Latvala ismertette a Toyota rally Európa bajnoki terveit
ERC

A Toyota a vadonatúj GR Yaris Rally2-vel, 2024-től részt kíván venni az FIA Rallye Európa bajnokságon és ezzel együtt felidézi a gyártó korábbi ERC bajnoki címekkel járó történeteit.

Enrico Bertone, Armin Kremer, Henrik Lundgaard és Armin Schwarz anno mindannyian Toyotával nyertek rally Európa bajnoki – ERC – címet. És most ezen nagyszerű bajnoki címek szellemében azért fejlesztik a Toyota GR Yaris Rally2-t, hogy a versenyzők következő generációja is esélyt kapjon a Toyota által támogatott ERC bajnoki címre.

A múlt heti monacói WRC Kick Off eseményen a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke, Jari-Matti Latvala elmondta, hogy a GR Yaris Rally2 egyre növekvő igényeket fog kielégíteni ha a következő szezontól jóváhagyják nemzetközi versenyeken való használatát.

240123_at-monte-launch_23_41443_frz_1400x788.jpg

„Nagyon bízom benne, hogy ez az autó mindkét bajnokságban, az ERC-ben és a WRC-ben is látható lesz, én nagyon örülnék ennek” – mondta Latvala aki pilótaként háromszor indult az ERC-n. „A Toyotának nagy hagyománya van (a Celicával és a Corolla WRC-vel) mind a világ és mind az Európai rally bajnokságban és most is nagyon sok ember szeretne Toyotát vezetni, a Rally2 géposztály egy nagyszerű kategória az ügyfelek számára.”

Latvala így folytatta: „Van egy közúti GR Yaris autónk, amely nagyszerű alapautó és nagyon sok kérés érkezett az ügyfelektől, hogy ők versenyezni is akarnak egy GR Yaris-szal. A Toyotának korábban, a 1990-es években nagyon sok ügyfél versenyzője volt a rallyban és ezek az ügyfelek és természetesen az újoncok is arra várnak, hogy kapjanak tőlünk valami autót amivel versenyezhetnek. A Rally1-es autók alapvetően a teljesen profi gyári versenyzők autói, rettenetesen drágák, de a Rally2 egy olyan géposztály amiben profik, amatőrök mindenféle korosztály megmérkőzhet egymással a szemtelenül fiataltól az idősebbekig mindannyian. Nagy szükség volt egy Toyota Rally2-es autóra és végre tudunk majd adni egy terméket azoknak akik vezetni szeretnének és élvezni akarják az autóinkat.”

2401_tgr_yaris-rally2_3_03d2a_frz_1400x788.jpg

2023-ban a tesztelés és a fejlesztés lesz a GR Yaris Rally2 legfőbb feladata, de az idei japán bajnokságban - március 3-5., Shinshiro Rallyn - debütálunk majd vele versenykörülmények között is. Ez csupán nemzeti homologizációval rendelkező autó lesz, de már abban a specifikációban amivel többek között az ERC-n is részt kívánnak venni.  

„Van egy év tesztidőnk, de időre van szükségünk, mert tudjuk, hogy ebben a géposztályban milyen erős volt a Škoda aki a Rally2-es autók körülbelül 50 százalékát biztosította szerte a világon most pedig vadonatúj autójuk van. Folytatnunk kell a munkát, mert nem állhatunk rajthoz egy olyan termékkel amely nem versenyképes.”

„A 2023-as szezon a tesztek célja, de a Japán Rally Bajnokságban Takamoto Katsuta apja, Norihiko Katsuta fogja vezetni az autót és arról is volt szó, hogy a szeptemberi Hokkaido Rallyn én is volán mögé ülök, de erről még folynak az egyeztetések. Még nem vagyok 100 százalékosan elkötelezett, de ezt megcéloztuk és fantasztikus lenne ott lenni a rajtnál egy Rally2-es Toyotával.”

240123_at-japan-23_3cc92_f_1400x788.jpg

Alább láthatóak a korábban a Toyota valamelyik típusával rally Európa bajnoki – ERC – címet szerző pilóták,

1995: Enrico Bertone (Toyota Celica Turbo 4WD)

1996: Armin Schwarz (Toyota Celica GT-Four)

2000: Henrik Lundgaard (Toyota Corolla WRC)

2001: Armin Kremer (Toyota Corolla WRC)

Szöveg: https://www.fiaerc.com/erc/ és Tommy

Fotók: https://www.fiaerc.com/erc/

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr8118033710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása