Hírek az V. Rally Hungary ERC futamról
ERC

Tavaly októberben a Nyíregyháza központú, aszfaltos utakon zajló IV. Rally Hungaryval zárult a rally Európa bajnokság, az ERC. 2024. áprilisában viszont az V. Rally Hungary lesz a bajnoki sorozat nyitófutama két nagy változással. A versenyközpont Veszprém lesz, a gyorsaságik pedig murvás utakon kerülnek majd kijelölésre. Tehát egy aszfaltos szezonzáróból murvás szezonnyitóvá avanzsálódik a magyar rally Európa bajnoki futam.

rally-hungary.jpeg

Őry Kornél, a szervezőbizottság elnöke, aki azért felelős, hogy minden a tervek szerint menjen, a www.fiaerc.com- nak adott betekintést az április 12-14. közötti szezonnyitóval kapcsolatban.

  • Mit várhatnak az emberek az átalakult Rally Hungarytől?

„Az új versenyközpontunk a Balatontól északra, Veszprém városában található, körös-körül gyorsasági szakaszokkal, főleg katonai területeken. Kemény, kihívásokkal teli murvás utjaink lesznek, és ezek különböző keverékű kavicsos utak. Értem itt azt, hogy ha például Skandináviában vagy Lengyelországban versenyzik valaki, ott jellemzően egy féle murvás / kavicsos utakon fog száguldani. Veszprém környékén viszont legalább három különböző típusú murvás / kavicsos utunk lesz, és úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyon izgalmas verseny és egy nagyon jó teszt lesz a gumi gyártók számára is. A katonai területek, amelyeket használni fogunk, nyílt terepen helyezkednek el, és ez jó lehetőséget ad arra, hogy nagy nézőtereket alakítsunk ki. Egyes gyorsasági szakaszok viszont keskenyebb erdei utakon lesznek kijelölve, azoknak merőben más lesz hangulata, dinamikája. Természetesen úgy gondoljuk, hogy ez a rally nagy kihívás lesz a sofőrök számára, és biztosak vagyunk abban is, hogy Veszprém városa is nagyon fog tetszeni az embereknek. Ők egyben a házigazda város, de sokféleképpen támogatják is az eseményt és úgy érezzük ez valóban egy nagyon erős partnerség kezdete a rendezvény és a város között.”

  • Ez egy új helyszín a Rally Hungary, az ERC számára, de a helyi pilótáknak lehet némi előnye, előzetes helyismerete a szakaszokról?

„A rally alapja a Veszprém Rallye, amely a rendező város nevét viseli, a 2024-es verseny a 30. Veszprém Rallye lett volna, ha csak az országos bajnokságban marad. A legtöbb szakaszt valamilyen formában használták már az elmúlt 30 évben, de ebben az évben az összes szakaszon módosítunk valamit, így nem lesz olyan gyorsasági, ami azonos lenne a múltban használtak bármelyikével.”

  • Néhányszor ért már az a megtiszteltetés, hogy házigazdája lehettél az ERC fináléjának, de most megvan az a lehetőséged, hogy ti nyithatjátok meg az új bajnoki szezont, amikor minden szem a ti eseményetekre szegeződik. Mennyire fontos ez?

„A szezonzáró eseményekkel mindig szerencsénk volt, 2019-ben például nálunk dőlt el az abszolút bajnoki cím sorsa (Chris Ingram). De 2023-ban is több kategóriában nálunk dőlt el a bajnokság, mint például a Junior ERC és vagy az ERC4 címe. De kemény csata zajlott az abszolút második helyért is. A szezonnyitó futam sok izgalmat hozhat a szurkolók és a versenyzők számára is. Úgy gondoljuk, mindenki felkészülten érkezik a rallyra mind technikailag, mind mentálisan és fizikailag és egy nagyon ütőképes, erős mezőnyt láthatunk majd vendégül, ahol minden lehetséges. Mivel szezonnyitót szervezünk, a versenyzőknek nem lesznek még eredményeik, amelyek bármit is meghatároznának a sebességükkel, a taktikájukkal kapcsolatban, így minden pilóta azzal a reménnyel érkezhet ide, hogy jól kezdje a szezont, és némiképp megalapozhassa a bajnoki címért vívott harcát. Ez nagyon fontos a nevezések száma és minősége szempontjából is.”

  • Amellett, hogy a Rally Hungary a teljes ERC sorozat első fordulója lesz a bajnokságon belül a Junior ERC kategória első versenyeként is fog debütálni. Mit jelent ez neked, mint szervezőnek?

„Nagyon fontos volt számunkra, hogy vendégül láthassuk a Junior ERC-t, és amikor az ERC/WRC Promoterrel tárgyaltunk ez volt az egyik kulcsfontosságú pont, amelyhez ragaszkodtunk. Ez nagyon fontos volt számunkra, mert a magyar bajnokság és a hazai fiatal tehetségek számára nagyon fontos, hogy ezek a Junior ERC pilóták példaképként szolgálhassanak. A Junior ERC bajnokság valójában nem is olyan elérhetetlen a magyar versenyzők számára, ez egy olyan lehetőség, amibe relatíve könnyen beszállhatnak. Ha látjuk/látják, hogy a Junior ERC Magyarországra érkezik, az segítheti őket abban, hogy feljebb lépjenek a nemzetközi versenyben.”

  • Mindig is híresek voltatok róla, hogy különböző érdekes helyszíneket kerestetek a Rally Hungarynak, mint például a máriapócsi rallycross pálya vagy a nyíregyházi városi gyorsasági szakasz. Van valami különleges tervetek idénre is?

"Igen! Péntek estére egy szuperspeciál szakaszt tervezünk egy nagyon izgalmas helyszínen, olyasvalamit, amit régebben más formátumban már használtak. Veszprémtől nem messze egy szuperspeciál szakaszt építünk, amely szerintünk a rally egyik legnagyobb kiegészítője lesz. Ebben az értelemben valóban közel tudjuk hozni a rallyt a szurkolókhoz, egy nagy show-t tervezünk, minden olyan show elemmel, amit el tudtok képzelni, csak azért, hogy szórakoztassák a közönségünket."

Ez a hivatalos része a dolognak, hamarosan napvilágra kerülnek a konkrétumok is ilyen olyan forrásból, kíváncsiak várjuk a részleteket. A földrajzi adottságai miatt a Veszprém rally mindig is a jobban nézhető futamok közé tartozott, reméljük így lesz az idén is, amikor már az Európa bajnoki mezőnyt látják vendégül. További hasznos infók hamarosan napvilágot látnak a verseny hivatalos oldalán a https://rallyhungary.com/en/home/ címen.

Szöveg: www.fiaerc.com és Tommy

Fotó: www.fiaerc.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr4018308355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása