Mattias Ekström uralja a rallycross VB-t

A sportág uralkodó világbajnoka a svéd Mattias Ekström nyerte meg az elmúlt hétvégi Portugál rallycross VB fordulót. Ezzel az EKS csapat versenyzője eddig 100%-os teljesítményt mutat, hiszen a sorozat eddigi mindkét fordulóját megnyerte. Ekström a két eddigi győzelmével 14 pont előnnyel vezeti a bajnokságot az őt követő Kristoffersson előtt.

press_2f2017_02_por_ekstrom_28303_29.jpg

A portugál döntő második helyezettje a Hansen csapat Peugeot 208 Supercar-jával Sebastien Loeb lett, míg a dobogó legalsó fokára a PSRX csapat versenyzője a svéd Johan Kristoffersson állhatott fel. A csapatversenyt viszont a PSRX VW Sweden vezeti, köszönhetően Kristoffersson és Petter Solberg egyenletes jó teljesítményének. Petter Solbergnek nem sikerült jól a döntő, mert egy defekt miatt csak a hatodik helyen végzett. A hétvége negyedik helyezettje Timmy Hansen lett a Peugeot 208 WRX Supercar-ral míg az EKS másik versenyzője Reinis Nitiss végzett az ötödik pozícióban.

press_2f2017_02_por_podium_28301_29.jpg

Ekström elmondta, hogy ez a döntő volt élete eddigi legnehezebbje. A kvalifikációk sem mentek simán, mert a Peugeotok és Kristoffersson is nagyon gyorsak voltak, de ők csak a munkájukra koncentráltak. Nagyon boldog a döntőbéli győzelmével, és mint csapatfőnök nagyon örül annak is, hogy mindhárom autója bejutott az elődöntőkbe. A döntőben egy győzelemre éhes Loeb lógott Audija hátsóján, de mindvégig tudta tartani Loebet és Loeb is korrektül versenyzett, nem lökte őt ki, egy élvezetes verseny volt ez neki. Következő futam a Hockenheimringen lesz ahol egyben a DTM sorozat nyitó hétvégéjét is tartják. Ekström itt mindkét sorozatban versenyezni fog, ami egy nagyszerű lehetőség, hogy megmutathassa rátermettségét a német szurkolóknak.

press_2f2017_02_por_solberg_28202_29.jpg  

Loeb elismerte Ekström rátermettségét, elmondta, hogy Ekström egyszer vétett egy kis hibát, amit ő megpróbált kihasználni, de ez nem sikerült, így Ekström abszolút jogosan nyerte meg a Portugál fordulót, is.

Johan Kristoffersson 3. helyének köszönhetően a PSRX VW Sweden csapat megszerezte első idei döntőbéli dobogós helyezését.

A Hoonigan Racing Division versenyzőinek felemásra sikeredett a hétvége. Andreas Bakkerud megnyerte a Q4-et és bejutott a második elődöntőbe is, de itt kiütötte a Ford Focus bal hátsó kerekét/futóművét így búcsút inthetett a döntőbe jutásnak. Csapattársa Ken Block az ötödik helyen végzett az első elődöntőben így most ő sem jutott fel a döntőbe.

Az idei év új csapata a Manfred Stohl által gründolt STARD versenyzői most bejutottak az elődöntőkbe. Timur Timerzyanovnak az első elődöntőben nem sikerült jól a rajtja emiatt sok időt vesztett és bukta a döntőbe jutást. Csapattársa Janis Baumanis pedig kitörte Ford Fiestája kerekét a második elődöntőben minek köszönhetően ő is csak távolról integethetett a döntő futamnak.

press_2f2017_02_por_timerzyanov_28201_29.jpg

A sikeres barcelonai hétvége után Lukács „Csucsu” Kornélnak most nem jött ki annyira a lépés. A KIA Rio Supercar  kuplungjával nem stimmelt valami így nem sikerültek olyan jól a rajtjai mint Barcelonában. Ugyan most elmaradt a pontszerzés, de elkeseredve nincsenek, kivizsgálják mi lehetett a bajok okozója és a következő fordulón ismét teljes gőzzel támadnak.

press_2f2017_02_por_lukas_28101_29.jpg

Itt Portugáliában, Montalegrében volt a rallycross EB hat futamos Super1600 bajnokság első felvonása. Ezt a dán Ulrik Linnemann nyerte meg Peugeot 208-cal, második lett a tavalyi bajnok Szabó Krisztián Skoda Fabiával míg a harmadik helyen a lett Artis Baumanis végzett. A harmadik helyen eredetileg Timur Shigaboutdinov végzett, de ő különböző szabálytalanságok miatt kapott öt másodperc büntetést, így visszacsúszott az ötödik helyre, negyedik helyen Kasparas Navickas végzett.

Az elmúlt egy évben komoly fejlesztéseket végeztek a Montalagre-i pályán. Új lelátókat, új egészségügyi központot építettek, kibővítették a sajtóközpontot és javítottak a paddock és az egész komplexum infrastruktúráján. A hétvége során 25.000 szurkoló látogatott ki a versenypályára, vasárnapra az összes belépőjegyet eladták.

press_2f2017_02_por_atmosphere_28215_29.jpg

A sorozat következő, harmadik fordulója a Hockenheimringen lesz Németországban május 5-7. között, mely egyben a DTM bajnoki sorozat nyitó hétvégéje is lesz.

Szöveg: Tommy

Fotók: http://www.fiaworldrallycross.com/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr112452039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása