Malcolm Wilson szerint Tanak érdeme a Svéd rally győzelem
WRC

Az M-Sport Ford csapat ügyvezető igazgatója, Malcolm Wilson minden elismerést Ott Tänaknak adott a múlt hétvégi Svéd rallyn aratott győzelméért.

Tänak és az M-Sport hosszú és alapos közös múltra tekint vissza, mivel Wilson csapata volt az amelyik lehetőséget adott Tänak első WRC autóval való rajtjához, első WRC autóval elért szakaszgyőzelméhez, első WRC autóval elért pódiumának és első WRC autóval aratott futamgyőzelméhez.

Tänak azzal a kizárólagos szándékkal csatlakozott idén az M-Sporthoz, hogy ismét megnyerje a rally világbajnoki címet. A Monte Carlo Rallyn azonban rosszul indultak a dolgok, Tänak küzdött azért, hogy pariban legyen az éllovasok tempójával, miközben az autóban sem érezte igazán jól magát.

tanak_7.jpg

Ez az eredmény visszavetette az M-Sport Svéd rally előtti várakozásait, de végül Tänak egész hétvégén a győzelemért folyó csata sűrűjében szerepelt és végül sikeresen legyőzte az M-Sport régi pilótáját Craig Breen-t és megnyerte a Svéd rallyt.

Azonban még mindig nem volt teljesen elégedett az autóval, mindössze egy gyorsaságit nyert meg a 18-ból, de ez mégis elég volt a futamgyőzelemhez.

De Ott Tänak latba vetette minden tapasztalatát és roppant mód elszánva küzdve megszerezze a győzelmet, mellyel felülmúlta Malcolm Wilson várakozásait.

„Nagyon jó újra a dobogó legfelső fokára állni” – mondta Wilson a DirtFishnek.

„Soha nem kételkedtem a képességeinkben, az autóban, a csapatban és mindenben. De azt kell mondanom, hogy nem számítottunk erre az eredményre. Tudom, hogy van még dolgunk. Tudjuk, hogy tovább kell fejlesszük az autót Ott Tanak ízlésének és elvárásainak megfelelően ezért a nap végén ez a rally győzelem neki köszönhető. Nem a miénk volt a leggyorsabb autó, de a tapasztalata, a képességei amik elvégezték a munkát helyettünk. Elismerem a srácok nagyszerű munkát végeztek, de Ott Tänak nyerte meg ezt a rallyt.”

Wilson elismerte, hogy amikor 2022 végén leigazolta Tänakot, biztos volt benne, hogy szinte azonnal rallyt tud nyerni, de Monte Carlót úgy jellemezte mint egy „felismerést”, hogy ez nehezebb lesz mint gondolták.

„Őszintén mondom amikor leszerződtem vele azt éreztem, hogy igen most nyerhetünk” – mondta Wilson. „Láttam, hogy mit keres, mit akar kezdeni az autóval aztán Monte Carlo után ért minket a felismerés, hogy azért van még feladat bőven. Úgy éreztem esélyünk lehet egy Svéd dobogóra, de nyilvánvalóan felülmúlta az elvárásainkat. Mit mondhatnék?"

Tänak, aki most először vezeti a világbajnokságot - mióta 2019-ben megnyerte azt a Toyotával - nem számított arra, hogy megnyeri a Svéd Rallyt így „elég lenyűgözőnek” titulálta a teljesítményt.

tanak_8.jpg

A DirtFish-nek ezt mondta: „Amikor elkezdődött a Svéd rally nem igazán tudtuk mire számíthatunk, tudtuk, éreztük, hogy nem mi leszünk a leggyorsabbak, de meg tudtuk tartani a felvett tempónkat. Az átlag sebességünk elég magas volt, ennek és a többi srác hibáinak is köszönhetően kimaxoltuk az esélyeinket.”

Arra a kérdésre, hogy mikor érezte úgy, hogy megnyerheti a rallyt, Tänak azt mondta: „Azt mondanám, hogy Péntek este. Tudtam, hogy Craig küzdeni fog, de szombaton az első körben közel tudtunk maradni.”

„Az volt a tervem, hogy szombat délután tudjuk majd növelni a különbséget tőle. Sajnos nem így történt, volt néhány gumi problémánk amivel vesztettünk egy kis időt. De ezzel együtt is kevesebbet mint Craig így a vasárnap már csak az irányításról szólt. Ez határozottan érzelmi győzelem” – tette hozzá Tänak.

„Egy olyan kis csapatban mint az M-Sport, amely a nagy gyártók ellen harcol és győzelmet arat - első alkalommal havas futamon - ez mindenki számára nagy dolog. Tudjuk, hogy elég sok a tennivaló és egész évben határozottan kell fellépnünk, hogy bajnok esélyesek legyünk. Biztos vagyok benne, hogy ezek a fiúk lelkesek, akik ezért ezt szívesen csinálják.” 

Szöveg: Dirtfish és Tommy

Fotó: M-Sport

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr3218049478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása