Francia győzelem, magyar balszerencse a rally Európa bajnokságon
ERC

A múlt hétvégén, május 2-4. között zajlott a 2024. évi rally Európa bajnokság, az ERC aktuális fordulója a Spanyolországhoz tartozó Gran Canaria szigetén, a 48. Rally Islas Canarias esemény képében. Ez volt a bajnoki szezon második fordulója. Ez egy klasszikus és kanyarokkal igencsak megtűzdelt aszfalt rally volt.

armstrong_1.jpg

A program csütörtök délután, a 3.57 km-es Santa Maria de Guia nevezetű szakaszon kezdődött a szabadedzéssel és a kvalifikációval ahol még örülhetett az egyszeri magyar rally szurkoló. Köszönhetően Csomós Miklóséknak akik az előbbin a leggyorsabbak voltak, és az utóbbin is jól szerepeltek, de később kiderült, hogy az autójuk a minimum súly alatt volt ezért a kvalifikáción elért eredményüket törölték és a versenyben csak az ERC mezőny végén rajtolhattak. László Martinék a 23. és 22. helyen végeztek a két részen. A szabadedzésen tehát Csomós Miklósék míg a kvalifikáción a francia Yoann Bonatoék voltak a leggyorsabbak.

A harmadik magyar kettős, Herczig Patrik és Varga Kristóf a 13. helyen végzett a shakedown-on a Peugeot 208 Rally4-gyel az ERC4/ERC Junior kategóriában egyaránt.

Ez nap este 20:35-kor már az első gyorsaságit is lezavarták, ami egy nem egészen 2 km-es szuperspeciál volt Las Palmasban és ami látványos módon bekanyarodott egy sportcsarnokba is. Itt Hayden Paddon, Andrea Mabellini, Mikolaj Marczyk, Erik Cais és Mathieu Franceschi sorrendben végzett az élmezőny.

paddon_8.jpg

Pénteken három gyorsasági várt a mezőnyre melyeket kétszer kellett teljesíteniük. Ezek voltak az Agüimes - Santa Lucía (14.83 km), a Tejeda (11.07 km) és az Artenara – Gáldar (21.15 km). Reggel napközben és este adódott szerviz lehetőség. A napi gyorsasági össztáv 95,9 km-t tett ki.

Az már a délelőtti körben is látszott, hogy ez a futam a spanyol és a francia aszfaltmenők háziversenye lesz. Csupán a harmadik gyorsaságin ért oda az orosz Lukyanuk a második helyre, amikor Diego Ruiloba Citroenjén tönkrement az egyik első gumi. Valamint Hayden Paddon tartotta még, úgy ahogy a lépést az elejével. A délelőttöt Alejandro Cachon, Mathieu Franceschi, Yoann Bonato, Hayden Paddon és Diego Ruiloba sorrendben fejezte be az élmezőny és ment ebédelni, szervizelni. Csomós Miklósék a napi első gyorsaságit az ötödik helyen fejezték be, de a napi másodikon sajnos ismét estek egy embereset, azaz, hogy egy tempós balkanyart nem sikerült abszolválniuk és néhány kaktusz valamint sziklakő után egy házfal állította meg a Skoda Fabia Rally2-t. Sajnos nem csak az autó tört össze, hanem mindkét versenyző is végtag sérüléseket szenvedett így 2023 után idén sem sikerült befejezniük a Kanári szigeti rally EB futamot. László Martinék a 18. helyről várhatták a délutánt, míg Herczig Patrikék a kategóriáik hatodik helyéig jutottak.

A délutáni elsőn Cachon szedett össze egy első defektet ennek következtében hátracsúszott a 17. helyre, innen kezdte el magát visszaküzdeni az élre, ennek jegyében meg is nyerte a következő két gyorsaságit. A napot végül Yoann Bonato, Mathieu Franceschi, Hayden Paddon, Diego Ruiloba és José Antonio Suarez sorrendben fejezte be az élmezőny. Lőtávolban volt mögöttük Jon Armstrong és még Mads Östberg is. Cachon a 9. helyig jött vissza a defektből. László Martinék maradtak a 18. helyen, míg Herczig Patrikék szintén nem léptek előre a kategóriáik hatodik helyéről, igaz hátrébb sem csúsztak.

franceschini.jpg

Szombaton szintén három gyorsasági várt a mezőnyre melyeket itt is kétszer kellett teljesíteniük. Név és hossz szerint az Arucas – Firgas (9.41 km), a Moya – Valleseco (27.70 km) és a San Mateo - Valsequillo (11.50 km). Péntekhez hasonlóan itt is reggel, napközben és este volt szervizlehetőségük. A napi gyorsasági össztáv 97,22 km-t tett ki. A két nap alatt a 13 db gyorsasági szakasz össztávja összesen 193,12 km hosszban kanyargott Gran Canaria szigetén.

A délelőtti három gyorsaságiból az első kettőn Bonato, míg a harmadikon Ruiloba bizonyult a leggyorsabbnak. Paddon tisztes távolból ment utánuk és bár a délelőttöt még a harmadik helyen fejezte be, de Ruiloba már csak két másodperce volt tőle lemaradva. Cachon próbálta magát visszaküzdeni a pénteki defektből, nem is rosszul mert egészen a 6. helyig jutott előre. A szombat délelőttöt végül Yoann Bonato, Mathieu Franceschi, Hayden Paddon, Diego Ruiloba és José Antonio Suarez sorrendben fejezték be az élmenő srácok. Sajnos László Martinék a napi második gyorsasági lecsúsztak az útról és ők is nekimentek egy házfalnak, de személyi sérülés nem történt, csupán a Skoda Fabia RS Rally2 tört össze némileg.

A délutáni három gyorsaságiból az első kettőn Franceschi, míg a harmadikon Cachon bizonyult a leggyorsabbnak. Végül a spanyol versenyzők letaszították az új-zélandi Paddont a dobogóról, aki csak a hatodik helyen fejezte be a rallyt. A 48. Gran Canaria rallyn végül Yoann Bonato nyert, Mathieu Franceschi lett a második, míg a dobogó harmadik helyén Alejandro Cachon végzett. Őket követte Diego Ruiloba és José Antonio Suarez majd Hayden Paddon, Jon Armstrong és Mads Östberg.

bonato_2.jpg

Az egyetlen célba érő magyar versenyző, Herczig Patrikék az ERC Junior és ERC4 kategóriák nyolcadik helyén fejezték be a rallyt.

A verseny végeredménye az alábbiak szerint alakult,

vege_14.JPG

Következő rally Európa bajnoki futam a murvás utakon zajló ERC Rally Scandinavia lesz Svédországban, Karlstad környékén június 13-15. között.

Szöveg: Tommy

Fotók: https://www.fiaerc.com

Eredmények: www.ewrc-results.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr4418398659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása