Rovanpera nyerte az Észt rally VB futamot
WRC, WRC2, WRC3, JWRC

Július 15-18. között rendezték a rallyvilágbajnoki sorozat, a WRC aktuális fordulóját az Észt rallyt.

A verseny murvás utakon zajlott és környezetileg, hangulatilag, stílusban, utak minőségében leginkább a Finn rallyra hasonlít. Egy rendkívül látványos és gyors futama ez a rally világbajnokságnak.

A versenyközpont Tartuu városában volt kialakítva. Csütörtök este volt egy bő másfél kilométeres városi farolgatás majd pénteken kezdetét vette az igazi őrület.

kalle2.jpg

Négy gyorsasági várt a mezőnyre melyeket kétszer kellett mindenkinek teljesítenie, a két kör között volt egy napközbeni szerviz. A napi gyorsasági össztáv majd 130 kilométert tett ki. Az élmezőnyből a Hyundai-os Ott Tanak nyalt be két defektet és mivel nem volt több pótkereke a futam nemzeti hőse dobta a pénteki napot. Nem járt jól a Toyotás Takamoto Katsuta sem, ő a navigátora betegsége miatt volt kénytelen feladni a versenyt. A Fordtól Gus Greensmith mechanikai problémák miatt adta fel a pénteki napot. Thierry Neuville szintén defekttel küzdött, de ő versenyben maradt. Az élen közben a Toyotás Kalle Rovanpera és a Hyundai-os Craig Breen klassz csatát vívtak egymással és 8,5 másodperc előnnyel Rovanpera fordult az élen. Breen mögött a harmadik helyen Neuville már csaknem 45 másodpercre volt lemaradva.

teemu_2.jpg

Szombaton megint négy gyorsasági várt a mezőnyre melyeket szintén kétszer kellett mindenkinek teljesítenie, a két kör között ismét napközbeni szervizzel. Este még egy városi bohóckodós gyorsasági várt mindenkire. A napi gyorsasági össztáv több mint 132 kilométert tett ki. A szuperrally szabállyal a versenybe visszatérő Ott Tanak hat gyorsaságit is megnyert, de az idővesztesége olyan sok volt, hogy a nap végére csupán a 32. helyig tudott felkapaszkodni. Egész nap jól ment Rovanpera és Breen is, előbbi már bő 50 másodperc előnnyel várhatta a vasárnapot. Breen mögött Neuville-nek 30 másodperc volt a hátránya. Őket követte tisztes távolságból Ogier, Evans, Suninen, Loubet és a többiek.

breen.jpg

Vasárnap már csak három gyorsasági várt a mezőnyre melyeket az elmúlt napokhoz hasonlóan szintén kétszer kellett mindenkinek megfutnia. Viszont ezen a napon nem volt napközbeni szerviz így ésszel kellett mennie mindenkinek, amennyire ez egy rally VB futamon lehetséges… Az utolsó napon Tanak négy gyorsaságit is megnyert, köztük a külön pontokért zajló power stage-et is, nagy kár neki, hogy pénteken kiesett mert ezzel a teljesítményével toronymagasan megnyerhette volna a hazai rally VB futamát. Így viszont maradt neki a 31. hely és az 5 pont a power stage-ért. A versenyt végül az egész hétvégén remekül versenyző Kalle Rovanpera nyerte meg a Toyota Yaris WRC-vel. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb rally VB futamgyőztese, mindössze 20 éves és kilenc hónapos. Valamint a győzelme édesapja Harry Rovanpera húsz évvel ezelőtti (2001) Svéd rally VB futamgyőzelme után jött össze. A második helyen Craig Breen végzett a Hyundai i20 Coupe WRC-vel majd egy perccel lemaradva. A dobogó legalsó fokára Thierry Neuville állhatott fel szintén Hyundai i20 Coupe WRC-vel.

kalle_1.jpg

A WRC2 kategóriát Andreas Mikkelsen nyerte meg, a WRC3-at pedig Alexey Lukyanuk. A Junior WRC-ben Sami Pajari vitézkedett a leggyorsabban, ő nyerte ezt a kategóriát.

alexey.jpg

A verseny végeredménye az alábbiak szerint alakult,

  1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) 2h51m29.1s
    2. Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +59.9s
    3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m12.4s
    4. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +1m24.0s
    5. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +2m07.1s
    6. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +7m07.3s
    7. Pierre-Louis Loubet/Florian Haut-Labourdette (Hyundai i20 Coupe WRC) +8m48.3s
    8. Alexey Lukyanuk/Yaroslav Fedorov (Škoda Fabia Rally2 evo) +10m16.1s
    9. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (Škoda Fabia Rally2 evo) +10m29.9s
    10. Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +10m46.6s

A következő verseny az aszfaltos Ypres rally lesz Belgiumban, augusztus 12-15. között.

Szöveg: Tommy

Fotók: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing, M-Sport, Skoda Motorsport

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr6216634152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása