Martins Sesks nyerte a Lett rally EB futamot
ERC

Múlt hétvégén Lettországban zajlott a rally Európa bajnokság, az ERC aktuális fordulója a Tet Rally Liepāja mely kizárólag tempós murvás utakból állt, hol száraz, poros, hol pedig eső áztatta sarasabb körülmények között. Érdekesség, hogy egy ideig ez volt az utolsó Lett rally EB futam mert 2024-ben már a rally VB-t látják vendégül!

Helyi idő szerint péntek 14.20-kor kezdődött a bemelegítő shakedown szakasz, picivel több mint 6 km hosszban, itt már Martins Sesks bizonyult a leggyorsabbnak.

Szombaton hat gyorsasági várt a mezőnyre, ebből egy szakasz lett volna amit kétszer kellett teljesíteniük, a többi mind különböző gyorsasági szakasz volt. A teljesítendő gyorsaságik hossza, 27.62 km – ezt kétszer, majd 8.5 km, 25.96 km, 14.60 km és 2.52 km várt a párosokra. Szombaton három alkalommal volt lehetőség szervizelni. A napi gyorsasági össztáv terv szerint 106.82 km-t tett ki. De amit ember tervez, azt isten elvégzi, azaz a napi első, majd 28 km hosszú gyorsaságit Martins Sesks igen magabiztos 16,4 másodperccel megnyerte Ostberg és Virves előtt, jelezve ezzel a többieknek, hogy 2022. után idén is bejelentkezett a futamgyőzelemre. Ezután ugyanez a gyorsasági lett volna még egyszer, de olyan iszonyatos por volt, hogy biztonsági okokból törölték azt. A maradék négy szombati gyorsaságiból hármat ismét Martins Sesks nyert meg így szombat este már 28.3 másodperc előnnyel fordult Hayden Paddon, Mads Östberg, Robert Virves és Georg Linnamae és a többiek előtt.

Vasárnap négy gyorsasági várt a talpon maradt mezőnyre, ez két gyorsasági kétszeri teljesítéséből állt. A szakaszok 19.59 km és 18.86 km hosszúak voltak, reggel napközben és délután volt szervizlehetőség. Szokás szerint a verseny utolsó gyorsaságija volt a külön pontokat is érő power stage. A napi gyorsasági össztáv majd 77 km-t tett ki. Martins Sesks folytatta a szombati menetelést és behúzta az első két gyorsaságit, ezzel már 34.2 másodperc előnnyel várta a második kört. A második körben egy harmadik és egy második szakasz végi pozíció jutott neki, de így is 41.4 másodperc előnnyel idén is megnyerte a Tet Rally Liepāja-t. Mögötte Hayden Paddon, Mads Östberg, Josh McErlean, Robert Virves és a többiek következtek.

sesks_1.jpg

A két nap alatt a tervezett 10 db gyorsasági szakasz össztávja közel 184 km körül alakult volna, ebből le kell vonni a törölt másodikat így maradt bő 156 km.

A verseny központja Liepāja városában volt kialakítva.

A versenyen két magyar páros indult. Közülük a László Martin - Berendi Dávid kettős egy Skoda Fabia Rally2 Evo-val próbálkozott és az abszolút értékelés 17. helyén ért célba. A Hangodi Bendegúz – Bunkóczi László páros pedig Peugeot 208 Rally4-gyel indult az RC4 géposztályban ahol a 17 célba érő autó között a 9. helyen végeztek. Ugyanitt nyert az Ole Nora jr. – Torstein Eriksen kettős egy Renault Clio Rally4-gyel.

ola.jpg

Az RC3-ban a Jon Armstrong – Cameron Fair duó győzött egy Ford Fiesta Rally3-mal.

armstrong.jpg

Következő rally EB/ERC verseny a szintén murvás Royal Rally of Scandinavia lesz Svédországban, 2023. július 7-8. között.

Szöveg: Tommy

Fotó: https://www.fiaerc.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr1818151312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása