt szó, amikor a hibrid autókat kifejlesztették és nem szerették volna, hogy idő előtt töröljék azokat a világbajnokságról, ha már annyi szellemi és anyagi erőt fordítottak azok kifejlesztésére.

De az sem tetszett volna nekik, hogy egy júniusi FIA motorsport világtanács döntés után fél évük maradjon arra, hogy egy hibrid rendszer nélküli új autót tesztelgessenek a januári idény nyitóra, ráadásul 2025-től a Hankook „személyében” új gumibeszállító is érkezik a rally világbajnokságra, ami szintén okozhat még meglepetéseket.

seb.jpg

A szűkös időzítésen túl az sem tetszett a gyártóknak, hogy ha már manapság ez a trend, hogy az utcai autók egyre nagyobb számban válnak hibriddé (és elektromossá) és ezt próbálják a rally világbajnokságon is minél szélesebb körben promótálni, bevezetni, elfogadtatni akkor ne szüntessék már meg ezeket az autókat, és főleg ne a korábban megállapodott időszak vége előtt.

Továbbá szó volt róla, hogy a meglévő Rally2-es autókhoz bevezetnek egy külön megvásárolható kittet, amivel gyorsabbá, erősebbé, látványosabbá és hangosabbá válhattak volna, és ezzel akár konkurenciái lehettek volna a hibrid rendszer nélküli Rally1-es autóknak, de azoknál még mindig jóval kedvezőbb áron. Ezt a lehetőséget is elvetették, egyelőre nem lesz belőle semmi.

tanak_25.jpg

Az FIA motorsport világtanács ülése azt is megerősítette, hogy a rally világbajnokságra vonatkozó szabályozás esetleges felülvizsgálatára csak 2027-től kerülhet sor.

Szöveg: Tommy

Fotók: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing, www.wrc.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr318426315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása