Most hétvégén lesz az Skandinávia rally EB futam
ERC

E hétvégén, június 13-15. között tartják a rally Európa bajnokság aktuális fordulóját a Royal Rally of Scandináviát, azaz a Skandináv rallyt melynek Svédország és azon belül Karlstad városa ad otthont.

A program csütörtök 11:00-kor kezdődik a shakedown-nal és a kvalifikációval melyek egy 4.43 km hosszú szakaszon kerülnek lebonyolításra. Majd este 20:05-kor a Bauhaus nevezetű 2.15 km hosszú szuperspeciállal megkezdődik az igazi bajvívás, ami már beleszámít a versenybe is.

ercroyalrallyscandinavia.jpg

Az első igazi versenynap pénteken lesz, ahol négy gyorsaságit kell kétszer teljesítenie a párosoknak. Ezek lesznek a Grönlund 10.18 km, a Bomdestad 11.74 km, a Colins 6.43 km (a híres Colin’s crest ugratóval) és a Gardsjö 12.09 km. Az első gyorsasági 7:51-kor kezdődik, a mezőnynek reggel, délben és este is lesz szerviz lehetősége. A napi gyorsasági össztáv 83 km körül alakul majd.

Szombaton ismét négy gyorsaságit kell két körben teljesítenie a párosoknak. Ezek az Ölme 5.83 km, a Lungsund 20.20 km, az Angebackstorp 14.76 km és a Mölnbacka 13.19 km hosszban. A második körben a Mölnbacka lesz a külön pontokért is zajló power stage szakasz. A napi program 7:42-kor kezdődik. Reggel és napközben is lesz szerviz lehetőségük, a napi gyorsasági össztáv pedig majd 108 km-t tesz majd ki, a két nap alatt közel 191 km-t mennek majd a versenyzők.

A nevezési listán 41 párost találhatunk. Gyakorlatilag a komplett ERC élmezőny képviselteti magát, de lesz pár régi, új, visszatérő, másik szakágból átugró pilóta is. Név szerint a sok éve már nem versenyző, 2003-as rally világbajnok és kétszeres rallykrossz világbajnok Petter Solberg aki a család VW Polo R5-jével teszi magát próbára. De újra rajthoz áll a mostanság a rally világbajnokságon versenyző fia, Oliver Solberg is, aki egy Skoda Fabia RS Rally2-vel próbálja újra megnyerni a versenyt. És jön még a többszörös rallykrossz világbajnok Johann Kristoffersson is egy VW Polo R5-tel. 23 db Rally2-es autó lesz, mindössze 5 db Rally3-as és 14 db Rally4-es autó áll majd rajthoz. A versenyen értékelik az ERC, az ERC3, az ERC4 és a Junior ERC mezőnyét is. Csupán egy magyar páros indul majd a rallyn, a Herczig Patrik Varga Kristóf duó egy Peugeot 208 Rally-gyel az ERC4 illetve az ERC junior mezőnyben.

A Skandináv rally egy klasszikusan murvás utakon zajló rally, ami hasonlít kissé a Finn rallyra, de annál lazább, mélyebb, homokosabb az utak minősége, ezzel együtt egy fák között nagysebességgel száguldó versenyről van szó.

És persze a kiszámíthatatlan skandináviai időjárás is nehezítheti a versenyzők dolgát.

Szöveg: Tommy

Fotó: https://www.fiaerc.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr7918424077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása