Hivatalosan is megnyitott a Balaton Park Circuit
Balaton Park Circuit

A mai napon megnyitották a jó pár éve építés alatt lévő Balaton Park elnevezésű versenypályát, nem meglepő módon a Balatonhoz közel, egész pontosan Balatonfőkajáron, az M7 autópálya – 710. sz. főút kereszteződésében, Budapesttől mindössze 85 kilométer távolságra. Még ha sok éven át is készült, de ez legalább megépült, ellentétben a Sávoly melletti Balatonringgel vagy a hajdúnánási MotoGP pályával, úgyhogy van ok az örömre, vidámságra.

bpc2.jpg

A 4115 méter hosszú, 16 kanyart tartalmazó Balaton Park az FIA és az FIM legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelő autós és motoros versenypálya, ami a Formula1 és a MotoGP kivételével gyakorlatilag bármilyen versenysorozatot vendégül tud látni. Ezzel a Hungaroring után a második legkomolyabb hazai versenypálya, mert a Pannóniaringnek biztosan nincsenek ilyen licencei az Euroringről és az annál kisebbekről nem is beszélve. 

A Balaton Park Circuit nyitó sajtótájékoztatóján Gianpaolo Matteucci, a versenypálya igazgatótanácsának tagja elmondta, a létesítményt megálmodó és finanszírozó, magánbefektetőkből álló csoport minden tagja az első pillanattól fogva hitt abban, hogy ez a pálya megvalósítható.

"Ez a létesítmény a Nemzetközi Automobil Szövetség és a Nemzetközi Motorsport Szövetség által előírt legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelően lett megépítve, ennek köszönhető az is, hogy gyakorlatilag bármilyen versenynek otthont tud adni. Folyamatban van egy négycsillagos, 145 szobás szálloda építése is, ez hamarosan elkészül, az ottani helyiségekből pedig a pályára nyílik közvetlen kilátás" - mondta Matteucci. Hozzátette, a versenypálya a reményeik szerint a térség turizmusának új lökést ad, valamint jelentős szerepet játszik a munkahelyteremtésben is.

A pályát tervező Gulácsi Ferenc koronavírus-fertőzés miatt nem lehetett jelen az eseményen, üzenetében úgy fogalmazott, valódi csapatmunka volt az aszfaltcsík kialakítása, a folyamat során pedig igyekeztek a versenyzők fejével gondolkodni.

"Elsősorban három szempontot vettünk figyelembe a tervezéskor, ezek pedig a biztonság, a fenntarthatóság, valamint a versenyzők irányába támasztott kihívás voltak" - fogalmazott a tervező.

A sajtótájékoztatón részt vett az olasz Giancarlo Fisichella háromszoros Formula-1-es futamgyőztes autóversenyző, aki elsőként ment végig az aszfaltcsíkon egy utcai Ferrarival. Az ötvenéves pilóta elmondta, megtiszteltetés volt számára, hogy ő próbálhatta ki elsőként a Balaton Park versenypályát, majd ismertette a legfőbb vezetéstechnikai sajátosságokat, illetve a pálya fontosabb tudnivalóit versenyzői szempontból.

"A célegyenes végén jó lehetőség kínálkozik az előzésre, a hátsó egyenesben pedig érzésem szerint versenyautóval 250-260 kilométer/órás, Formula-1-es autóval pedig akár 300 kilométer/órás sebességet is el lehet érni" - mondta az olasz pilóta.

track-map1024_1.jpg

Dancsó Adrienn, a Balaton Park Circuit motorsport részlegének operációs vezetője ismertette, hogy 40 ezer négyzetméternyi paddock-terület áll a rendelkezésükre, a boxutcában 48 garázs található, és a legújabb, MyLapsX2 elnevezésű versenyirányítási rendszert használják.

"Rengeteg tervünk van még, ezzel a mai eseménnyel pedig a versenynaptárt is megnyitottuk. Reméljük, hogy a különböző versenysorozatok közül minél többen döntenek majd úgy a közeli és távolabbi jövőben, hogy nálunk szeretnének versenyezni" - jelentette ki. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Formula-1-hez, valamint a MotoGP-futamok megrendezéséhez további előírásoknak kell még megfelelniük, ugyanakkor az F1-et nem akarják "elhozni" a Hungaroringről, mert az a versenysorozat "oda tartozik".

Forró Zsolt, Balatonfőkajár polgármestere úgy fogalmazott, a térség felkészült arra, hogy nagyobb sporteseményeket fogadjon, a Balaton Park Circuit megépülése pedig nagy lökést adhat az idegenforgalomnak.

"Ez a pálya ide fogja majd vonzani az autó- és motorsportot kedvelő turistákat, és felteszi a két sportág világtérképére Balatonfőkajárt. Mindezek mellett a szállásadóink további vendégeket fogadhatnak majd, a helyi lakosoknak pedig munkalehetőséget is kínál a létesítmény" - mondta a polgármester.

Szöveg: Tommy, MTI

Fotók: Balaton Park Circuit

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr2118125392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása