Öt Rally1-es Toyota Yaris indul a Finn rallyn!
WRC, WRC2

Az FIA rallyvilágbajnokság augusztusi futamán, a sorozat talán leggyorsabb versenyén, a Finn rallyn mely a Toyota csapat egyik hazai versenye (ott zajlik a rallyautók fejlesztése) a Toyota Gazoo Racing öt darab Rally1-es GR Yaris hibridet fog csatába küldeni!

Az autókat a már jól ismert versenyzőpárosok, a Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen, az Elfyn Evans – Scott Martin, a Sébastien Ogier – Vincent Landais és a Takamoto Katsuta – Aaron Johnston kettősök fogják vezetni. Az ötödik autóban viszont a fiatal, mindössze 22 éves finn Sami Pajari - Enni Mälkönen duót láthatjuk majd, akik itt debütálnak a rallysport csúcsán. Az idén ők nyerték meg a WRC2 kategóriát a Szardínia és a Lengyel rallyt egy Toyota GR Yaris Rally2-vel.

yaris_7.jpg

A másik, a Toyota csapathoz és a Finn rallyhoz kapcsolódó hír, hogy az idén ismét rajthoz áll a csapatfőnök Jari-Matti Latvala, de az idén nem a Rally1-es autóval, hanem az év eleje óta elérhető ügyfél autójukkal, a Rally2-es Toyota GR Yaris Rally2-vel.

Latvala, aki pályafutása során 18 rally világbajnoki futamgyőzelmet aratott az eseményt arra használja majd, hogy megismerkedhessen a Toyota GR Yaris Rally2-vel. A finn versenyzőnek most is Juho Hänninen lesz a navigátora, akivel a tavalyi Finn Rallyn az ötödik helyen végeztek a Rally1-es autóval.

Latvala azt mondta: „Szenvedélyesen szeretek versenyautót vezetni, ezt mindenki tudja, az ügyfélautónkat, a GR Yaris Rally2-t az idén év eleje óta lehet megvásárolni. Ez volt az a valami, ami eszembe jutott, amikor májusban elmentem Akio Toyodához [a Toyota elnöke], és megkérdeztem tőle, hogy versenyezhetek-e a Finn Rallyn? Ő ismeri a vezetés iránti szenvedélyemet és azzal indokoltam a kérést, hogy így legalább lesz versenykörülmények között szerzett rutinom és tapasztalatom így jobban érteném a Rally2-es autót és így jobban tudnék kommunikálni az ügyfelekkel, amikor ezeket az autókat eladjuk nekik. Tavaly már vezettem az autót a Hokkaido Rallyn Japánban, de azóta sokat fejlődött az autó, ez a mostani már nagyon más. Amikor megkérdeztem Akio-t, ez a 24 órás Le Mans-i verseny előtt történt, és a verseny után azt mondta: „Rendben, Jari-Matti, vezethetsz. Nekem nem feltétlenül lesz időm az idén is ott lenni a Finn rallyn, de vezethetsz. Szép kézfogás volt, és abban a pillanatban nagyon jól éreztem magam, nagyon jó érzés volt, hogy versenyezhetek a Rally2-es autónkkal és testközelből láthatom majd, hogy milyen a fiatal versenyzők szintje a WRC2-ben, ami egy nagyon versenyképes kategória.”

Latvalának olyan pilóták ellen kell majd versenyeznie a WRC2-ben mint Oliver Solberg, Gus Greensmith, Yohan Rossel, Nikolay Gryazin vagy Jan Solans.

jml.jpg

A Toyotán kívül lesz még három Hyundai i20 N Rally1-es autó, Thierry Neuville-lel, a 2019-es világbajnok Ott Tänak-kal és a helyi menő, az idei Svéd rallyt megnyerő Esapekka Lappival. Az M-Sport Ford csapat két darab Ford Puma Rally1-es autót delegál majd, ezeket Adrien Fourmaux és Grégoire Munster fogja vezetni.

A Finn rally komplett nevezési listája itt van, https://enhance-storage-stack-prod-wrcmediafilestorage-g3z2hg3urwff.s3.amazonaws.com/11d6728e-2fac-4c97-b8b5-7e991b1d9a54_entry-list-1.pdf

Szöveg: Tommy és www.wrc.com

Fotók: www.wrc.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr3418443355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása