Mai születésnaposaink Harri Rovanpera és Juha Piironen

Mai születésnaposaink mindketten Finnország szülöttei. Egyik egy pilóta másik egy többszörös világbajnok navigátor.

A pilóta Harri Rovanpera finn rally versenyző aki ma ünnepli 49. születésnapját. 

Harri első VB futama a 1993-as Finn rally volt utolsó pedig a 2006-os Brit rally. Pályafutása során Rovanpera többször volt gyári versenyző többek között a Seat, a Peugeot és a Mitsubishi alkalmazta. Utolsó évében pedig Skoda Fabia WRC-vel versenyzett privát-félgyári minőségben.

1999rovanpera_montecarlo.jpg

Pályafutása során 111 VB futamon állt rajthoz, egy győzelmet szerzett, kilencszer volt második helyezett és ötször állhatott fel a dobogó legalsó fokára. 171 világbajnoki pontot gyűjtött és 77-szer bizonyult a leggyorsabbnak a rally VB gyorsasági szakaszain. 

harri-turkey2006-notshaving.jpg

Utoljára a 2014-es San Marinói Rallylegenden láttam őt versenyezni régi navigátorával Risto Pietilainen-nel az oldalán a 2003-ban használt Peugeot 206 WRC-vel amely az akkori Marlboros gyári dekorban tündökölt ahogy Harriék overállja is abban a színvilágban pompázott. Jó volt őket látni, igazi időutazás jellege volt a versenynek!

A ünnepelt navigátor nem más mint Juha Piironen aki ma ünnepli 64. születésnapját és akit a rallysport rajongói főleg onnan ismernek, hogy éveken át hű társa volt a világ első négyszeres rally világbajnokának, Juha Kankkunennek. Ebből a négy VB címből az első hármat együtt szerezték meg, az elsőt még a hírhedt Gr.B-s időszakban 1986-ban egy Peugeot 205 T16-tal. Az ezt követő évben már a Lancia gyár színeiben egy Gr.A-s Delta HF 4WD-vel összejött az ismétlés és megint világbajnokok lettek.

1988-ban egy Peugeot 205 T16-tal megnyerték a Dakar rallyt is. 1991-ben jött a harmadik VB cím, még mindig a Lanciával de ezt már egy Delta HF Integrale 16V-vel hozták össze.

tumblr_nfx09kllog1sswdljo1_500_1.jpg

Utolsó együtt töltött évüket 1993-ban a Toyota alkalmazásában kezdték meg egy Celica Turbo 4WD-vel de a negyedik VB futam után Juha Piironen agyvérzést kapott és így kiszállt a rally VB vérkeringéséből.

Aktív pályafutása 1973-tól 1993-ig tartott, ez idő alatt több versenyzőnek is diktálta az itinert de az igazi nagy sikereket Juha Kankkunen mellett érte el.  

photo_autograph_kankkunen_9_500x356_1.jpg

Szöveg: Tommy

Fotók: Internet

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr97351810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása