Új-zélandi győztes a rally EB Portugál futamán
ERC

Az elmúlt hétvégén zajlott a 2023. évi rally Európa bajnokság, az ERC első fordulója a portugáliai 36. Rally Serras de Fafe.

paddon_header_35b2c_f_1400x788.png

A versenyre rengeteg nevezés érkezett, rengeteg ismert ERC és WRC menővel, nemzeti bajnokkal, egykori és jelenlegi gyári WRC pilótával kiegészülve. A 84 autós mezőnyben két magyar páros is próbára tette magát, mindketten Skoda Fabia Rally2 Evo-val indultak. Ők voltak a Csomós Miklós – Nagy Attila kettős és a László Martin – Berendi Dávid duó.

mixi_1.jpg

A verseny murvás utakon zajlott, pénteki shakedown-nal majd este egy nyúlfarknyi városi szuper speciállal kezdetét vette a bajvívás. Itt Teodosio, Cais, Marczyk, Paddon, Tempestini sorrendben végzett az első öt versenyző.

Szombaton kétszer négy, azaz nyolc gyorsasági várt a mezőnyre. Az ordenáré eső miatt illetve az annak következtében szinte járhatatlanná váló utak miatt, biztonsági okokból három gyorsaságit is töröltek a szervezők. Az első, délelőtti körben gyakorlatilag mindenki arra panaszkodott, hogy a sok eső miatt rendkívül durvák, sarasak a pályák, kicsit sem tapadnak a gumik, a köd miatt pedig a látási viszonyok sem éppen ideálisak. Magyarjaink közül Csomósék szerepeltek jobban, ők a napot a 8. helyen zárták, László Martinék pedig a 28. helyről várták a másnapot. Az élmezőnyben a tavalyi finn bajnok Mikko Heikkila, a tavalyi magyar bajnok, egykori WRC2 bajnok Mads Ostberg és az egykori gyári WRC menő Hayden Paddon küzdött egymással és ebben a sorrendben is zárták a szombatot. Lőtávolban követte őket Georg Linnamae, Martins Sesks és Mikolaj Marczyk.

ostberg_sun_b8bbf_frz_1400x788.jpg

Vasárnap szintén kétszer négy, azaz nyolc gyorsasági várt a mezőny talpon maradt részére. Ezen a napon már nem esett az eső, de a szombati miatt az első körben azért csúszkáltak még az autók, utána felszáradt és egyre jobbak lettek a tapadási és a látási viszonyok. A nyilatkozatok alapján a párosok elkezdték élvezni a versenyt. Ezzel együtt az utakból kiálló kövek miatt sokan kaptak gumidefektet vagy törték össze többé, kevésbé az autójukat. Sajnos László Martinék azok közé kerültek akik jelentősebb anyagi kárt okoztak autójukban. A 13. gyorsasági megakadt az autójuk és jókorát bukfencelve alaposan összetörték a Skoda Fabia Rally2 Evó-t, nekik szerencsére nem esett bajuk. Csomósék egy defekt miatt csúsztak vissza a 13. hely környékére és onnan sikerült előre lépkedniük a 9. helyig, de a nagy igyekezetben az utolsó, külön pontokat is érő power stage szakaszon megforogtak, és így a bajnoki pontot érő 10. helyen fejezték be a rallyt. Az utolsó előtti gyorsasági előtt az élen a finn Mikko Heikkila állt, mögötte 2,8 másodpercre az új-zélandi Hayden Paddon majd a norvég Mads Östberg következett. Az utolsó power stage szakaszon aztán szegény Heikkila benyalt egy gumidefektet és csak a 8. helyen végzett. A versenyt Hayden Paddon nyerte, második lett Mads Östberg míg a harmadik helyen végzett Georg Linnamae.

heikkila_sun_8bebd_frz_1400x788.jpg

A nevezett 84 párosból végül 52 duó fejezte be a rallyt.

A 36. Rally Serras de Fafe végeredménye így alakult,

fafe_vege_2.JPGSzöveg: Tommy

Eredmények: https://www.ewrc-results.com/

Fotók: https://www.fiaerc.com/erc/, Csomós Mixi facebook

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr6618070520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása