Megjelent a végleges ERC, rally Európa bajnoki versenynaptár.
ERC

Az FIA Motorsport világtanács ülése/döntése után a WRC Promoter GmbH, aki az ERC, rally Európa bajnokság promótere is egyben, nyilvánosságra hozta a 2024. évi rally Európa bajnokság jelentősen megújult versenynaptárát. A 2024-es versenynaptár az egyik legnagyobb átalakításon ment keresztül 2013 óta, miközben továbbra is számos rally bent maradt a naptárban melyek a hosszú távú sikeres együtt működést jelképezik.

„Keményen dolgoztunk azon, hogy olyan naptárt készítsünk, amely ötvözi az új helyszíneket a hosszú évek óta kulcsszerepet játszó futamokkal az ERC sorozat sikerében” – mondta Iain Campbell, a bajnokság menedzsere. "Nagyon elégedettek vagyunk az elért egyensúllyal, mivel fontos, hogy felfrissítsük a naptárat, amikor ennek szükségét érezzük anélkül, hogy a bajnokság elveszítené a régóta sikeresen szereplő eseményeket."

2024_erc_naptar.jpg

E szerint nyolc futamból áll majd a verseny szezon, mely 2024. áprilisában rajtol, és amelyet Magyarország, Spanyolország (Kanári sziget), Svédország, Észtország, Olaszország, Csehország, Nagy-Britannia és Lengyelország lát vendégül, ebben a sorrendben!

Nekünk magyar szurkolóknak rögtön lesz egy nagy változás az előző évekhez képest, ugyanis a Rally Hungary nem egy aszfaltos szezonzáró lesz, hanem egy murvás szezonnyitó. Ennek időpontja 2024. április 12-14., versenyközpontja és annak környéke pedig Veszprém városa és a balatoni régió.

Ezt követi a már jól ismert Kanári szigeti rally melyet a Spanyolországhoz tartozó Gran Canaria tükörsima aszfaltútjain rendeznek 2024. május 2-4. között.

Utána június 13-15. között Svédország Värmland régiójába, a Karlstad központú Royal Rally of Skanináviára látogat a mezőny, hogy a tavalyi sikerek után ismét részt vegyenek a tempós, murvás utakon zajló versenyen melynek egyik csúcspontja volt a Colin’s Crest ugrató.

2024_erc.jpg

Július 5-7. között a négy évig a rally világbajnokságot vendégül látó Észtországba, Tartu és Otepää városának környékére mennek a versenyzők, hogy ott mérjék össze magukat egy szintén nagyon tempós, murvás futamon.

Két murvás futam után újra egy aszfaltos verseny következik Olaszországban a Róma rally, a július 26-28-i hétvégén. Ezt 2017-ben rendezték meg először mint ERC futam. Bár a rally székhelye a Rómától délkeletre fekvő Fiuggiban van, a nyitó szuperspeciál szakaszt az Örök Város látja vendégül.

Ezután a magyar szurkolók és versenyzők körében is népszerű esemény, a szintén aszfaltos Barum rally következik Csehországban, augusztus 16-18. között. A futamot dél Morvaországban, az egyetemi város, Zlín környékén tartják majd. A nagy tempójú, sokszor keskeny erdei utakon száguldó rally mindig nagy szurkolói részvételt garantál és időszakos nyári záporok is sokszor nehezítik a körülményeket.

Augusztus 30. – szeptember 1. között Nagy Britanniába megy a rally EB mezőnye, hogy a sorozat egyik új aszfaltos futamán a Rali Ceredigion-on álljanak rajthoz. A verseny gyors, de keskeny vidéki utakból áll, közel a híres erdőkhöz ahol egykor a hercegség rendezte a brit WRC fordulót. A Rali Ceredigion először 2019-ben került megrendezésre és szeptember elején ünnepelte harmadik futamát, amikor a brit bajnokságnak is otthont adott.

Ezek után már csak a lengyelországi szezonzáró Szilézia Rally lesz hátra melyet Katowicze lát vendégül október 11-13. között. Az aszfaltos lengyel ERC futam korántsem szokatlan. A Lengyel Rally korábban is közforgalmú, de a verseny idejére lezárt útszakaszokat használt, mielőtt 2005-ben murvásra váltott volna akkor, amikor a Rzeszów Rally 2016-ban és 2017-ben ERC-forduló volt. A rally a sokszor dobálós, göröngyösebb és kanyargós hegyi aszfalt utakon kerül lebonyolításra.

2024_erc_1.jpg

Nekünk magyar szurkolóknak jó hír, hogy a hazai futamunk mellett a Cseh és a Lengyel rally is elérhető távolságban lesznek. Lehet szervezni, tervezni az utazásokat!   

Szöveg: Tommy és https://fiaerc.com/

Fotó, naptár: https://fiaerc.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr4318265317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása