Kristoffersson a rallycross világbajnok!

riga_rx_4.jpg

Amikor 2014-ben elindították a rallycross világbajnokságot egymás után kétszer, 2014-ben és 2015-ben a rallysport egykori, 2003-as világbajnoka Petter Solberg diadalmaskodott és bár szeretjük Pettert azt hihettük unalmas lesz a szakág. Aztán 2016-ban a DTM kétszeres bajnoka Mattias Ekström Svédországból legyőzte Solberget és helyreállni látszott a változatosság rendje. Mígnem elkezdődött az idei, azaz a 2017-es rallycross VB szezon. Ahol is az első három versenyen a címvédő Ekström győzött és kezdett egy kicsit unalmassá válni a sportág. De a szerencse elpártolt Ekström mellől és szépen lassan beállt a svéd Johan Kristoffersson mellé. Olyannyira, hogy már az előbb említett svéd sráckirály uralma kezdett unalmas lenni, mert az elmúlt öt forduló valamennyi döntőjét magabiztosan megnyerte. Ez annyi bajnokságbéli pontelőnyt jelent neki, hogy a hátralévő két fordulótól függetlenül Ő lett a 2017. év FIA rallycross sorozat világbajnoka! Az egyéni értékelésen túl csapata a PSRX Volkswagen Sweden pedig bezsebelte a csapatbajnoki címet is! Ehhez kellett csapattársa Petter Solberg irgalmatlan elhivatottsága az ügyben, hogy ők legyenek a legjobbak. Solberg a tavalyi év végén/idei év elején még azt mondta, hogy ha nem talál magának megfelelő támogatót, akkor abbahagyja az egészet, mert nagyon belefáradt már az állandó kuncsorgásba.

riga_rx_5.jpg

Amennyire bántuk, hogy a VW 2016 végén kiszállt a rally VB-ről annyira jól jött ez Petter Solbergnek. Ugyanis a már létező VW Sweden rallycross csapattal és a VW Motorsporttal egyesülve létrehozták a PSRX Volkswagen Sweden csapatot. Amiben a részvételét a VW maximálisan csak technikai és műszaki támogatásban hangoztatta. Ehhez képest már a Barcelonai szezon nyitón is olyan csinnadratta volt a Solberg csapat körül mintha a komplett rally VB eszcájgot áttolták volna Svédországba.. Aki jártas volt a rally VB-n az észrevehette, hogy az egykori VW WRC gárda több ismert alakja is a rallycross VB-re vándorolt, ergó nem biztos, hogy a VW nem szállt be komolyabban a Solberg csapatba. A szezon közben a címvédő Mattias Ekström-mel készült interjúban már Esktröm említette, hogy a VW beszállásával senkinek nincs esélye a bajnoki címre, erre mondhatnánk azt is, hogy savanyú a szőlő de Ekströméknél sincs szegénység szag. Bár az Audi év végén kivonul Ekström csapata az EKS mögül. Én személy szerint örültem, hogy Petter Solberg végre csapatot és megfelelő támogatókat talált magának és teljes erővel a versenyzésre koncentrálhatott.

riga_rx_2.jpg

Ami a Lettországi versenyhétvége után biztosan elmondható az az, hogy Johan Kristoffersson a VW Polo GTi Supercar-ral az elmúlt öt forduló minden döntőjébe bejutott és azokat egytől egyik megnyerte! Az öt győzelem mellett akadt még négy dobogós helyezése is, így összességében kilencszer állhatott fel a döntők utáni dobogók egyikére. És még nincs vége a bajnokságnak…

riga_rx_3.jpg

Johan Kristoffersson előnye 62 pontra nőtt két fordulóval a bajnokság vége előtt és mivel max. 60 pontot lehet szerezni így nem lehet tőle elvenni a világbajnoki címet.

riga_rx_7.jpg

A PSRX Volkswagen Sweden csapatnak 112 pontja van ami szintén elegendő előny a mögöttük álló Team Peugeot-Hansen-nel szemben így a csapatbajnoki cím sincs már veszélyben.  

A csapat és Kristoffersson örömét sajnos beárnyékolta az, hogy a második elődöntőben Petter Solberg balesett szenvedett miután kulcscsonttörést állapítottak meg nála így szinte biztos, hogy a következő Német fordulót ki kell hagynia. Egy baleset mindig rosszkor jön, de így, hogy Solberg a második helyen áll a bajnokságban és az pedig a hajrájában van még nehezebb a helyzete.

riga_rx_1.jpg

A döntőt tehát Johan Kristoffersson nyerte meg, mögötte az EKS csapattól Mattias Ekström lett a második a harmadik helyen a Team Peugeot-Hansen rally VB legendája Sebastien Loeb végzett. Negyedik lett Andreas Bakkerud a Hoonigan Racing Division Ford Focusával, ötödik helyezett a STARD csapat Ford Fiestájával Janis Baumanis lett, míg a hatodik helyre a DTM-ből érkezett Nico Müller ért be.

Állandó rallycross VB résztvevőnk Lukács Csucsu Kornál a Kia Rio-val az összetett 17. helyén fejezte be a Rigai bajvívást.

riga_rx_6.jpg

A hétvégén a rallycross Európa bajnoki mezőny is megmérkőzött egymással. Itt a Supercar kategóriában Anton Marklund diadalmaskodott Volkswagen Polo-val aki 28 pont előnnyel meg is nyerte a sorozatot. Év végi értékelésben második lett Thomas Bryntesson Ford Fiestával míg nekünk a legjobb hír, hogy Kiss Pál Tamás a Peugeot 208-cal a bajnokság harmadik helyén fejezte be az évadot! Tamás mögött az év végi értékelésében Robin Larsson végzett a negyedik helyen Audi A1-gyel.

A rallycross Európa bajnokság Super1600-as kategóriájában magyar siker született, ugyanis  Szabó Krisztián Skoda Fabiájával megnyerte a döntőt így 12 pont előnnyel vezeti a bajnokságot!

Szöveg: Tommy

Fotók: http://www.fiaworldrallycross.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr812878340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása