Sikeresen zárult az idei Kamion EB és fesztivál

rkx_9999-0494.jpg

Az idén augusztus 25-27. között rendezték a sorban immár 3. Kamion EB és Fesztivál elnevezésű, a teherautó szegmens legnagyobb hazai ünnepét.

A hétvége főszereplői az FIA Kamion Európa bajnokság résztvevői voltak. A kamion EB résztvevői egy versenyhétvége folytán négy versenyt futnak. A kétszeres bajnok Kiss Norbert szombaton egy győzelmet és egy nullás futamot majd vasárnap egy második helyet és megint egy nullás futamot teljesített. Míg szombaton kilökték a második futamból addig vasárnap műszaki hiba miatt kellett feladnia Kiss Norbertnek a versenyt.

20170827_131059.jpg

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Blancpain GT Series volt a hétvége betétfutam programja. Ebben a versenysorozatban a GT3 szabályai szerint épített legkülönfélébb autók versenyeznek. Van itt Audi R8, Mclaren, Mercedes AMG, Lamborghini, Bentley és Porsche is. Itt kétféle bajnokság van, az egyikben profi autóversenyzők küzdenek egymással a másikban pedig az úgynevezett gentleman driver-ek akik gazdagok de nem annyira ügyesek. Jó kis küzdelmeket láthattunk tőlük az idén is, nem kímélik egymást és autóikat sem. Egy igazi hangos szagos versenyszéria ez ahol egyébként relatíve kedvező áron lehet versenyezni egy évet. Példának okáért sokkal olcsóbb mint a DTM vagy a WTCC, de nyilván nincs ingyen ez sem.

vsa_bss_hun17_gr8r4858.jpg

A hétvége a versenyzésen felül a kamion ipar nagy seregszemléje. Rengeteg a kamionozáshoz kapcsolható gyártó és kereskedő cég hozta el portékáit, de itt voltak a nagyobb szállítmányozó cégek képviselői is. Amint azt már megszokhattuk a versenyeken kívül irgalmatlan mennyiségű program várt felnőttre és gyermekre egyaránt. Akit nem érdekelt annyira az autóversenyzés az szimulátorozhatott, mini motorozhatott, bemászhatott mindenféle csili vili és veterán kamionba egyaránt.

20170827_100526.jpg

Szerencséje volt az időjárással a szervezőknek és a nagyszámú nézőseregnek egyaránt. Egész hétvégén ragyogó napsütéses meleg nyári idő volt, melege volt mindenkinek, de főleg a versenyzőknek lehetett klassz a tűzálló ruházatban így versenyezni.

Szöveg Tommy

Fotók: Tommy, http://www.fiaetrc.com/, http://www.blancpain-gt-series.com/

20170827_140906.jpg

Fentebb leírtakban a személyes élményeimet próbáltam megfogalmazni az alábbi sorok a fesztivál hivatalos sajtóanyaga.

20170827_134915.jpg

Hatalmas magyar és persze külföldi szurkolótábor előtt aratta újabb futamgyőzelmét a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert. A siker borítékolható volt, hiszen komoly népszerűségnek örved az autósport ezen ága. A több tonnás monstrumok versenyére augusztus utolsó hétvégéjén került sor a mogyoródi versenypályán. A Hungaroringnek azonban nem újdonság a kamionos különítmény, hiszen nem sokkal a megnyitása után már rendeztek itt ilyen versenyeket, egész pontosan harminc esztendeje, 1987 óta. Akkor három éven keresztül zajlottak kamionversenyek, az új időszámítás 2015-ben kezdődött. A csúcs kategóriás prototípusok futamán nemcsak a versenyek kaptak helyet, hanem szakmai rendezvények és gyermekprogramok is várták az érdeklődőket.

20170827_140547.jpg

De menjünk szépen sorban. A Hungaroring az Európa-bajnoki sorozat ötödik állomása, ahol négy futamon kellett teljesítenie a több tonnás mezőnynek. Az FIA Kamion Európa-bajnokság és Fesztivál legnagyobb sztárja továbbra is a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert volt. A tehetséges versenyző két bajnoki cím megszerzése után 2016-ban váltott, és egy német csapatban folytatja pályafutását. A Tankpool24 Racing-hez csatlakozva Norbi kihívást látott a német csapat felzárkóztatásában. A közös munka gyümölcsére nem is kellett sokat várnunk, Kiss Norbi két futamgyőzelemmel és az abszolút tabella második helyével érkezett a hungaroringi folytatásra.

20170827_125511.jpg

Az előzetes edzésekből már látszott, hogy Norbit nehéz lesz megfogni hazai pályáján, komoly tempót diktálva a legjobb köridővel ő indulhatott a pole pozícióból. A magyar pilóta elsőségét sikeresen megőrizve rajt-cél győzelmet aratott az első futamon. „Különleges élmény volt a magyar szurkolók előtt nyernem” -mesélte boldogan az idény harmadik futamgyőzelmének megszerzésekor.

20170827_125412.jpg

A folytatás már nem ennyire örömteli, a fordított rajtoltatást követően Norbi a nyolcadik pozícióból indulva, komoly lökdösődésnek volt kitéve. Sajnos ennek a tülekedésnek a magyar versenyző esett áldozatául, az Oxxo Racing, vagyis a magyar csapat pilótája Ryan Smith ment neki, az ütközésben a Mercedesben eltört az első rugó, így Norbi a verseny feladására kényszerült.

20170827_125613.jpg

A vasárnapi időmérőn is Kiss Norbi volt a leggyorsabb, az élről rajtolva azonban nehezen bírta az összetett élén álló Adam Lacko támadásait, pár körrel később át kellett adnia elsőségét cseh riválisának. Habár körről-körre gyorsabb volt nála, mégsem talált megfelelő előzési helyzetet, így a második helyen zárta a fő viadalt.

20170827_105302.jpg

A záró futam sem a magyar pilótának kedvezett, a hetedik körben technikai gondja támadt, idő előtt búcsúzni kényszerült. A nap második győzelme is legnagyobb ellenfeléé, Adam Lackoé lett, aki ezzel az összetettben tovább növelte előnyét, a második helyen álló Kiss Norbi és Jochen Hahn előtt. Két szép dobogós helye mellett a nap leggyorsabb kört elérő indulónak járó, Krasznai János-díj is a magyar versenyzőé lett.

20170827_124406.jpg

Az elmúlt esztendőben a kamionok versenyét a sportautók küzdelmei fűszerezték meg. A nagy sikerrel fogadott Blancpain Sprint Series mezőnye most ismét Magyarországra látogatott. A tonnák helyett a lóerők hódítottak, a gyönyörű luxusmárkák széles spektrumát felvonultató sorozat a Fässler, Vanthoor kettős győzelmével zárult.

20170827_141045.jpg

A versenyek mellett a rendezők szakmai kiállításokkal is várták az érdeklődőket, ahol a legnagyobb kamion-, pótkocsigyártó és logisztikai céget is helyet kaptak. A Malév busz és a Csepel Autó Gyártmánymúzeum is kitelepült, ahol Békési Gyuri bácsi vezette körbe a leginkább fiatalokból álló kis csoportokat. A rendezvény autóipari jelentőségét jelzi, hogy a kiállítók névsorát színesítette a MOL, az Iveco, a Révész Trans, a Láng, a Delta Truck, az Optitrailer vagy a Fliegl.

20170827_101136.jpg

Az eseménynek komoly gazdasági jelentősége is volt, hiszen Magyarország egyik legmeghatározóbb logisztikai szolgáltatója és fuvarozó vállalata, a Révész Group, DAF és Schmitz bejelentette, hogy a 370 új kamiont és 100 pótkocsit szerez be. Az ünnepélyes átadón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszédet mondott.

20170827_095014.jpg

A luxusautók mellett Kovács Miklós egy más perspektívát mutatott a kamionsportból, megmutatta a Silkway Rallye-t, vagyis a 10.000 kilométeres sivatagi kalandot megjárt terepralis kamionját, a Qualisport Torpedo-t.

vsa_bss_hun17_dc9t5384.jpg

A hétvége fergeteges kikapcsolódást kínált az egész családnak, a Kamionkorzó igazi paradé hangulatot idézett, míg a pálya nagyrésze gigantikus játszótérré alakult, minden korosztály megtalálta a számára leginkább tetsző programot. A legkisebbek kipróbálhatták a szüleik által irányított elektromos kisautókat, együtt kereket cserélhettek, a pár évvel nagyobb gyerekek a retró világát idéző pedálos járgányokkal hasíthattak, de várt itt óriás buborékfújó, mászó fal, ugráló vár, arcfestés, és megannyi interaktív játék, csocsó, szimulátor a család kisebb tagjaira. Szombaton és vasárnap pedig 2-2 motocross fresstyle bemutató szórakoztatta a kilátogatókat.

20170827_141023.jpg

20170827_110513.jpg

20170825_122125.jpg

20170827_141015.jpg

Forrás: Just Creative

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr7912800096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása