Petter Solberg újra a rally VB-n!

solberg_2_1.jpg

Amit jó páran már hetekkel ezelőtt kész tényként kezeltek az ma hivatalosan is megerősítésre került. Mégpedig az, hogy 2003 rallyvilágbajnoka, a kétszeres rallycross világbajnok norvég Petter Solberg egy futam erejéig újra résztvesz egy rally VB futamon. 

Az október végi Spanyol rally VB futamon lesz a VW Polo GTI R5 rallyautó versenykörülmények közötti világpremierje és a nemrég már bejelentett Eric Camilli mellett Solberg fogja vezetni a második autót. 

Amit Petter Solbergről tudni érdemes, 2003-ban ő volt a rallyvilágbajnok, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben második volt az év végi értékelésben míg 2010-ben a harmadik helyig jutott el. 2012-ben kiszállt a rallyból és azóta rallycrossozik, 2014-ben és 2015-ben megnyerte a rallycross világbajnokságot ahol azóta is töretlenül versenyzik. Azzal, hogy a rally és a rallycross VB-t is megnyerte, egyedülálló a világon, ugyanis jelenleg ő az egyetlen versenyző aki két különböző FIA sorozatban is nyerni tudott. A Solberg család egyébként teljesen benzingőzben élte, éli mindennapjait. Szülei az autocrossban voltak sikeresek, Petter és bátyja Henning a rallyban és a rallycrossban, Petter fia Oliver szintén a rallyban és a rallycrossban nyomul, míg Petter felesége a Walfridson család, a rallycrossban tette le névjegyét. 

solberg_3_1.jpg

Petter elmondta, hogy amikor idén januárban a skandináviai havas teszten vezette a Polo R5-öt nem akart kiszállni az autóból. Nagyon motiváltan érzi magát, hogy miután 2012 év végén kiszállt a rallyból most ismét éles körülmények között megmérettetheti magát. Szereti a vegyes talajú versenyeket mint amilyen a Katalán rally is lesz és biztos benne, hogy egy ilyen profi csapattal a háta mögött eredményesen fognak bemutatkozni a közönségnek és a szakmának. 

A VW Motorsport főnöke Sven Smeets elmondta, hogy Solberg egy igazi hőse a rallysportnak. Mindig 110%-on teljesít és nagyszerű dolognak tartja, hogy egy a VW számára ilyen fontos dologban Solberg részt tud venni. Az egész csapat nagyon várja már, hogy fognak tudni együtt dolgozni Solberg-gel és Camilli-vel. 

Valószínűleg annak is köszönheti a mostani szereplés lehetőségét, hogy 2017 óta a rallycrossban is VW Polóval versenyzik egy hivatalosan nem gyári csapat tagjaként és csapatfőnökeként. Jelenleg az ő csapata, a PSRX vezeti a csapat bajnokságot de a pilóták bajnokságát is csapattársa, Johan Kristoffersson vezeti. 

solberg_1.jpg

Petter Solberg mostani navigátora a norvég Veronica Engan lesz aki jelenleg Oliver Solbergnek navigál az R2-es Peugeot-ban. A 34 éves navigátor hölgy nem kezdő, van tapasztalata a rally sportban. Korábban ment Eyvind Brynildsen-nel, Marius Aasen-nel, Johan Kristoffersson-nal, Bernt Kollevold-dal és Anders Grøndal-lal is. 2003-ban indult először rallyn, azóta 27 WRC és 7 WRC2-es futamon állt rajthoz, legjobb eredményét Mads Ostberg-gel érte el amikor 2009-ben hetedikek lettek a Szardíniai rally VB futamon. 

Érdekesség, hogy a Katalán rallyn ismét rajthoz áll Sebastien Loeb is, így vele, Solberg-gel és persze Ogier-rel együtt hosszú idő után ismét három rally világbajnok lesz a mezőnyben. Utoljára ilyen a 2010-es Finn rallyn fordult elő, akkor szintén Loeb, Solberg és még Juha Kankkunen alkották a bajnokokat. 

Szöveg: Tommy

Fotók: VW Motorsport 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr9614251097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása