Horvátországban folytatódik a WRC sorozat
WRC, WRC2, WRC3, JWRC

Most hétvégén, 2021. április 22-25. között rendezik a rally világbajnokság, a WRC sorozat aktuális futamát a bajnokságban most debütáló Horvát rallyt. A verseny központja a Budapesttől kb. 350 km-re lévő Zágráb lesz, Magyarországhoz ilyen közel még sosem volt rally világbajnoki futam.

Az aszfaltos burkolatú gyorsasági szakaszok Zágráb, és az attól 60 km-re lévő Karlovac között illetve ezen két város környékén lettek kijelölve. Egy rally világbajnoki futamon ez nagyon kompaktnak számít, még egy Európa bajnoki futamon is előfordulnak nagyobb távolságok.

ford_3.jpg

A program csütörtök 9.00-kor a shakedown szakasszal kezdődik majd este 18.30-kor a rajtceremóniával folytatódik.

Péntek reggel aztán kezdődik a hadd el hadd. Négy gyorsasági szakasz, köztük egy majd 24 km-es vár a mezőnyre melyeket kétszer kell teljesítenie a párosoknak.

Szombaton ismét sűrű program vár a mezőnyre, szintén négy gyorsasági szakasz lesz, köztük két 20 km-es lesz a programban.

Az utolsó napon, vasárnap már csak két gyorsaságit kell kétszer teljesíteniük, ebből az első 25 km-es, a második, a második körben pedig a külön pontokért zajló Power Stage lesz.

Mindhárom gyári WRC csapat tesztelt Horvátországban a verseny előtt. A Hyundai teszt jelleggel még a San Remo rallyn is indította pilótáit. A WRC2-ben induló Gryazinék pedig a múlt hétvégi Boldogkő rallyn indultak tesztelési célból.   

i20.jpg

A versenyre 66 páros nevezett be. A gyári csapatok közül a Toyota négy autót küld csatába, a Hyundai három autót plussz a fél gyári támogatású Pierre-Louis Loubet-t, az M-Sport pedig két Ford Fiesta WRC-vel képviselteti magát. Ezeken kívül indul még két privát Ford Fiesta WRC, de gyanítom, hogy ők nem sok vizet fognak zavarni.

Rajtuk kívül rengeteg Rally2-es (R5-ös) autó indul, jó pár nagy névvel a fedélzetükön valamint a verseny része a Junior WRC bajnokságnak is ahol nyolc autó nevezett Ford Fiesta Rally4-es autókkal.

A futamra két magyar páros nevezett be. A Puskádi János – Gódor Barna kettős egy Skoda Fabia Rally2 Evo-val indul, míg a László Zoltán – Berendi Dávid páros egy Ford Fiesta Rally3-mal indulnak. Érdekesség, hogy rally világbajnoki futamon ez lesz a Ford Fiesta Rally3 premier fellépése, bízzunk a tisztes helytállásban.

A Horvát rally hivatalosan nézők elől elzárt sportesemény lesz. Ezzel kapcsolatosan hivatalos álláspontot, közleményt viszont sehol nem tettek még közzé. A rendezők kérték az illetékes hatóságokat, hogy engedjék a nézőket, mert kijelöltek számukra 150 km-nyi nézői pontot ahová biztosítva van a sorban állás nélküli bejutás és meg lehet valósítani az egymástól való egészségügyi távolságot is, elő lehet írni a kötelező maszkviselést. Ezzel együtt több fórumon és nem hivatalos hírforrás szerint belépőjegy nélkül lehet majd versenyt nézni. Olyat is írtak valahol, hogy hivatalosan ugyan nem lehet rallyt nézni, de az erdőben kirándulni, piknikezni bárhol lehet (akár a rally közelében is)… Hivatalosan valószínűleg nem kommunikálhatja a rendezés azt, hogy menjenek a rajongók versenyt nézni, de elképzelhetően engedékenyek lesznek a pálya mellett ácsorgó „kirándulókkal, piknikezőkkel”. Érdekes, hogy a verseny előtt négy nappal a médiának kiküldött Safety Book-ban is benne vannak a kijelölt nézői pontok. Szerencsétlen szituáció ez, valószínűleg sok nézőt elriasztottak ezzel a lehet is meg nem is állapottal.

01_1.jpg

Sajnos a Covid járvány miatt nem egyszerű a határátlépés, az utazás egyik országból a másikba, de nem lehetetlen csak foglalkozni kell vele egy kicsit.   

A sok bizonytalanság ellenére azért örüljünk neki, hogy ezt a futamot nem kellett elhalasztani vagy rosszabb esetben akár törölni. Az előzetes videók és fotók alapján egy szép helyeken zajló izgalmas versenynek nézünk elébe.   

Szöveg: Tommy

Fotók: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr3016505896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása