Holnap startol a Portugál rally VB futam
Rally1, WRC

E hét végén azaz 2022. május 19-22. között lesz az idei rally világbajnokság negyedik fordulója az idei első full murvás futam a Portugál rally. Ez a verseny mindig egy nagy rally ünnep, de az idén eggyel még nagyobb lesz ugyanis idén 50 éves a rally világbajokság és az FIA illetve a sorozat promótere ezt a futamot választotta az ünneplés színhelyévé. Ennek köszönhetően sok egyéb kiegészítő program vár a nézőkre, régi autók kiállítása, egykori bajnokok megjelenése a hétvége során, stb.

01_2.jpg

De visszatérve az aktualitáshoz. A program csütörtök reggel kezdődik a shakedown-nal majd este folytatódik egy nem egészen 3 km-es gyorsaságival. Pénteken már nyolc gyorsasági vár a mezőnyre melyekből három ismétlődik és kettőn csak egyszer megy át a mezőny. A napi gyorsasági össztáv 120 km körül alakul majd. Szombaton három combosabb gyorsaságit kell kétszer teljesíteniük majd még egy nyúlfarknyit egyszer. A napi versenytáv majd 165 km-t tesz ki. Vasárnapra két gyorsasági marad két körben plussz még egy harmadik melyen csak egyszer kell végig menniük. A napi versenytáv itt már csak szűk 49 km lesz.

A Portugál rallyra 100 körül van a nevezett párosok száma melyekből sokat tesznek ki a helyi erők. Az élmezőnyben erre a futamra visszatér Sebastien Ogier a Toyotával és Sebastien Loeb a Forddal valamint a Hyundainál Dani Sordo kap lehetőséget a Rally1-es autóban míg Oliver Solberg most a Rally2-es Hyundaiban próbálkozhat. Összesen 12 db Rally1-es csúcsgép áll majd rajthoz. 

A technikás, gyors és alapvetően puha porral borított, de az alatt éles kövekkel tarkított és eső esetén furfangossá váló Portugál utakra a hivatalos gumibeszállító Pirelli a Rally1-es versenyzőknek a módosított Scorpion KX WRC gumikat biztosítja puha és kemény keverékben. Minden Rally1-es pilóta 28 db gumival gazdálkodhat a hétvégén illetve új szabályként a shakedownra is választhat még négy darabot. A Rally2-es és Rally3-as autóknak a Scorpion K gumikat biztosítják kemény (K4A) és puha (K6A) verzióban. A WRC2-be nevezett Rally2-es autók 26 db gumit míg a J-WRC-be nevezett autók 22 db gumit használhatnak el a hétvége során.   

previewsquareportugal-03.jpg 

Szöveg: Tommy

Fotó: Toyota Gazoo Racing, Pirelli

   

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr7817834531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása