Magyar és norvég győztes a Mecsek rallyn
ORB, Historic EB

Június 24-25. között zajlott az 55. Mecsek rally ami a hazai első osztályú rally bajnokság, az ORB mellett része volt a Historic Európa bajnoki sorozatnak valamint beleszámított a Mitropa kupa értékelésbe is. A Mitropa kupa összesen három külföldi párost vonzott ide, illetve az ORB-ben negyedik külföldi pároskét ismét rajthoz állt a Mads Östberg – Patrik Barth duó a Citroen C3 Rally2-vel. Összesen 68 páros nevezett tehát az ORB, ORC, Mitropa Kupába.  

A Historic EB sorozat mezőnyét 56 páros alkotta, itt viszont jóval több volt a külföldi indulók száma, 19 páros érkezett valami külföldi országból, pld. spanyol, olasz, finn, norvég, észt, cseh, német, osztrák vagy svéd versenyzők jöttek el a Mecsek rallyra. És igen színes és változatos autósereglettel érkeztek. Több, nagy turbós összkerekes autó is felvonult mint a Subaru Legacy, a Toyota Celica GT4 vagy akár Audi Quattro. De több Ford Sierra Cosworth is eljött, köztük ifj. Érdi Tiborék is. De volt egy Lancia 037 és több Porsche is. A felsoroltakon felül sok egyéb színes, hangos érdekes régi rallyautó alkotta a mezőnyt.

erdi.jpg

Az ORB és a Historic mezőny ugyanazt az útvonalat járta be, ugyanannyi volt a teljesítendő gyorsaságik száma. Azaz pénteken kétszer két gyorsasági, míg szombaton kétszer három aszfaltos gyorsasági szakasz várt a mezőnyre, összesen kicsit több mint 138 km hosszban.

A hazai ORB értékelés elejében főleg Vincze Ferencék, Velencei Ádámék és Mads Östberg-ék gyepálták egymást. Ebbe tudott néha beleszólni Turán Frigyes és Bútor Róbert egy-egy szakasz győzelemmel illetve dobogós helyezéssel. De a végén Mads Östberg-gel megint nem bírtak a magyar fiúk így 2021. után idén is Mads Östberg nyerte a Mecsek rallyt Patrik Barth-tal a jobbján egy Citroen C3-mal. Második lett a Vincze Ferenc – Németh Gergely duó Skoda Fabiával míg a harmadik helyre Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt ért be szintén Skoda Fabiával. Jól ment és imádták a nézők Bútor Róbertet az újjáépült Citroen C3 WRC-vel. Nagy öröm egy ilyen autót, egy ilyen jó kezű pilótával látni a hazai rally versenyeken.

ostberg_1.jpg

Az ORB végeredménye az alábbiak szerint alakult,

orb_vege_mecsek.JPG

A Historic EB mezőnyben rendes csata alakult ki a végső győzelem érdekében. Senki nem adta olcsón magát, az első három helyen három különböző éra autói értek célba. Ami nekünk magyar szurkolóknak a legértékesebb, hogy a Historic EB Mecsek rallyt az ifj. Érdi Tibor – Csökő Zoltán kettős nyerte meg egy „A” csoportos Ford Sierra Cosworth-tal. A második helyen a finn Ville Silvasti – Risto Pietilainen páros ért célba egy Lancia 037 Rally-val. A dobogó harmadik helyére pedig az osztrák Karl Wagner – Gerda Zauner egység ért fel egy Porsche 911-gyel. Itt második legjobb magyarként a Kalapács Zsolt – Kalapács Kornél – Opel Kadett C Coupe trió végzett a 10. helyen.

A Historic EB élmezőny így ért célba,

histo_vege_mecsek.JPG

Az ORB olyan amilyen, sok érdekesség és újdonság ott nem történik. Viszonylag gyorsan megy mindenki, van aki látványosabban van aki eredménycentrikusabban. Viszont ez a Historic EB sorozat egy jó buli. Sokféle autót láthatunk sokféle korszakból, többé kevésbé ügyes versenyzőkkel és ha a tempó nem is olyan mint a sok R5-ös autó uralta ORB-ben azért az autók hangja, formája, szaga, bűze, hangulata miatt megéri őket élőben megnézni. Bízzunk benne, hogy 2023-ban is otthont adhat a Mecsek Rally a Historic EB mezőnyének!

Szöveg: Tommy

Fotók: Rally Szakági Bizottság  

Eredmények: www.rallylive.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr2617870953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása