Óvatosan az új rallyautókkal!
WRC

Amint azt már nagyjából minden rally rajongó tudja az idén véget ért a csúcskategóriájú World Rally Car-ok, közismert nevükön a WRC autók korszaka és 2022-től az új rallyautó piramis szerint a Rally1-es autók jelentik majd a sportág csúcsát. És ahogyan ezt is valószínűleg mindenki tudja, ezek az autók benzin/elektromos, ergó hybrid üzeműek lesznek, tehát a közelükben nem árt az óvatosság! És ez nem vicc!

hyb.jpg

Az FIA kiadott egy ábrát amin le van írva, hogy s mint, milyen állapotban biztonságos megközelíteni, de főleg megérinteni a versenyautót és mikor nem szabad. Az autó szélvédőjén és a két oldalsó ablakon lesz 1-1 visszajelző lámpa. Amikor ezek zölden világítanak akkor meg lehet közelíteni, hozzá lehet érni az autóhoz. Ha azonban ezek pirosan villognak és figyelmeztető hangot is hall az ember akkor az autó megérintése nem biztonságos. Ha egyáltalán nem világítanak a kontroll lámpák sem zölden, sem pirosan akkor is potenciálisan veszélyes az autó megérintése. Ezt jól a fejébe kell vésnie minden szurkolónak mert ha a jövőben egy versenyautó pilótája hibázik és lesodródik az útról, de egyébként kinézet alapján tovább tudna menni a lelkes nézőknek először meg kell bizonyosodniuk, hogy hozzányúlhatnak-e az autóhoz vagy sem! Ugyanez igaz a sportbírókra és a műszaki mentőkre vagy ne adj isten az egészségügyi beavatkozó személyzetre. 

A Rally1-es hybrid versenyautók ezen kívül az oldalsó rajtszámuk mellett jól látható HY jelölést kapnak ami jelzi a hybrid mivoltukat.

Fura világnak nézünk elébe. A mindig lelkesen segítő, vontatókötéllel felszerelt nézők mostantól kezdve lehet, hogy inkább meggondolják, hogy megkockáztassanak egy áramütést és inkább veszni hagyják a versenyzőpáros futamát és inkább rábízzák őket a műszaki mentőkre.   

Szöveg: Tommy

Fotó/ábra: www.fia.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr9116788940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása