Norvég győztes a Mecsek rallyn
ORB, MNASZ

A múlt hétvégén, június 25-26-a között rendezték a hazai rally bajnokságok aktuális fordulóját a Pécs központú 54. Mecsek rallyt.

A verseny beleszámított az Mercarius ORB Rally1, Rally1 ORC, a Rally1 Historic értékelésbe valamint része volt a Mitropa Rally Cup-nak és az FIA Historic rally Európa bajnoki sorozatnak is.

Ennek megfelelően egész szépszámú nevezés érkezett a futamra. Csak a Historicos autók 49-en voltak, melynek kb. a fele a külföldi párosokból álló EB mezőnyt alkotta. A Rally1 és Mitropa kupába pedig 70 körüli nevezést hagytak jóvá köztük Bútor Róbertet a Citroen C3 WRC-vel. De visszatért a hazai rally életbe a norvég világbajnok Mads Östberg is valamint eljött a lengyel Grzegorz Grzyb is, hogy ismét megpróbálják legyőzni a hazai élmezőnyt.

mads_1.jpg

A Rally1 és a Mitropa kupa mezőnyére a pénteki napon egy gyorsasági várt, míg az FIA Historic rally Európa bajnoki sorozat résztvevői ugyanezt kétszer teljesítették. A versenyt megelőző napokban jellemző verőfényes dögmeleg időjárás a rajt idejére alaposan megváltozott és egy kiadós vihar vette kezdetét mely szélviharral és esővel érkezett meg Pécs környékére. Gépészkedett is mindenki aki teljesíteni tudta a gyorsasági(kat), mindegyik mezőnyből többen is azt nyilatkozták, hogy kemény menet volt, igazi túlélőversenynap volt a pénteki.

Szombaton visszatért a száraz meleg időjárás, ha volt is víz a pályákon vagy azok mellett az inkább péntekről maradt ott.

Mindenkire három aszfaltos gyorsasági szakasz várt melyet mindenkinek háromszor kellett teljesítenie. A gyorsaságikon először a Historic EB mezőnye rajtolt, majd utánuk következtek a Mercarius Rally1/Mitropa rally kupa párosai.  

audi.jpg

A Mercarius Rally1/Mitropa kupa mezőnyben a norvég Mads Östberg már pénteken az élre állt és nem is engedett ebből a verseny alatt. Öt gyorsaságit megnyerve fél perc körüli előnnyel megnyerte a Mecsek rallyt. Östberg mögött elvileg a Citroen C3 WRC-vel négy gyorsaságit megnyerő Bútor Róberték értek célba. Viszont ők már a verseny elején megmondták, hogy mivel csak hobbystaként indulnak 1-1 futamon, nem akarnak bekavarni a bajnokságba ezért az utolsó lehetőségnél leadták a menetlevelüket és nem mentek be a célba.

A Mercarius Rally1/Mitropa kupa végeredménye tehát az alábbiak szerint alakult,

orb_vege_2.JPG

Parázs csata és klassz autók jellemezték a Historic mezőny versengését is. Persze nem mindenki ment élet halált, de a külföldi élmezőny 6-8 autója mai szemmel nézve is rendes tempót ment mindenhol. Jó volt látni, hogy a hazaiak közül pld. Wirtmannék, Kalapácsék vagy Meklerék teljesen pariban voltak velük, ez látszik a végeredményen is. A Historic mezőnye az alább láthatóak szerint végzett,

histo_vege_1.JPG

Összességében egy pöpec kis futam volt a Mecsek rally. Nem volt semmi késés az időtervben, kultúrált helyen állították fel a szervízparkot és megadták a módját a rajt és célceremóniának is. A verseny utáni közösségi médiás hozzászólásokból is az jön le, hogy a nagy többség legyen az versenyző vagy néző jól érezte magát és jó szájízzel távozott a rallyról. Jó lenne ha minden hazai rally verseny így alakulna és végre helyreállna a rallysport becsülete és megítélése.

Szöveg: Tommy

Fotók: Rally Szakági Bizottság

Eredmények: www.rallylive.hu

vege.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr2516608800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása