2017. dec 14.

Visszatér a Skoda a WRC sorozatba?

írta: proflex
Visszatér a Skoda a WRC sorozatba?

sk_f_r5.jpg

Egy érdekes pletykára bukkantam valahol az interneten. Amely pletyka arról szól, hogy a Skoda visszatérne a rally világ csúcsára és ismét részt venne a WRC kategóriás megmérettetésben.

A cseh csapat, amely az idén egymás után harmadszorra gyűjtötte be WRC-2 bajnoki címet és ezzel nagyjából megmutatta a sportértékét, új ambíciók után nézne. Ezt Michal Hrabanek sportigazgató mondta el a 2018-as csapat sajtótájékoztatóján.

A Skoda Motorsport 2005 végén vonult ki a rally VB legmagasabb szintjéről és befejezte a WRC projektet. Ezután egy szűnni nem akaró sikerszéria vette kezdetét a regionális, a nemzeti és a WRC2 sorozatokban. Először a Skoda Fabia S2000 változatával majd az új kasztnis Fabia R5-ös verziójával.

skoda_fabia-wrc_r31.jpg

Ezután ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 05.

Bemutatták a VW Polo GTi R5 rally autót

írta: proflex
Bemutatták a VW Polo GTi R5 rally autót

01_uso_0327a.jpg

Tegnap este Mallorca szigetén a VW Motorsport bemutatta a VW Polo GTi R5 rally autóját. 

Az autó a legutolsó 6. VW Polo generációból lett kifejlesztve és elsősorban ügyfél kiszolgálásra fejlesztették/fejlesztik. Az autóba a VW Motorsport minden tudását beleadta melyet a rendkívül sikeres WRC projekt alatt halmoztak fel és amely projekt keretében 2013-2016 között uralták a rally világbajnokságot.

04_uso_0374a.jpg

Az R5-ös autó és az utcai GTi közötti rokonság szemmel látható, bár ez inkább csak formailag igaz. Az utcai autónak nem sok köze van a rally autóhoz. A VW Polo R5-re kemény időszak vár ugyanis több hónapos tesztidőszak veszi kezdetét, hogy mire az ügyfelek kezébe kerül az autó addigra hibamentesen üzemeljen. Az autót murván már ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 04.

Hétvégén Mikulás Rally lesz Veszprém környékén

írta: proflex
Hétvégén Mikulás Rally lesz Veszprém környékén

mikulas.JPG

Miután mindenhol véget értek a rally bajnokságok, Európa szerte kezdetét vették az év végi buli versenyek. Két hete volt a Prazsky Rallysprint értelemszerűen Prágában és a Santa Domenica Rally Show Horvátországban. Múlt héten az egyik legnagyobb volumenű eseményt tartották a Monza Rally Show-t.

E hétvégén Veszprém környékén pedig kezdetét veszi az itthoni évadzárók legrégebbike a Mikulás Rally. A verseny hagyományosan murván utakon zajlik majd, szombaton pályabejárás míg vasárnap három gyorsot kell kétszer teljesítenie a mezőnynek. 

Előreláthatólag szépszámú mezőny vág neki a hétvégi megmérettetésnek, 15db R5-ös autó lesz, szinte az egész élmezőny rajthoz áll. Mellettük sok amatőr versenyzőpáros is részt vesz ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 29.

Ogier és Evans maradnak az M-Sportnál

írta: proflex
Ogier és Evans maradnak az M-Sportnál

23915620_1704318592944519_8395426429634654946_n.jpg

Tegnap eldőlt, hogy hol folytatja karrierjét az immár ötszörös rally világbajnok Sebastien Ogier - Julien Ingrassia kettős.

Több minden szóba került az év során, ebből pár héttel ezelőtt a Citroent maga Ogier cáfolta meg. Így maradt az, hogy visszavonul vagy az M-Sportnál folytatja tovább a pályafutását. Ennek elvileg az is a feltétele volt, hogy a Ford gyár álljon be az M-Sport mögé és igazi gyári csapatként folytassák a VB szereplést. Az, hogy a Ford beszáll-e a rally VB-re még nem tudni teljes bizonyossággal de azt igen, hogy tegnap az M-Sport Dovenby Hall-i  bázisán 240 dolgozó előtt Sebastien Ogier és Julien Ingrassia aláírta a szerződést miszerint a 2018-as rally VB (WRC) szezonban maradnak az M-Sport alakulatánál. Szintén itt ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 23.

Szalayék elindultak a Dakarra!

írta: proflex
Szalayék elindultak a Dakarra!

szalay_3.JPG

A Hősök terén, ahogy az már lenni szokott pillanatok alatt nagy csődület támadt a csapat körül. Először csak a hatalmas szervizkamion és a tréleren csillogó-villogó, vadonatúj versenyautó, a különleges formájú Opel Crossland X látványa vonzotta oda a turistákat, majd meglátták, hogy ott vannak a versenyzők is, akik a nagy kalandra, a sivatagi show-ra készülnek.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős immár hagyományosan a Hősök teréről indul el a januári sivatagi versenyre – a mostani korai dátumot az indokolja, hogy a csapat az idén visszatér a Dakar-ralira, amely az idén ünnepli 40. évfordulóját. És mivel a legendás versenyt 2009 óta Dél-Amerikában tartják, a járműveket már november végén – egészen pontosan most ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 05.

Vincze Ferenc nyerte az évad utolsó ORB futamát

írta: proflex
Vincze Ferenc nyerte az évad utolsó ORB futamát

duen_eger_2017_1655.jpg

Az elmaradt szeptemberi Budapest Rally helyett most hétvégén az Eger rallyval fejeződött be az ORB, az ORC, a Historic és a Rally2 2017. évi versenyszezonja. Az összetett első helyet a Vincze Ferenc/Bazsó Attila páros nyerte meg Skoda Fabia R5-tel.

A verseny végére kategóriánként az alábbi sorrendben fejeződött be a bajvívás.

ORB,

orb.JPG

ORC,

orc.JPG

Historic első nap,

hist_1.JPG

hist.jpg

Historic második nap,

hist_2.JPG

Rally 2,

r2.JPG

r2_car.jpg

Szöveg: Tommy

Fotók, eredmények: www.duen.hu, www.rallylive.hu  

 

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 29.

Jól szerepeltek a magyarok a Rallylegenden

írta: proflex
Jól szerepeltek a magyarok a Rallylegenden

img_5354.JPG

Az idén október 19-22. között sorozatban immár 15. alkalommal rendezték meg a Rallylegendet a San Marinói köztársaságban.

Amint az sokak által ismert ez a verseny nem számít bele semmilyen bajnokságba, mire ennek évről évre eljön az ideje addigra már szinte az össze rally bajnokság véget ér (a világbajnokság azért nem). Az is sokak által ismert, hogy a versenyen a nevéből eredően csak régebbi, legendás versenyautókkal lehet rajthoz állni. Ennek korhatárát évről évre változtatják, az idén a 2003-ig gyártott WRC-k és a 2007-ig gyártott KitCar-ok, A8-as autók és a GT kategóriások lehettek a legfiatalabbak. Ez előtt gyártott rally autó bármi rajthoz állhatott négy különféle kategóriában.

img_5457.JPG

A Legend Starsban mehetnek a pld. ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 25.

Szalayék rajthoz állnak a 40. Dakar-ralin!

írta: proflex
Szalayék rajthoz állnak a 40. Dakar-ralin!

_temp_szja8322.JPG

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős visszatér a Dakar-ralira! Az Opel Dakar Team párosa január 6. és 20. között a világ legjobb terepraliversenyzőivel méreti meg magát Peruban, Bolíviában és Argentínában, a 40. jubileumát ünneplő Dakaron.

Szalaynak ez lesz a 13. Dakarja (ez Magyarországon rekordnak számít), Bunkoczi Lászlóval közösen pedig a nyolcadik, s érdekesség, hogy amikor a páros együtt állt rajthoz a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyén, mindig célba ért. (Szalaynak egy plusz teljesített Dakarja van, még 2000-ből, amikor Jakab Tamással vette sikerrel a távot.)

A pilóta 33 (!) országban versenyzett, s most jön a 34., hiszen Bolíviában még egyikük sem autózott.

„Az utóbbi időben Afrikában ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 10.

Brutális sztárparádé a 15. Rallylegenden!

írta: proflex
Brutális sztárparádé a 15. Rallylegenden!

mbt_9194.JPG

Most már tényleg elkezdődött a visszaszámlálás a 15. Rallylegend előtt, ami a jövő hétvégén, azaz október 18 – 22. között lesz a San Marinói köztársaság területén.

A világ minden tájáról érkező szurkolók, versenyzők és újságírók meg fotósok, már mindenki alig várja, hogy elkezdődjön ez a messze földön híres esemény.

Az idei verseny fő témája a Colin McRae megemlékezés. Az idén ősszel volt tíz éve, hogy 1995 rally világbajnoka egy helikopter balesetben meghalt. Ennek az évfordulónak a kapcsán Luis Moya segítségével összerántották az összes még élő rallyvilágbajnokot, akik egykori autóikkal vagy azok másával fognak parádézni a vasárnapi The Legend gyorsaságin. Az élők közül Carlos Sainz nem tud majd a ...

Tovább Szólj hozzá