Jan Kopeczky nyerte a Barum rallyt, ifj. Érdi Tibor a bajnokságát
ERC

img_8387.jpg

Az elmúlt hétvégén volt a rally Európa bajnokság legutóbbi futama a Barum rally. Ez az egyik legrégebbi EB futam a csehországi Zlínben van a versenyközpont és annak környékén zajlik a versengés.

Mint minden évben most is sok magyar páros próbált szerencsét, ennek folyományaként rengeteg magyar szurkoló látogatott el a versenyre. A legnagyobb érdeklődés egyrészt talán Herczig Norberték szereplését övezte ugyanis ők az idén a rally EB-n versenyeznek ahol a Barum rally előtt az összetett harmadik helyen álltak. Rajtuk kívül várható volt, hogy az ERC2 kategóriában induló ifj. Érdi Tiborék itt gyűjtik be második Európa bajnoki címüket. Ugyanis a nyolc futamból négyen volt kötelező elindulni és mindenki azt a versenyt választhatta ami neki szimpatikus. Tibiék jól választottak és jól mentek, míg az ellenfeleknek nem jött ki a lépés így a Barum rallyra a kategóriában csak ők indultak. Úgy érkeztek a versenyre, hogy vezetik a bajnokságot, így ha célba értek annyi pontot gyűjtenek be, hogy ők lesznek a bajnokok. Rajtuk kívül Botka Dávidék is az EB szezont nyomják az idén, de valamiért nem megy nekik annyira. A többiek pedig csak egyszeri vendégszereplők voltak az ERC-ben, de nyilván szurkoltunk nekik is.   

tibike.jpg

Pénteken volt a kvalifikációs szakasz majd a shakedown, délután rajtceremónia és este az első gyors, ami már beleszámított a versenybe is. Szombaton nyolc gyorsasági, míg vasárnap hat gyorsasági várt a mezőnyre.  

Péntek napközben még szép idő volt, az esti első gyorsasági is nagyrészt még száraz körülmények között zajlott. Itt Herczigék begyűjtöttek egy dupla defektet és mivel csak egy pótkerekük volt a 94. helyről várhatták a szombat reggelt.

40051485_2050987834924852_7921443870343168000_n.jpg

Azt a szombatot, amin egész nap ordenáré eső esett, jócskán megnehezítve ezzel a versenyzők (és a szurkolók) dolgát. Az élő időeredmény közlő weboldalakon olvasható élő interjúkban minden versenyző arról beszélt, hogy rettenetesen nehéz az autókat az úton tartani. Többen azt mondták annyira kiszámíthatatlan a dolog, mint a Monte Carlo rallyn a fekete jég jelensége. Sok páros elvérzett a szombati napon, sokan kaptak defektet, szakadt le az autókról ez, az. A többszörös futamgyőztes Jan Kopeczky például két defektet is beszedett és ő maga nyilatkozta, hogy ez most nem az ő versenye. Herczig ment egy 7. egy 8. és egy 6. időt, feljőve ezzel a 94. helyről a 18.-ra, de a negyedik gyorsaságin sajnos lecsúsztak az útról. Nem lett nagy baja az autónak, de mire kiszedték és mire visszavitték a szervizbe nem tudták időben megcsinálni így nem volt lehetőségük a szuper rally szabálya szerint visszaállni a bajvívásba. Nagy kár érte mert kíváncsi lettem volna, hogy ebben a rettenetes időjárási körülmény közepette hová tudott volna feljönni. Mindegy, kár érte majd legközelebb.

_mg_0036.jpg

Szombat este az alábbiak szerint nézett ki az élmezőny állása,

szombat_vege.JPG

Vasárnap folytatódott az esős mocsok idő. A pilóták gyakorlatilag ugyanazokat nyilatkozták, mint szombaton. Jó a hangulat, rengeteg néző van a versenyen, de az útviszonyok rettenetesek, csúszik, saras és minden kiszámíthatatlan. A helyi hős Jan Kopeczky összekapta magát erre a napra illetve a defektek is elkerülték és szépen lassan, de biztosan megelőzött mindenkit és tavaly után ismét, illetve egy héttel a német VB futamon aratott WRC2 kategória győzelem után megnyerte a 2018-as Barum rallyt. Ellenfelei vasárnap már csak a célba érkezésre koncentráltak, nem akarták Kopeczkyt mindenáron feltartóztatni.

_mg_0169.jpg

A legeredményesebb magyarok Botka Dávidék lettek, akik a 14. helyen értek célba, viszont a legboldogabb magyar csapat biztos ifj. Érdi Tiboréké volt. Ugyanis azzal, hogy célba értek tavaly után ismét megnyerték a 2018. évi ERC2 bajnokságot, gratulálok nekik!

A verseny végeredménye az alábbiak szerint alakult,

verseny_vege.JPG

45657_dlh36uix4aqqyq3.jpg

Végezetül pár szót a versenyről. Budapesttől kb. 410 km-re van, tehát nincs messze, egy nagy levegővel egy nap alatt oda-vissza abszolválható pld. a szombati nap. Fárasztó mint a fene, de ki lehet bírni. A verseny ugyebár aszfaltos utakon zajlik, dimbes, dombos hegyvidéken. Sajnos emiatt a gyorsaságik néhol nehezen közelíthetőek meg, rengeteg a néző, ha nem ér oda az ember valahová időben akkor benne van a pakliban a sok gyaloglás az autótól a pályáig. Nekünk volt média pass a nyakunkban, de semmire nem mentünk vele ugyanis az autóra nem kaptunk matricát így gyalogoltunk mi is épp eleget. A gyorsaságik közel vannak egymáshoz, egy-két kivételtől eltekintve nem kell sokat autókázni köztük, ezért azt terveztük, hogy a nyolc gyorsaságiból hatot megnézünk. Mindezt úgy, hogy egy-egy helyen az első húsz autó után robogunk tovább a másikra. Van aki szereti végignézni a mezőnyt, néha én is, de most a rohangálást választottuk. Egy közlekedési dugó miatt végül is öt gyorsaságit tudtunk megnézni, ami nem rossz teljesítmény. Jó kis verseny volt ez a Barum rally is, jó hangulat volt, gyorsak voltak a versenyzők és a nagy esők minket mindig akkor értek el mikor az autóban ültünk. Az, hogy nem volt 35 fok nem volt baj, mert nem sültünk rommá a napon. Ha megyünk jövőre is egy éjszakát biztos kint alszunk, mert ez az egy napos túra elég kimerítő volt.

_mg_0299.jpg

dsc06039.jpg

_mg_0302.jpg

Szöveg: Tommy

Fotók: internet, http://www.czechrally.com/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr7714205889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása