Hétvégén Wales Rally - WRC

wales.JPG

Október utolsó hétvégéjén rendezik az idei rali VB, a WRC sorozat utolsó előtti fordulóját a tradicionális Wales Rally GB-t Nagy-Britanniában.

A futam murvás pályákon zajlik majd, közép és észak Wales útjain,a  versenyközpont/szervizpark pedig Deeside városában lesz. 

A pénteki első versenynapon 180km gyorsaságit kell abszolválnia a mezőnynek ami a teljes versenynek több mint a fele. Ezen a napon lesz két klasszikus Wales rali gyorsasági a Sweet Lamb és a Hafren. Mind a négy gyorsasági a fordított irányba fog zajlani, a Seet Lamb és a Hafren utoljára 1995-ben ment ebben az irányba míg a Myherin ezidáig soha nem szerepelt így.

Szombaton három gyorsot kell megfutniuk a párosoknak két körben amik ebben a formájukban 1997 óta nem szerepeltek a programban. Majd ezek után még két gyorsasági vár a mezőnyre egyszer-egyszer. 

A befejező vasárnapon három gyors lesz két körben, ezekből az utolsó a külön pontokért zajló Power Stage.

A gyorsaságik nem túl technikásak vagy bonyolultak a nehézségük inkább abból adódik, hogy végig az erdőben fák mellett kell száguldani és az őszi időjárás miatt a pályák sokszor sarasak, csúszósak. Az időjárás bármilyen lehet, esős, ködös, fagyos néha havas is. A pályák tapadása sokszor bizonytalan mert a sáron túl az alatt néha jégfoltok is lehetnek. 

A versenyautók természetesen murva specifikációra vannak szerelve/állítva és a várhatóan hűvös időjárás miatt puhább keverékű gumikat fognak használni. A szöges gumik nem engedélyezettek még extrém téli időjárási viszonyok között sem.

Maga a Wales rali 1932 óta létezik és 1960-ban alakították ki a ma is ismert erdei utakon zajló formáját. A rali korábban zajlott Angliában, Skóciában és Walesben de 2000 óta kizárólag Wales területén vannak a gyorsaságik.   

Idei újdonságok, hogy a verseny csak az utolsó előtti a szezonban, 1999 után először szombaton egy rövid szakaszon a verseny átmegy Angliába is. A rajtceremónia Colwyn Bayben lesz míg a célceremóniának Llandudno ad otthont. A három nap egyikén sem lesz napközbeni szervíz csak tankolás és gumicsere engedélyezett. 

Szöveg: Tommy

Fotó: www.wrc.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tommy-autosport.blog.hu/api/trackback/id/tr5911833369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tommy autosport blog

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása