Elhunyt Erik Carlsson rali versenyző

ec2.JPG

Mai napon angliai otthonában 86 éves korában elhunyt a svéd születésű Erik Carlsson rali versenyző.

Erik Carlsson 1929 március 5-én született a svédországi Trollhattan-ben. 1963-ban Londonban összeházasodott a brit Pat Moss-szal aki szintén ismert rali versenyző volt és nem mellesleg Sir Stirling Moss lánytestvére.   

Carlsson gyakorlatilag világéletében a Saab versenyzője volt és mivel a korai kétütemű Saabokat nem vetette szét az erő ahhoz, hogy gyorsan tudjon menni jobb lábát nem vehette le a gázpedálról. Ezért nem maradt más választása mint, hogy fékezésre a bal lábát használja amely technikát viszont a tökéletesig csiszolta. 

ec.JPG

Feleségével közös könyvüket, a többek között a ballábas fékezést is taglaló The Art and Technique of Driving címűt 1965-ben adták ki és lefordították holland, német, japán és spanyol nyelvre is. 

Erik Carlsson versenyzői pályafutása az 1950-es években kezdődött. Első győzelmét a Rikspokalen ralin aratta egy Saab 92 volánja mögött. 1955 és 1970 között tizenkét győzelmet szerzett a svéd márkának többek között 1961-1963 között háromszor nyerte meg az RAC ralit Angliában és kétszer a Monte Carlo ralit 1962-ben és 1963-ban. 

Egy rendkívül jó humorú, népszerű figura volt mind a Saab gyár vezetése mind a szurkolók szemében. Beceneve az Erik on the roof volt, magyarul Erik a tetőn, mert a mindig gyors versenytempó nem mindig adta ki neki. Ekkor rendszerint fejre állt az éppen aktuális Saab versenyautójával. 

ec3.jpg

Aktív versenyzői pályafutása után sem maradt hűtlen a Saab céghez mert rengeteg historic versenyen, rendezvényen szerepelt vagy állt rajthoz, többek között 2012-ben Goodwoodban a Festival of Speeden.

ec4.jpg

Ismét szegényebb lett a világ egy rali versenyzővel, nyugodjon békében!

 

Szöveg: Tommy

Fotók: internet

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr207497228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása