Szilveszter rally 2016

fb_img_1483022732149.jpg

December 27-29. között rendezték az idei Szilveszter rallyt a Mogyoród melletti Hungaroringen és annak környezetében.

20161228_141003.jpg

Az első nap, azaz 27-én csak a hivatalos teszt volt majd 28-án gépátvétel, pálya bejárás és délután már egy gyorsasági is volt a Ringen belül. A gyorsasági szakaszok a korábbi évekből már ismerősök lehettek mindenki számára, azaz Ring belső és Ring külső. Mindkettő nyomvonalán hajtottak végre változtatást, ezek közül a Ring külső MOL kút utáni szakaszát rajzolták át alaposan. Itt a MOL kút után az első lehetőségnél beterelték a mezőnyt a Ring területére és ott a tribünök mögötti területen kijelölt szlalom verseny után egy kis murvás hegymászás után visszatért a gyorsasági nyomvonala a régi pályára. Ez a murvás rész egy látványos terület volt, biztos nagy népszerűségnek örvendett volna a nézők körében ha őket beengedik ide. De nem engedték, aki ott volt az szabálytalanul volt ott. Akik viszont itt nézték a versenyt azok mind lelkendezve beszéltek a helyről. A Ring belsőn is voltak változtatások de ezt nézői szemmel annyira nem lehetett érzékelni. Sajnos egy kicsit túl voltak vezérelve a biztonsági őrök, gondolom nem önszántukból és nagyon nem engedtek senkit sehová. Több néző nemtetszését fejezte ki, hogy ha már belépődíjas lett a verseny akkor kapjanak is érte valami élményt. Sajnos ez a ringen belül csak módjával volt elérhető, mert hiába lehetett sok helyről relatíve nagy területet belátni ahol még ráadásul látvány is volt, a verseny autók nagyon messze voltak. Egy rally versenynek az az egyik varázsa, hogy a nézők jó esetben biztonságos helyről, de közelről látják a versenyt. Ez itt a ringen belül, mármint a közelség csak nagyon módjával fordult elő. Fényképezni és videózni a sok acél korlát és kerítés miatt csak korlátozottan lehetett. A korábban már említett tribünök mögötti murvás rész klassz lehetet volna, de ez most kimaradt az engedélyezett nézői zónák sorából, talán majd jövőre. Aki a száguldó autók közelségére vágyott annak maradt a Ring külső és annak látogatható részei.      

kepkivagas_20.JPG

A versenyen hét gyorsasági szakaszon és majd 60 km-en dőlt ki nyeri az idei Szilveszter rallyt. A rally hagyományosan aszfalt burkolatú pályákon zajlott kivételt képezve a Ring külső szakasz egy rövid része.

kepkivagas2_5.JPG

A versenyen nagyjából 260 páros állt rajtvonalhoz. Ismét szépszámú külföldi páros tette tiszteletét az év utolsó rally versenyén. Volt itt mindenféle autó, a Trabanttól kezdve a WRC-ig és folytatva a sort a legújabb R5-ös kategóriájú gyári építésű versenyautókig. És ezt a legújabbat most szó szerint is lehet érteni mert Lovász Pál jóvoltából itt volt a Hyundai i20 R5 magyarországi premierje. Ő a Hyundai Motorsport Italia csapatától bérelte ki az autót.

fb_img_1483029326166.jpg

Nagy szerencséje volt a nagyszámú néző seregnek és a versenyzőknek de még a szervizeseknek is, hogy csípős hideg ellenére ragyogó napsütésben telt el a Szilveszter rally.

fb_img_1483033317742.jpg

A versenyzők láthatóan igyekeztek gyorsan menni, nem vették félvállról az év utolsó bajvívását, de sokan láthatóan arra is törekedtek, hogy a szépszámú közönségnek látványos kanyarvételekben se legyen hiányuk.

A versenyt aztán a Skoda Fabia R5-tel először versengő Vincze Ferenc – Kuti Péter kettős nyerte meg tisztességes, majd 18 másodperces előnnyel.

szr_vege.JPG

Ami az idei évben nagy újdonság volt, hogy a verseny fizetős, belépődíjas lett. Ez 2.000.-Ft-ot jelentett amiért cserébe mindenki kapott egy nyakba akasztóra rakott passt - melyen rajta volt a verseny időterve - és egy műsorfüzetet is. A ringen belüli óriási és talán kicsit túlzásba vitt biztonsági intézkedések miatt több néző hőzöngött emiatt. A nézőknek sajnos el kell fogadni, hogy a rendező nem jófejségből rendez rally versenyt, pénzt akar keresni vele és persze neki is pénzbe kerül egy verseny kivitelezése. Itt legalább tisztességes dolgokat kaptak a nézők a pénzükért cserébe és azt is látni kell, hogy a világ egyre több pontján fizetni egy-egy rally verseny megtekintéséért legyen az bárhol és legyen az bármilyen színvonalú.

20161228_135811.jpg

Szöveg: Tommy

Fotók: Tommy, internet

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr312085155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása