Mai születésnaposunk Carlos Sainz

carlos_sainz_1.jpg

Mai ünnepeltünk Carlos Sainz a spanyolok kétszeres rally világbajnoka aki ma ünnepli 53. születésnapját. 

Sainz első VB futama 1987-ben a Portugál rally volt utolsó pedig 2005-ben az Akropolisz rally. Pályafutása során 196 VB futamon indult, 26 futamgyőzelmet szerzett mellyel a harmadik legsikeresebb pilóta a világon, összesen 97 alkalommal állhatott fel a dobogó valamelyik fokára. 

foto_22.jpg

Kétszer sikerült eljutnia a rallysport csúcsára, 1990-ben és 1992-ben ő volt a rally világbajnok, mindkét alkalommal Toyota Celicával és mindkét alkalommal Luis Moya volt a navigátora. 

Carlos pályafutása során gyári versenyzője volt a Toyotának, a Subarunak, a Fordnak és a Citroennek. Nagyon szeretett volna a Lanciánál is versenyezni de mikor 1993-ben átigazolt hozzájuk addigra a Lancia mint gyári csapat megszűnt. Egy félgyári támogatású csapattal végigszenvedte az évet de ez már nem a korábbi sikercsapat volt. 

images.jpg

Bár nagyon komoly eredmény a két világbajnoki címe szegény Sainz akár négyszeres világbajnok is lehetett volna. 1995-ben a Subaru versenyzőjeként az utolsó futamon öt pont híján bukta el a VB címet, akkor csapattársa Colin McRae lett a rally világbajnok. Utána 1998-ban állt ismét közel a VB címhez ekkor a Toyota versenyzőjeként a Corolla WRC-vel csatázott a végső győzelemért. Szintén az utolsó futamra maradt, hogy ki lesz a világbajnok. Nagy ellenfele Tommi Makinen volt a Mitsubishivel. Ő már az első napon kiesett így Sainznak csak célba kellett érnie és legalább három pontot szereznie. Sainzék már a zsebükben érezhették az újabb bajnoki trófeát mikor is az utolsó gyorsasági szakasz célja előtt pár száz méterrel megállt a Corolla WRC motorja így a már a hotelben várakozó Tommi Makinen lett a rally világbajnok.

Miután 2005-ben befejezte a rally VB-t, 2006-ben eligazolt a VW csapathoz és több alkalommal is rajthoz állt a Dakar rallykon melyekből a 2010. évit meg is nyerte. 2014-ben átigazolta az akkor induló Peugeot Dakar csapatához, a 2015-ös versenyt egy szép nagy bukás miatt sajnos nem tudta befejezni.

070909ry02.jpg

 

Szöveg: Tommy

Fotók: Internet

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr97360086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása