Mattias Ekström a Ralikrossz világbajnoka

A 12 futamos ralikrossz világbajnokság utolsó előtti futamát rendezték az elmúlt hétvégén Németországban az Esteringen.

press_2f2016_11_ger_ekstrom_28302_29.jpg

A döntőt a svéd Olsberg MSE színeiben Kevin Eriksson nyerte meg, de a világbajnokságot honfitársa Mattias Ekström húzta be. Ekström ugyan csak az ötödik helyen ért célba, de mivel Solberg csak a második lett annyi pontelőnye van az utolsó futam előtt, hogy már nem lehet tőle elvenni a világbajnoki címet.

Az Esteringi futamon tehát az alábbiak szerint alakult a döntő futam sorrendje,

  1. Kevin ERIKSSON Ford Fiesta
  2. Petter SOLBERG Citroen DS3
  3. Andreas BAKKERUD Ford Focus
  4. Kevin HANSEN Peugeot 208
  5. Mattias EKSTRÖM Audi S1
  6. Johan KRISTOFFERSSON VW Polo

press_2f2016_11_ger_eriksson_28303_29.jpg

Erikssonnak ez volt élete első ralikrossz VB futam győzelem és ezzel ő a hetedik aki az idei szezonban döntőt tudott nyerni. Elmondta, hogy látta, hogy Solberg jó rajtot vett, de amint látott rá lehetőséget, hogy megelőzze nem habozott és a szezon leglátványosabb előzése után már csak arra kellett koncentrálnia, hogy ne engedje ki a kezéből a győzelmet. Elmondta, hogy a hétvégén minden nagyon jól működött nekik, minden kiadta és nagyon boldog, hogy futamot tudott nyerni.

A második helyezett Petter Solberg volt az, aki a célba érkezés után először gratulált Eriksson-nak első ralikrossz VB futamgyőzelméhez. Pettert nagyon lenyűgözte Eriksson döntőben mutatott teljesítménye. Miután egy héttel ezelőtt Kevin Eriksson megnyerte a Svéd ralikrossz bajnokságot Solberg véleménye szerint abszolút megérdemelten nyerte meg élete első VB futam győzelmét. Solberg elmondta azt is, hogy őszintén szólva sajnálja, hogy elúszott az idei VB címe. Egész évben keményen küzdött ő maga és az egész csapat azért, hogy megvédjék a VB címet de ez nem sikerült. Véleménye szerint Ekström méltó győztese a ralikrossz VB-nek, sok versenyt nyert a szezonban és következetesen versenyzett egész évben. Solberg gratulált Ekströmnek és csapatának az EKS Teamnek a VB címhez.

press_2f2016_11_ger_eriksson_28307_29.jpg

A Hoonigan Racing Division színeiben harmadik helyezett Andreas Bakkerudnak problémái voltak a Ford Focuszával. Valami kipufogó probléma miatt a döntő alatt végig dőlt be az utastérbe a kipufogógáz és végig azt kellett szívnia így ezen a futamon várta legjobban, hogy meglássa a kockás zászlót.

press_2f2016_11_ger_bakkerud_28102_29.jpg

A negyedik helyen a regnáló Európa Bajnok Kevin Hansen ért célba. Elmondta, hogy nagyon örül neki, hogy újra a VB-n versenyezhet bár a szombati napja bonyolult volt, de a csapat keményen dolgozott azon, hogy vasárnapra minden rendben legyen. Nem tudja mi történt a  döntőben. Az első kanyar örültre sikeredett, a szezonban már másodszor lökte meg valaki a rajtot követően így két negyedik helyezést sikerült elérni a szezonban illetve az EB címet begyűjtenie. De az elért eredményekkel elégedett.

press_2f2016_11_ger_podium_28301_29.JPG

A döntő ötödik helyezettje egyben a ralikrossz VB szezon győztese Mattias Ekström sok minden elmondott a futam leintése után. Vélemény szerint ez a legjobb nap a motorsport karrierje során. Sok fantasztikus emléke van, kezdve az 1999-es Svéd túraautó bajnoki címtől a 2004-es első DTM bajnoki címén át a két Bajnokok Tornája győzelem és a második DTM bajnoki címig. Most, hogy megnyerte a ralikrossz VB címet minden beteljesedett, mert mikor három évvel ezelőtt a semmiből talpra állította az EKS Teamet ez volt az álma. Mindig arra vágyott, hogy ott lehessen az FIA díjátadó gáláján és most ezzel a címmel ez az álma is valóra válhat. Az, hogy az FIA egyik világbajnokává vállhatott a legjobb dolog ami történhetett vele.

A hatodik Johann Kristofferssonnak a döntő előtt még volt matematikai esélye a VB címre, de a döntőben a harmadik körben beszedett defekt miatt elúszott a döntője és a VB címe is.

press_2f2016_11_ger_kristoffersson_28101_29.jpg

Egy nagyon jó magyar vonatkozású híre is volt az Esteringi hétvégének ugyanis Szabó Krisztián bebiztosította ralikrossz Európa Bajnoki Címét a Super 1600-as kategóriában.

press_2f2016_11_ger_heikkinen_28201_29.jpg

Az idei ralikrossz VB utolsó futamát 2016. november 25-én tartják Argentínában.

Szöveg: Tommy

Fotók: http://www.fiaworldrallycross.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr2911819513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása